Στην Ελλάδα η «Νταϊάνα της Ανατολής»: Ποια είναι η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας
Η πριγκίπισσα ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα
Στην Ελλάδα βρίσκεται η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του εορτασμού του «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας» και της συμπλήρωσης 125 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας.
Τη Δευτέρα (27/05) η πριγκίπισσα Κάκο ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το γενικό διευθυντή του μουσείου Νίκο Σταμπολίδη.
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME
Η πριγκίπισσα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, θέλοντας να μάθει με λεπτομέρειες τον τρόπο σμίλευσης των αγαλμάτων. Το ενδιαφέρον της προσείλκυσαν τα χρώματα τα οποία σώζονται στις επιφάνειες των κορών της Ακρόπολης αλλά και οι διαφορές στις κομμώσεις και στα ενδύματα των Καρυατίδων.
Στη συνέχεια η 30χρονη πριγκίπισσα απηύθυνε χαιρετισμό σε ειδική εκδήλωση για το έτος Ελλάδας-Ιαπωνίας, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη με τη συμμετοχή της Λίνας Μενδώνη, της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME
Πέραν του Μουσείου Ακρόπολης, το πρόγραμμα της πριγκίπισσας Κάκο περιλαμβάνει επισκέψεις και σε πολλά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως η Ακρόπολη, το Παναθηκαϊκό Στάδιο, η Ιερά Μονή Αγίας Φανερωμένης στην Σαλαμίνα και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα.
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME
Σημειώνεται ότι η ανακήρυξη του έτους 2024 ως έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα τον Ιανουάριο 2023, κατά τη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία.
Η πριγκίπισσα Κάκο είναι ίσως το πιο δημοφιλές μέλος της ιαπωνικής βασιλικής οικογένειας. Είναι 30 ετών και είναι κόρη του Διαδόχου Ακισίνο και δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο.
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME
Η νεαρή πριγκίπισσα, μπορεί να μην είναι υποψήφια για τον Θρόνο των Χρυσανθέμων (αφού απαγορεύεται αυστηρά η κατάληψη του Θρόνου από γυναίκα), όμως για τους Ιάπωνες, είναι κάτι σαν τη «Νταϊάνα της Ανατολής», ίσως και κάτι παραπάνω. Όχι τυχαία, άλλωστε, την αποκαλούν «Ελπίδα του Θρόνου». Όταν έκλεισε τα 20 της χρόνια, το 2014, στο παλάτι βρέθηκαν 80.000 άνθρωποι για να τα γιορτάσουν!
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME
Ο ευγενικός της χαρακτήρας, η φυσική της χάρη και ομορφιά αλλά και οι «κρίσεις» που περνά η ιαπωνική βασιλική οικογένεια τα τελευταία χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα η πριγκίπισσα Κάκο να είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην ιαπωνική -και όχι μόνο- κοινή γνώμη.
Το 2021, η μεγαλύτερη αδερφή της, πριγκίπισσα Μάκο, αποφάσισε να παντρευτεί έναν «κοινό θνητό» (κάτι που δεν επιτρέπεται για τις πριγκίπισσες της Ιαπωνίας). Έτσι, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον τίτλο, τα προνόμια και τα πλούτη, επιλέγοντας να ζήσει ως κοινή θνητή: σήμερα ζει με τον σύζυγό της σε ένα δυάρι στη Νέα Υόρκη.
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME
Στα μέσα του έτους, φέτος, αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα τους, η 57χρονη πριγκίπισσα Κίκο του Ακισίνο, πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια του στομάχου που δεν της επιτρέπει να τραφεί κανονικά. Με την αγωνία για την κατάσταση της υγείας της να κορυφώνεται και την Μάκο να απουσιάζει (ο μικρότερος αδερφός, Χισίκο, είναι ο διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου), η πριγκίπισσα Κάκο έπρεπε να «βγει μπροστά».
Στην Άπω Ανατολή λένε ότι έχει φυσικό χάρισμα στην επικοινωνία- άλλωστε κάθε εμφάνισή της σχολιάζεται θετικά και από τις στιλιστικές της επιλογές που έχουν ισχυρούς συμβολισμούς «γεφυρώματος» της παράδοσης και του μοντέρνου.
Κάπως έτσι, εκτός από την έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους κωφούς), μετά και τη σειρά συναντήσεων με ηγέτες ξένων χωρών, η πριγκίπισσα Κάκο έφτασε να χαρακτηρίζεται «πολιτιστικό asset» και «σύμβολο ελπίδας του ιαπωνικού λαού».