Στ.Κασσελάκης: Αυτό που γίνεται στη Γάζα δεν μπορεί ο δυτικός κόσμος να το ανεχτεί
“Σήμερα το πρωί συνέβη άλλο ένα αιματοκύλισμα. Σαράντα παιδιά δολοφονήθηκαν στη Ράφα από επέμβαση του Ισραήλ.”
«Αυτό το οποίο γίνεται δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε εμείς, ως ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα να ανεχτούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Από τη Ραμάλα, όπου συνεχίζει την επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Ποια είναι η καλύτερη στιγμή, επιτέλους, να αναγνωρίσουμε το Παλαιστινιακό κράτος, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας;», σημειώνοντας παράλληλα πως «η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη και αυτή η άποψη και η δραστηριότητα πρέπει να είναι υπέρ της ειρήνης».
Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, υπογράμμισε πως «πρέπει να στείλουν κι ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης και υπέρ των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Σπ. Σουρμελίδης: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τα παλαιστινιακά εδάφη, τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Καλή σας μέρα.
Στ. Κασσελάκης: Καλημέρα. Πώς είμαστε;
Σπ. Σουρμελίδης: Πρόεδρε, καλά. Είσαι σε μία κρίσιμη, από κάθε άποψη, πολύ ενδιαφέρουσα και σ’ ένα ταξίδι σε μια περιοχή που δεν είναι και η πιο ήσυχη αυτή τη στιγμή. Εγώ θα αφήσω τα λίγα λεπτά που έχουμε, για να μη σου χαλάσουμε και το πρόγραμμα που έχεις στη Βηθλεέμ, στη Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ, να μας πεις τις πρώτες εντυπώσεις και ποια θα είναι η συνέχεια.
Στ. Κασσελάκης: Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι αυτό το οποίο γίνεται δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε εμείς, ως ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα να ανεχτούμε. Δηλαδή αυτό το οποίο, υποτίθεται, ότι ήταν ένα δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς, έχει γίνει πλέον ένα αιματοκύλισμα, μια σφαγή χωρίς κανένα τέλος στον ορίζοντα. Το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί. Έχω δει πολλές φωτογραφίες κι έχω ακούσει από τις Αρχές εδώ τι αντιμετωπίζουν. Μέχρι και τα χρήματα τα οποία στέλνει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα, τα έχει μπλοκάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Και συγχρόνως, μάλιστα, δέχονται και μεγάλες πιέσεις και στη Δυτική Όχθη. Και αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συνεχίζεται.
Σήμερα το πρωί συνέβη άλλο ένα αιματοκύλισμα. Σαράντα παιδιά δολοφονήθηκαν στη Ράφα από επέμβαση του Ισραήλ. Δεν νοείται πλέον αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα Ιστορίας από τη φιλία του ελληνικού λαού και του παλαιστινιακού λαού, αρχίζοντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιάσερ Αραφάτ και σήμερα να το φέρουμε πάλι ως προμετωπίδα της εξωτερικής μας πολιτικής. Διότι αν όχι τώρα, πότε; Ποια είναι η καλύτερη στιγμή, επιτέλους, να αναγνωρίσουμε το Παλαιστινιακό κράτος, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας;
Σπ. Σουρμελίδης: Ακριβώς αυτό, Πρόεδρε, συμβολίζει και το ταξίδι σου, ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις πρέπει πλέον να πιέσουν πολύ περισσότερο, να ρίξουν όλο το βάρος ώστε να έχουμε μία λύση. Έχει αυτόν τον συμβολισμό το ταξίδι σου, τελικά, για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω.
Στ. Κασσελάκης: Και επίσης για την ευρωπαϊκή Αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, που πρέπει να αντισταθούνε στην άνοδο της ακροδεξιάς και να φέρουνε την ηγεσία των Βρυξελλών προ των ευθυνών της. Η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη. Δεν μπορεί να ακολουθεί το παράδειγμα της Αμερικής σε ό,τι διαπραγματεύσεις κάνει με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τις αραβικές χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη και αυτή η άποψη και η δραστηριότητα πρέπει να είναι υπέρ της ειρήνης.
