S&P Global: Παραμένει ισχυρή η μεταποίηση στην Ελλάδα – Οικονομικός Ταχυδρόμος – ot.gr
Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρεμπόδισαν την παραγωγή
Συνεχίστηκε και τον Μάιο η έντονη βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα με τους ρυθμούς αύξησης σε παραγωγή και νέες παραγγελίες όμως να εξασθενούν και το κόστος εισροών να αυξάνει λόγω των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στις 54,9 μονάδες τον Μάιο από 55,2 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global. Να σημειωθεί πως το 50 διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.
Σκρέκας: Ανθεκτικές στις εξωγενείς κρίσεις βιοτεχνία και μεταποίηση
Σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν έντονοι σε γενικές γραμμές, παρότι εξασθένησαν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, καθώςδιατηρήθηκε η έντονη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Παρά την βελτίωση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρεμπόδισαν την παραγωγή. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ώθησαν το κόστος εισροών υψηλότερα και άρχισαν να ασκούν κάποια πίεση στην παραγωγική ικανότητα, σχολίασε η Siân Jones, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.
Ανοδος του κόστους
«Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο, καθώς η επιβάρυνση κόστους εκτοξεύτηκε στα ύψη, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών σε ορισμένα είδη διατροφής” πρόσθεσε η Jones προβλέποντας πληθωρισμό 2,8% φέτος. Σύμφωνα την έρευνα, τα μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι οι τιμές των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κακάο, των φρούτων και των πλαστικών, φέρεται να οδήγησαν στην άνοδο του κόστους.
Τα αποθέματα προμηθειών αυξήθηκαν ενώ τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν και πάλι. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε οριακά τον Μάιο με τους κατασκευαστές να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό, στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την παραγωγική τους ικανότητα, αυξάνοντας την απασχόληση.