Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα
Η Βουλή καθαίρεσε τον υπηρεσιακό πρόεδρο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει τρίτος κατά σειρά αρχηγός του κράτους μέσα σ’ ένα μήνα
Οι δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή (27/12) στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας είναι ενδεικτικές της πολιτικής κρίσης που συνεχίζει να ταλανίζει την ασιατική χώρα. Εν μέσω οργής των βουλευτών, τόσο του κυβερνόντος κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης, το κοινοβούλιο ψήφισε μια πρόταση μομφής κατά του υπηρεσιακού προέδρου Χαν Ντακ-σου, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του μετά την καθαίρεση του εκλεγμένου προέδρου Γιουν Σουκ–γέολ, πριν από μόλις δυο εβδομάδες.
Τι συνέβη
Η αντιπολίτευση, που διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατηγόρησε τον υπηρεσιακό πρόεδρο Χαν ως «συνένοχο» του Γιουν και προχώρησε σε μια ψηφοφορία για την παραπομπή του.
Υπό κανονικές συνθήκες, για την καθαίρεση ενός προέδρου στη Νότια Κορέα απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των βουλευτών (200 από τους 300), όμως, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο για την καθαίρεση υπηρεσιακού προέδρου, ο πρόεδρος της Βουλής αποφάνθηκε ότι θα ισχύσει ό,τι και για την καθαίρεση πρωθυπουργού, δηλαδή το ελάχιστο των 151 ψήφων.
Αυτό προκάλεσε την οργή του κυβερνόντος κόμματος, με τους βουλευτές του να περικυκλώνουν τον πρόεδρο της Βουλής και να του φωνάζουν πως δεν πρέπει να επιτρέψει τη διαδικασία. Ωστόσο, τελικώς ο Χαν καθαιρέθηκε, ενώ πρόεδρος – ο τρίτος μέσα σε ένα μήνα – θα αναλάβει πλέον η επόμενη επιλογή του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Τσόι Σανγκ-μοκ.
Τι προηγήθηκε
Η Νότια Κορέα έχει βυθιστεί σε αβεβαιότητα από τότε που ο Γιουν εξέπληξε τη χώρα, αλλά και τον πλανήτη, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο για έξι ώρες, το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου, προκαλώντας τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση στη δημοκρατική εποχή της χώρας. Η ανακοίνωση έφερε μνήμες από το σκοτεινό στρατιωτικό παρελθόν που βαραίνει τη Νότια Κορέα, η οποία πλέον θεωρείται μια από τις πιο στέρεες δημοκρατίες της Ασίας.
Ο πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφαση, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι χειραγωγεί το κοινοβούλιο και συνωμοτεί με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, το ακραίο μέτρο αντιμετωπίστηκε αμέσως με ευρεία απόρριψη από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης αλλά και από το ίδιο του το κόμμα. Το κοινοβούλιο κατάφερε να βάλει τέλος σε αυτό, χάρη σε μια έκτακτη ψηφοφορία που διεξήχθη τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ οι στρατιωτικοί, που εκτελούσαν εντολές του αρχηγού του κράτους, προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αίθουσα και να διακόψουν τη συνεδρίαση.
Τις ημέρες που ακολούθησαν, πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε πολυάριθμες διαδηλώσεις, καθώς η αντιπολίτευση προσπαθούσε να καθαιρέσει τον Γιουν και η κυβέρνηση πάλευε να ελέγξει την «καταιγίδα». Η ανατροπή του Γιουν επετεύχθη τελικά με τη δεύτερη προσπάθεια, αφού το κόμμα του μποϊκόταρε την πρώτη ψηφοφορία.
Τώρα, μένει το Συνταγματικό Δικαστήριο να επικυρώσει την απόφαση αυτή. Για να συμβεί αυτό όμως, χρειάζεται ο διορισμός ακόμη κάποιων δικαστών, το οποίο είναι αρμοδιότητα του προέδρου. Αυτός μάλιστα είναι και ο βασικός λόγος της καθαίρεσης του υπηρεσιακού προέδρου Χαν, αφού η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πως κωλυσιεργεί τη διαδικασία, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνώντος κόμματος.
Σημειώνεται πως εάν τελικά το Συνταγματικό Δικαστήριο εγκρίνει την απόφαση, πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές εντός 60 ημερών – και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της αντιπολίτευσης να προηγείται. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αντιπολίτευση έχει απειλήσει να συνεχίσει τις καθαιρέσεις, μέχρι να διοριστούν οι απαραίτητοι δικαστές.