STOP FOOD WASTE «Φάε όλο το φαγητό σου. Δεν κάνει να πετάμε φαγητό»….
Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση, μια φράση που έχει χαραχθεί στη μνήμη μας από την παιδική ηλικία, αλλά φαίνεται να μην έχει εντυπωθεί, αφού συνεχίζουμε να πετάμε άσκοπα το φαγητό που περίσσεψε η γεμίζουμε το πιάτο μας λες και δεν θα ξαναφάμε Ποτέ !
Μήπως η σπατάλη τροφίμων είναι μια κακή συνήθεια που ξεκινά από εμάς τους καταναλωτές;
Γιατί λοιπόν δεν «κάνει να πετάμε φαγητό»;
Κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους που πετάχτηκαν αδίκως στα σκουπίδια.
Την ίδια στιγμή, με σχεδόν πάνω από το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο να γίνονται απορρίμματα ή να σπαταλούνται, το θέμα της μείωσης σπατάλης τροφίμων καθίσταται μια επιτακτική ανάγκη, σε παγκόσμιο επίπεδο!
‘Όσο δεν περιορίζουμε τη σπατάλη τροφίμων τόσο η κλιματική κρίση θα εντείνεται και η κατάσταση της υγείας του πλανήτη μας θα δυσχεραίνει, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην μπορεί να μας προσφέρει τα πλούσια αγαθά της.
«Σώζοντας» το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον!
Ακόμα και τα μπρόκολα που καταναλώσατε πριν χαλάσουν ή το smoothie που φτιάξατε από τις υπερώριμες μπανάνες σας, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θέλει, λοιπόν, κόπο. Σίγουρα, όμως, θέλει τρόπο, και μερικές απλές κινήσεις και πρακτικές αρκούν για να περιορίσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα! Άσε που σίγουρα θα μειώσεις και το βάρος σου εάν αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζεται να καταναλώσεις τόση όση τροφή σου είναι απαραίτητη χωρίς να πετάξεις το φαγητό γιατί σου φτάνει όσο έχεις φτιάξει .
Έχει ξεκινήσει η αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος, για τη διασπορά του μηνύματος για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων.
Μερικές ιδέες για την αξιοποίηση του φαγητού που περισσεύει:
Σας περίσσεψαν καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές, σκόρδα; Η πρώτη σας σκέψη είναι να τα πετάξετε; Ξανασκεφτείτε το. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν μαζευτεί ικανή ποσότητα φτιάξτε μια ωραία σούπα ή ζωμό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα παραπάνω υλικά για να ετοιμάσετε μια γευστική σάλτσα που θα συνοδεύσει τα ζυμαρικά σας.
Αν βλέπετε ότι οι ντομάτες είναι έτοιμες να χαλάσουν, μπορείτε να τις βάλετε για λίγο στο φούρνο ώστε να ξεραθούν. Κατόπιν, τις βάζετε σε λάδι και τις τοποθετείτε στο ψυγείο (αν σκοπεύετε να τις καταναλώσετε σύντομα) ή στην κατάψυξη.
Έχετε Φρούτα που είναι έτοιμα να χαλάσουν; Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε smoothies! Τα smoothies πέρα από υγιεινά είναι και πολύ νόστιμα.
Η σπατάλη φαγητού φαγητό, δεν σημαίνει απλώς πετάω κάποιο χαλασμένο τρόφιμο. Σημαίνει διόγκωση της κλιματικής κρίσης. Σημαίνει σπατάλη ενέργειας και εξάντληση πολύτιμων φυσικών πόρων! Πριν λοιπόν σπαταλήσουμε άσκοπα, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ταυτόχρονα «πονάμε» και τον πλανήτη μας.Για αυτό και πρέπει να αναλάβουμε δράση.
Από σήμερα κιόλας ξεκινώντας από την κουζίνα μας, αλλάζουμε τη στάση μας απέναντι στα τρόφιμα αποφασίζουμε να «σώσουμε» το φαγητό που περίσσεψε, να το αξιοποιήσουμε και -με αυτό τον τρόπο- να προστατεύσουμε το περιβάλλον, που τόσο μας χρειάζεται.
Η μείωση του food waste μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και σε λιγότερη υπερκατανάλωση.
Αν προσέξουμε πώς αγοράζουμε, μαγειρεύουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμά μας, μπορούμε να αναπτύξουμε μια πιο συνειδητή σχέση με τη διατροφή μας και να μειώσουμε την περιττή κατανάλωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και ευεξία για εμάς και για το περιβάλλον.
ΕΥΗ ΒΑΤΙΔΟΥ
#foodwaste #food #health #enviroment