Στην Βηρυτό σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης – Τα μηνύματα της επίσκεψης και ο ρόλος της Αθήνας
Κίνηση υψηλού συμβολισμού και σημασίας η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη.
Συνεχης ενημερωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας, η οποία επετεύχθη στις 26 Νοεμβρίου, εκπέμπει η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βηρυτό.
Μία εβδομάδα μετά την αναβολή της σχετικής επίσκεψης, λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη το κυβερνητικό αεροσκάφος, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος ηγέτης τρίτης χώρας, αλλά και κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φτάνει στον Λίβανο, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και σημασίας.
Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, αναδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με όλες τις χώρες της περιοχής, καθώς αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
“Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα πιο ισχυρή οικονομικά. Είναι μία χώρα πιο ισχυρή γεωπολιτικά, η οποία έχει προχωρήσει στην ενίσχυση παραδοσιακών συμμαχιών αλλά και στην οικοδόμηση νέων συμμαχιών. Είναι μία χώρα της οποίας η γνώμη μετράει πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, διότι δε συζητά πια μόνο για τα θέματα τα υπαρξιακά, τα οποία αφορούν την ίδια, αλλά συμμετέχει και συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή ατζέντα του μέλλοντος. Πιστεύω ότι είναι και μία χώρα, η οποία έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την ήπια ισχύ, αυτό το οποίο λέμε soft power, χτίζοντας μία διαφορετική εικόνα. Μίας σύγχρονης χώρας, υπερήφανης για το παρελθόν, η οποία μπορεί, όμως, να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε στο πλαίσιο Συνεδρίου για την εξωτερική πολιτική, την προηγούμενη Παρασκευή.
Το σκηνικό
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βηρυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών. Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία δημιουργεί νέα δεδομένα σε μία περιοχή-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη, με τον πρωθυπουργό, παράλληλα, να εκπέμπει, εκ νέου, σήμα ότι η Αθήνα είναι εμπράκτως υπέρ της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή. Έχει προηγηθεί, άλλωστε, τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός:
– Έχει χαιρετίσει την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο, αναδεικνύοντας τη θέση της Ελλάδας υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στον Λίβανο.
– Έχει εκφράσει την ετοιμότητα της χώρας μας να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας.
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στη Βηρυτό περιλαμβάνει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τον Πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι και συνάντηση με την ελληνική κοινότητα.
“Μπορούμε να συνομιλήσουμε με όλους και έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό και σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών και στο δικό μου το επίπεδο…Θα επισκεφθώ τον Λίβανο, για να κάνω το προγραμματισμένο ταξίδι, αλλά σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Θα ήμουν στον Λίβανο πριν από δέκα ημέρες, όταν δεν είχε ακόμα καταρρεύσει η Συρία. Σήμερα, προφανώς, το ταξίδι αυτό αποκτά μία ξεχωριστή σημασία, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το τι συμβαίνει στον Λίβανο, αλλά και το τι συμβαίνει στην Συρία. Και προφανώς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η φωνή μας ακούγεται, είτε μιλάμε για την επικοινωνία την οποία έχω, σταθερή, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα βρεθεί στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, είτε μιλάμε για τον πρόεδρο του Συμβουλίου, είτε μιλάμε για την ύπατη εκπρόσωπο”, έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
12:02
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,2% η ΝΔ, στο 18,6% το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου
12:02
Γαλλία – Δίκη Πελικό: Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό ζήτησε συγγνώμη και χαιρέτισε “το θάρρος” της
11:43
Ανοίγει στις 20 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού
11:33
Metlen: Κατατέθηκε η αίτηση για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου
11:24
Live – Κ. Χατζηδάκης: Περί τα 150 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν στις τράπεζες τα μέτρα – Θα ισχύσουν από τα μέσα Ιανουαρίου
11:16
German Design Awards 2025: Με το βραβείο “Winner” τιμήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο POTIROPOULOS+PARTNERS
11:12
Γερμανία: Το απόγευμα η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σολτς – Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές
11:09
Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες πιέσεις με τραπεζική νευρικότητα
11:08
Τάκης Θεοδωρικάκος: Ήταν καιρός οι τράπεζες να πάρουν ένα ισχυρό μήνυμα και να ανταποκριθούν στην ορθή έννοια του δικαίου
11:00
Παρίσι και Βερολίνο συνδέονται για πρώτη φορά με αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας
Υπερβολικές κρυφές αυξήσεις στο Δημόσιο – Η Ελλάδα του 2025 με μια ματιά…
Ξεπουλιόμαστε – Τι δεν καταλαβαίνουμε…
Η προθεσμία των δέκα ημερών
Οι δικαστές ζητούν επαναφορά 13ου-14ου μισθου στο δημόσιο τομέα
Καημός της Ρωμιοσύνης ή μιζέρια της Ψωροκώσταινας;
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρένο με καύσιμα για τον στρατό της Ρωσίας “καταστράφηκε” στη Ζαπορίζια
Πώς μειώνονται οι χρεώσεις των τραπεζών
Σερβία: Η χώρα χρησιμοποίησε τεχνολογία ισραηλινής εταιρείας για να διεξαγάγει εκστρατεία παρακολουθήσεων, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία
Η διπλωματική παγίδα σε Βόρεια Κορέα και Ρωσία
Στο στόχαστρο των ελεγκτών της εφορίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Υπερβολικές κρυφές αυξήσεις στο Δημόσιο – Η Ελλάδα του 2025 με μια ματιά…
(48)
Νέος ΚΟΚ υπό ψήφιση
(20)
Οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων και πολέμου
(14)
Ξεπουλιόμαστε – Τι δεν καταλαβαίνουμε…
(8)
Καημός της Ρωμιοσύνης ή μιζέρια της Ψωροκώσταινας;
(6)
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρένο με καύσιμα για τον στρατό της Ρωσίας “καταστράφηκε” στη Ζαπορίζια
(5)
Πώς μειώνονται οι χρεώσεις των τραπεζών
(5)
Τάκης Θεοδωρικάκος: Ήταν καιρός οι τράπεζες να πάρουν ένα ισχυρό μήνυμα και να ανταποκριθούν στην ορθή έννοια του δικαίου
(2)
Κ. Χατζηδάκης: Μέσα Ιανουαρίου η εφαρμογή των νέων μέτρων για τις τράπεζες
(2)
ΑΑΔΕ: Βραβεύτηκε ως “Εξαιρετικό Εθνικό Success Story” για το σύστημα εντοπισμού απάτης στην αγορά καυσίμων
(2)