S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;
Mία δύσκολη εβδομάδα, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βαίνει προς το τέλος της. Στην Ελλάδα
Mία δύσκολη εβδομάδα, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βαίνει προς το τέλος της. Στην Ελλάδα τα βλέμματα στρέφονται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) για την ελληνική οικονομία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις επισημάνσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία και στο αν θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) που αυτή τη στιγμή τις διατηρεί σταθερές. Μία τέτοια κίνηση θα ήταν ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αξιολογήσεις των αξιόχρεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες με ορατό τον κίνδυνο υποβαθμίσεων για ορισμένες από αυτές.
Ιδιαίτερη αξία είχαν οι πρόσφατες επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου στην Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικοινωνήσει την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μέσα από σειρά συναντήσεων που θα έχει κατά τη διάρκεια παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα τόσο με την επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα όσο και με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων.
Τιλερέι: Ο άνθρωπος του S&P που μιλά… ελληνικά
Τι είχε επισημάνει ο οίκος S&P το Φθινόπωρο
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος S&P είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου τον περασμένο Οκτώβριο κατατάσσοντας το στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) επικαλούμενος τη σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Οι προοπτικές (outlook) ορίζονταν ως σταθερές.
Το Φθινόπωρο του 2023 οι αναλυτές του οίκου είχαν επισημάνει ότι ο S&P θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω, σε επίπεδα ανάλογα του χρέους άλλων οικονομιών με αντίστοιχη αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο, όπως τονίζονταν, θα μπορούσε να συμβεί εάν συνεχιστούν τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη χρονική περίοδο και από τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πλήρη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό τους επόμενους μήνες να γίνουν περαιτέρω βήματα στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, ειδικά εκείνων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόσφατα η γαλλική Societe Generale είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο οίκος S&P να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν οι αξιολογήσεις του οίκου για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Στο Βέλγιο, επισημαίνεται ότι δεν αναμένονται αλλαγές από τον S&P αυτή την άνοιξη, καθώς είναι βασικός ο τρόπος με τον οποίο η επερχόμενη κυβέρνηση χειρίζεται τις δημοσιονομικές μετρήσεις και εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά τη Γαλλία, η Societe Generale βλέπει κινδύνους αρνητικής αξιολόγησης από τον S&P φέτος, εξαιτίας κυρίως της κατάστασης και των προοπτικών των δημόσιων οικονομικών και των δαπανών για τόκους, που έχουν αναγνωριστεί ως βασική πιστωτική πρόκληση.