Σπ. Σουρμελίδης: Και θα είναι λυτρωτικό και για την ισραηλινή κοινωνία, τελικά.
Στ. Κασσελάκης: Δεν θα είναι μόνο λυτρωτικό. Αυτό που γίνεται εδώ πέρα είναι ότι δημιουργείται μια μάζα ανθρώπων, δύο εκατομμυρίων, στη Λωρίδα της Γάζας, που πραγματικά είναι σε κατάσταση -η λέξη απόγνωση δεν επαρκεί. Και πού θα στραφεί, λοιπόν, στο μέλλον ειδικά τόσος νέος κόσμος; Θα στραφεί στον εξτρεμισμό και σε μια πολύ χειρότερη, ίσως, έκφανση αυτών των οποίων έχουμε δει στην περιοχή. Άρα λοιπόν ένα πάρα πολύ σημαντικό να στηριχτεί και η PLO και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά συγχρόνως να μπορέσουμε να δούμε κατάπαυση του πυρός άμεσα.
Σπ. Σουρμελίδης: Αυτή είναι η αίσθησή σου, Πρόεδρε, αυτό ζητάει η Παλαιστινιακή Αρχή; Άμεση κατάπαυση του πυρός; Τι είναι αυτό που σου ζητάνε;
Στ. Κασσελάκης: Ναι, βεβαίως. Την απελευθέρωση των κονδυλίων που έχουν στείλει για ανθρωπιστική βοήθεια και επίσης να σταματήσει η πίεση που δέχονται από το Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη. Κι εδώ δέχονται πιέσεις, που καθιστά πολύ πιο δύσκολο για εκείνους να συνεχίσουν να υπάρχουν. Άρα λοιπόν, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν ωφελεί τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ, αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή.
Σπ. Σουρμελίδης: Μάλιστα. Είναι η τρίτη φορά που αναφέρθηκες στη Δυτική Όχθη. Και η εικόνα που έχεις εσύ και όλη η αντιπροσωπεία από εκεί είναι προφανώς μια πολύ αρνητική εικόνα αυτή τη στιγμή, μια δυσάρεστη εικόνα για το πώς διαβιεί ο πληθυσμός.
Στ. Κασσελάκης: Κι είναι μια απόρροια των αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως των αποφάσεων περί εποικισμών, οι οποίοι βαίνουν και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Άρα λοιπόν, νομίζω, πρέπει να επιστρέψουμε στις διεθνείς Συνθήκες, στις διεθνείς αποφάσεις. Και η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει σε αυτό.
Σπ. Σουρμελίδης: Οι επόμενες συναντήσεις είναι στη Βηθλεέμ;
Στ. Κασσελάκης: Αποχωρώ τώρα από τη Ραμάλα, είμαι στον δρόμο της επιστροφής, συνάντησα τον εκτελεστικό Γραμματέα της PLO. Κοιτάξτε: έχει αλλάξει ραγδαία η κατάσταση. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή μία κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ, που, κατά τη γνώμη μου, θα είναι πολύ επικίνδυνη για τη σταθερότητα, που δεν υπάρχει εξάλλου, στην περιοχή. Αλλά πραγματικά δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου. Δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση για μια λύση δύο κρατών, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί αυτό να είναι το μοντέλο. Άρα λοιπόν πώς θα υπάρξει ειρήνευση, εάν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός; Αυτό ακριβώς πρέπει να απαιτήσει η Ευρώπη. Και αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν κι ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης και υπέρ των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Σπ. Σουρμελίδης: Να σ’ ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, Πρόεδρε. Σε βγάλαμε από το πρόγραμμά σου, αλλά νομίζω ότι ήταν χρήσιμο κι αναγκαίο.
Στ. Κασσελάκης: Εγώ ευχαριστώ.