Supercomputer θα αποκτήσει η Ελλάδα, ο διαγωνισμός στα μέσα Ιουνίου
Το έργο βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των υπολογιστικών συστημάτων υψηλών επιδόσεων και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά ερευνητικά έργα και επιστημονικές δοκιμές.
Το έργο βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των υπολογιστικών συστημάτων υψηλών επιδόσεων και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά ερευνητικά έργα και επιστημονικές δοκιμές.
Στο ολιγομελές κλαμπ των ευρωπαϊκών κρατών που διαθέτουν υπερυπολογιστές επιδιώκει να εισέλθει η Ελλάδα, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τον υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ». Ο νέος υπερυπολογιστής θα ανοίξει τον δρόμο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να πραγματοποιήσουν σύνθετα ερευνητικά σχέδια. «Θα είναι από τα ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα στην Ευρώπη», σημείωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου κατά την διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Digital World Summit Greece 2024 – “Shaping the future of A.I.”), ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις 15 Ιουνίου, καθώς ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές. Εξασφαλίζεται «η απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για την ερευνητική, ακαδημαϊκή κοινότητα και ιδιώτες να τρέξουν διάφορα πρότζεκτ Τεχνητής Νοημοσύνης», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Στόχος του υπουργείου είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο ο διαγωνισμός και να έχουν πέσει οι υπογραφές με τον ανάδοχο.
Ο υπερυπολογιστής που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.
Το κόστος για τον «ΔΑΙΔΑΛΟ» προϋπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου που θα εγκατασταθεί ο υπερυπολογιστής εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ. Το έργο θα καλυφθεί κατά 35% από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC JU, και το 65% θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων, ενώ περιλαμβάνει επίσης τις συνοδευτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, εγκατάστασης, παραμετροποίησης και πολυετούς συντήρησης.
Τι φέρνει ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» για την Ελλάδα
Ο νέος «πράσινος» υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών με κάρτες γραφικών. Θα έχει ισχύ >60 Petaflops, (εκτελεί δηλαδή 60.000.000.000.000.000 πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο) και είναι ισχυρότερος κατά 120 φορές από το υφιστάμενο σύστημα ARIS που διαθέτει η χώρα μας.
Οι επιδόσεις του «ΔΑΙΔΑΛΟΥ» φέρνουν την Ελλάδα ανάμεσα στα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (TOP500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500), και μπορεί να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας. Ειδικότερα, θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος. Ο κλιματισμός είναι προσαρμοσμένος στο κλιματικό προφίλ της περιοχής και θα αξιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα φτάνει το 40%-50%.
Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερυπολογιστή έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), που έχει αναπτύξει επίσης και τον υφιστάμενο εθνικό υπερυπολογιστή ARIS που θα διαδεχθεί ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ».
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «θα έχουμε την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για την ερευνητική, ακαδημαϊκή κοινότητα και ιδιώτες να τρέξουν διάφορα πρότζεκτ Τεχνητής Νοημοσύνης», και ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» αναμένεται να πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, όπως η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.
Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα έχει κεντρικό ρόλο στην έρευνα με σκοπό τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, σε μια σειρά από τομείς όπως ιατρική ή χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά ακόμα και αυτόνομη οδήγηση και έξυπνη κινητικότητα. Κάτι που πρόκειται να κινητοποιήσει επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ανάλυση big data και άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να φέρουν νέες λύσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Ειδικότερα, ο νέος υπερυπολογιστής θα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για ασθενείς με καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και για σπάνιες γενετικές διαταραχές ενώ μπορεί να αποτελέσει και χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση πως δημιουργούνται και εξελίσσονται διάφορες επιδημίες και ασθένειες.
Μπορεί επίσης να συνεισφέρει και στην πολιτική προστασία και να υπάρξει η δυνατότητα ενεργοποίησης συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης και να περιοριστούν τόσο οι απώλειες ζωών όσο και οι ζημιές, που όπως απέδειξε και η πρόσφατη κακοκαιρία «Daniel» μπορούν να πληγώσουν βαθιά την ελληνική οικονομία.