Συγκρούσεις διλημμάτων για 31 μέρες – Επάνοδος των αρχηγών με «κυνηγητό» σε όλη την Ελλάδα | in.gr
Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Ανδρουλάκης στην αφετηρία της τελικής ευθείας για την ευρωκάλπη – Η «μάχη» της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τους πολίτες και η ατζέντα καθημερινότητας
Στη «μάχη» της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους ρίχνονται οι πολιτικοί αρχηγοί, αφήνοντας στην άκρη τις μεγάλες κομματικές συγκεντρώσεις συσπείρωσης και ακολουθώντας κοινή προεκλογική τακτική: συναντήσεις με πολίτες σε πλατείες και πεζοδρόμους, σύντομα μηνύματα από μικροφώνου για τα διλήμματα και τα διακυβεύματα της ευρωκάλπης, «βόλτες» όχι μόνο στις πρωτεύουσες των νομών αλλά και σε χωριά, στοχευμένες επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους.
Το «κυνηγητό» των αρχηγών ανά την Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη, δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν ξεκινήσει τις… μεταπασχαλινές εξορμήσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει επισήμως από αύριο την προεκλογική εκστρατεία. Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού η Αττική και δεύτερος, την Παρασκευή, η Χίος.
Ταυτόχρονα ο Κασσελάκης βρίσκεται στην Ήπειρο, όπου ο αρχικός σχεδιασμός της ΝΔ προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μετάβαση και του Μητσοτάκη (για την ακρίβεια την ίδια μέρα, την Πέμπτη, ο Μητσοτάκης θα βρισκόταν στην Άρτα και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα), ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, την Κρήτη.
Όλοι εναντίον όλων
Για τις επόμενες 31 ημέρες στήνεται ένα πολιτικό σκηνικό με… όλους εναντίον όλων, χάριν της αναγκαίας σύγκρουσης διλημμάτων και δεδομένων των πολωτικών χαρακτηριστικών που έχει αποκτήσει η ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου.
Ο Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μείνει στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα με σκληρά διλήμματα, προσδίδοντας «εθνικό περιεχόμενο» στην επικείμενη αναμέτρηση. «Θέλουμε να εξακολουθήσει μία πολιτική εθνικής σιγουριάς και οικονομικής ανακούφισης; Ή να ρισκάρουμε ό,τι έχουμε πετύχει έως τώρα με αψήφιστες αποφάσεις και πειράματα;» έλεγε ο ίδιος στην τελευταία παρέμβασή του από τη Βουλή.
«Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις μέσα στην ευρωβουλή ή θα στείλουμε εκεί εκπροσώπους που θα κατηγορούν σε κάθε ευκαιρία τον τόπο; Θα επιλέξουμε να επιστρέψουμε στην καθήλωση ή θα διατηρηθούμε στην ανοδική τροχιά των μεταρρυθμίσεων;» πρόσθετε, καθορίζοντας επί της ουσίας τα διλήμματα που θα διατυπώνει στους ψηφοφόρους η ΝΔ έως την τελευταία μέρα της προεκλογικής σεζόν.
Από την πλευρά του ο Κασσελάκης κρατά στο στόχαστρο τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, επιδιώκοντας να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ υποδοχέας της κοινωνικής δυσαρέσκειας. «Το βασικό διακύβευμα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι η ηθική, προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη» είπε ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου από την Ηγουμενίτσα.
Την ίδια στιγμή ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να αποδομεί το γαλάζιο αφήγημα περί «πολιτικής σταθερότητας», τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι αυτό που θα κριθεί στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. «Κρίνεται», όπως τονίζει ο αρχηγός της Χαριλάου Τρικούπη, «η κυβερνητική αλαζονεία».
Ο πήχης και ο φόβος
Για τη ΝΔ είναι βασικό ζητούμενο να κρατηθεί το ποσοστό του κόμματος στη ζώνη της εκλογικής επίδοσης στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή στο 33%. Εξ ου και η προσπάθεια του γαλάζια μηχανισμού δίνεται στην επαναπροσέγγιση του μεγαλύτερου μέρους από το ετερόκλητο ακροατήριο που έδωσε στην κεντροδεξιά παράταξη τη διπλή νίκη στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Πριν από το Πάσχα επιχειρήθηκε συντονισμός κυβέρνησης και κόμματος, προκειμένου να υπάρχει ενιαία και χωρίς παρατράγουδα καμπάνια με ατζέντα καθημερινότητας και «θετικών» πεπραγμένων από τη δεύτερη κυβερνητική θητεία. Στόχος, να… μαλακώσει η σωρευμένη δυσαρέσκεια.
Ο μεγαλύτερος φόβος του Μαξίμου είναι τυχόν προεκλογικά… φάλτσα που θα χρειάζονταν έκτακτη επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση. Δεν είναι τυχαία η οδηγία των επιτελών του Μαξίμου και της Πειραιώς προς κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να προσέχουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, να ενημερώνονται αναλυτικά για τις κυβερνητικές κινήσεις και να αναδεικνύουν τη «θετική» ατζέντα.
Στο ίδιο πλαίσιο ζητείται συστηματική συμμετοχή των βουλευτών σε δράσεις εντός της έδρας τους (ιδίως στις λαϊκές περιοχές της Αττικής και όχι μόνο) αλλά και αποτελεσματική κινητικότητα των 12 υπουργών, οι οποίοι έχουν οριστεί ως επικεφαλής της προεκλογικής δραστηριότητας σε ισάριθμες περιφέρειες – σε όλες πλην της Αττικής, στην οποία κινητοποιείται σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός.