Συνέντευξη Πούτιν με αιχμές για Δύση, σιγουριά για Ουκρανία, αισιοδοξία για Συρία και οικονομία
Το Ουκρανικό ζήτημα μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις του Ρώσου προέδρου στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παρακολουθεί η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη – Πρότεινε πυραυλική μονομαχία με τη Δύση – Υπεβλήθησαν πάνω από δύο εκατομμύρια ερωτήσεις
Έτοιμος να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω εικασιών για ενδεχόμενη έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν ξέρω πότε θα τον δω. Δεν λέει τίποτα γι’ αυτό. Δεν έχω μιλήσει μαζί του για πάνω από τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος να το κάνω, βεβαίως. Οποιαδήποτε στιγμή», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Κατά τη μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν έχει δει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον πρόεδρο της Συρίας, ο οποίος ανατράπηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, από συνασπισμό ανταρτών, υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του στη Ρωσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει «την πρόθεση να το κάνει».
«Δεν έχω δει ακόμη τον πρόεδρο Άσαντ από τότε που έφτασε στη Μόσχα, αλλά έχω την πρόθεση να το κάνω. Βεβαίως θα του μιλήσω», σημείωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, και πρόσθεσε ότι θα ρωτήσει για την τύχη του αγνοούμενου Αμερικανού δημοσιογράφου Όστιν Τάις.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η πτώση του Άσαντ, στενού συμμάχου της Μόσχας, δεν είναι «ήττα» για τη Ρωσία, σημειώνοντας επίσης ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είχε κινητοποιηθεί στη Συρία από το 2015, «πέτυχε τον στόχο» του εκεί.
«Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συνέβη στη Συρία ως μια ήττα για τη Ρωσία. Σας διαβεβαιώνω πως δεν συνέβη αυτό», υπογράμμισε. «Εμείς πήγαμε στη Συρία πριν από 10 χρόνια για να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί εκεί ένας θύλακας τρομοκρατών, όπως στο Αφγανιστάν. Συνολικά επιτύχαμε τον στόχο μας», επέμεινε.
Αισιόδοξος για την οικονομία – Σίγουρος για την Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος καυχήθηκε για την οικονομία και χαιρέτισε τα κέρδη των στρατευμάτων του στην Ουκρανία στην ετήσια εκδήλωση που στόχο έχει να ενισχύσει την εξουσία του και να επιδείξει τον σαρωτικό έλεγχο της πολιτικής σκηνής της χώρας.
Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να αναπτυχθεί κατά σχεδόν 4% φέτος, ισχυρίστηκε, αν και αναγνώρισε ότι οι τιμές καταναλωτή είναι υψηλές, με πληθωρισμό στο 9,3%, επέμεινε ωστόσο ότι η οικονομική κατάσταση παραμένει «σταθερή». Ο πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 9% στο τέλος του έτους, έπειτα από σχεδόν 7,5% το 2023 και 12% το 2022.
Για την επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε ότι ο στρατός «προχωρά προς την επίτευξη των στόχων μας», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει αργά αλλά σταθερά κέρδη.
«Η κατάσταση αλλάζει ριζικά, προχωράμε σε όλη τη γραμμή του μετώπου», είπε, ζητώντας από τους συνεργάτες του να ανοίξουν ένα πανό από πεζοναύτες, οι οποίοι πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Πυραυλική μονομαχία για τον Ορέσνικ
Αυτή η εισβολή αποδείχθηκε μεγάλη ντροπή για το Κρεμλίνο. Ερωτηθείς πότε τα ρωσικά στρατεύματα θα εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις, ο Πούτιν απάντησε ότι «σίγουρα θα τους διώξουμε», αλλά δεν είπε πόσο καιρό θα πάρει. Υπεραμύνθηκε ωστόσο των δυνατοτήτων του νέου πυραύλου Ορέσνικ και… πρότεινε μια ιδιότυπη μονομαχία προς τη Δύση.
«Εκείνοι που αμφισβητούν τις δυνατότητες του πυραύλου και πληρώνονται για τις αναλύσεις τους από τη Δύση και τις ΗΠΑ, ας έρθουν να κάνουμε μια υψηλής τεχνολογίας μονομαχία. Ας διαλέξουν έναν στόχο, για παράδειγμα στο Κίεβο, και ας συγκεντρώσουν τις αντιπυραυλικές και αεροπορικές ασπίδες τους εκεί, όταν εκτοξεύσουμε έναν πύραυλο Ορέσνικ. Θα δούμε τι θα συμβεί, είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πούτιν είπε ότι η χρήση του Ορέσνικ από τη Ρωσία ήταν απάντηση στη χορήγηση άδειας από τη Δύση στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για χτυπήματα στη Ρωσία. Απείλησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει περισσότερα πλήγματα στην Ουκρανία με τον συγκεκριμένο πύραυλο και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις των χωρών που επέτρεψαν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους τους για επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία.
Πριν από μόλις δύο ημέρες, ένας ανώτερος Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε από βόμβα έξω από το σπίτι του στη Μόσχα. Η δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Ουκρανία, έφερε τον τριετή σχεδόν πόλεμο στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος Ρώσων πολιτών, είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στη δολοφονία του Κιρίλοφ, διοικητή των ρωσικών δυνάμεων ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής άμυνας, που σκοτώθηκε μαζί με τον υπασπιστή του.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία υποστηρίζει ότι ο Κιρίλοφ ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον Ουκρανών στρατιωτών, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα, ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία.
«Αυτή η δολοφονία διαπράχτηκε με τρόπο που είναι επικίνδυνος για τις ζωές πολλών ανθρώπων. Το καθεστώς στο Κίεβο έχει επανειλημμένως διαπράξει τέτοια εγκλήματα, τρομοκρατικά εγκλήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολλών πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πούτιν.
Χθες Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Ουζμπέκο, ο οποίος ομολόγησε ότι τοποθέτησε και πυροδότησε τη βόμβα η οποία σκότωσε τον Κιρίλοφ κατ΄εντολή της SBU.
Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες και συμβιβασμούς στην Ουκρανία, αλλά θέλει και η άλλη πλευρά να είναι εξίσου έτοιμη, δήλωσε ακόμη ο Πούτιν, αλλά επανέλαβε τον όρο του ότι η Ουκρανία πρέπει να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσει τα κέρδη της Ρωσίας. Κίεβο και Δύση έχουν απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις.
Οι παρατηρητές θα είναι σε εγρήγορση για τυχόν σημάδια αλλαγής στη διαπραγματευτική θέση του Ρώσου ηγέτη ενόψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Οι στόχοι πίσω από τη συνέντευξη
Τα τελευταία χρόνια, η συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταδίδεται ζωντανά από κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στις 11 ζώνες ώρας της Ρωσίας, κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από εσωτερικά θέματα. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και απλοί άνθρωποι τηλεφωνούν στο στούντιο για να ρωτήσουν για επισκευές δρόμων, τιμές κοινής ωφέλειας, ιατρικές υπηρεσίες και κρατικές επιδοτήσεις. Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι κοντά στο Κρεμλίνο κυματίζουν πολύχρωμες πινακίδες και πλακάτ, καθώς προσπαθούν απεγνωσμένα να τραβήξουν την προσοχή του Πούτιν.
Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα σχόλια του Πούτιν για τις εξωτερικές υποθέσεις. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι απλοί πολίτες υπέβαλαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια ερωτήσεις πριν από τη συνέντευξη.