Συνθήκη Σένγκεν: Ο αντίκτυπος για την Ελλάδα από την ένταξη των δύο χωρών
Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Συνθήκη Σένγκεν.
Βουλγαρία και Ρουμανία κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου χρόνου για την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν από αέρος και θαλάσσης και μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου.
Πρόκειται για μια ημερομηνία ορόσημο για τις δύο χώρες, καθώς Ρουμάνοι και Βούλγαροι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις 29 χώρες (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα), που βρίσκονται ήδη υπό την «σκέπη» της ζώνης Σένγκεν η οποία εξασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση σε περισσότερους από 450 εκατ. πολίτες.
29 χώρες και 450 εκατ. πολίτες υπό την «σκέπη» της ζώνης Σένγκεν
Η απομάκρυνση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών της Σένγκεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
Διευκολύνεται περαιτέρω η κίνηση των ανθρώπων και των εμπορευμάτων
Ποιος θα είναι όμως ο αντίκτυπος της κατάργησης των συνόρων για την Ελλάδα με δυο χώρες που αποτελούν σημαντικές τουριστικές και εμπορικές δεξαμενές για τη χώρα;
«Η ένταξη της Βουλγαρίας φέρνει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο, καθώς διευκολύνεται περαιτέρω η κίνηση των ανθρώπων και των εμπορευμάτων στη διασυνοριακή περιοχή. Η κατάργηση των ελέγχων με τη Βουλγαρία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η μεταφορά εμπορευμάτων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.
Ελεύθερη ροή ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών με τη συνθήκη Σέγκεν
Ενόψει της εφαρμογής της νέας συνθήκης που εξασφαλίζει η ζώνη Σένγκεν, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως λέει ο κ. Τοψίδης, έχουν γίνει στοχευμένες ενέργειες που αφορούν στην αξιοποίηση του πλεονεκτήματος της διασυνοριακότητας και τις οδικές συνδέσεις της με την Βουλγαρία, με σκοπό την διευκόλυνση του αυξημένου, όπως αναμένεται, από βορρά τουριστικού ρεύματος, αλλά και της διακίνησης αγαθών στις εκατέρωθεν αγορές.
Η ελεύθερη ροή ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι βασική για την ανάκαμψη της Ευρώπης είχε αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόεδρος, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε τονίσει στο παρελθόν ότι «η ελευθερία της κυκλοφορίας, της ζωής και της εργασίας σε διάφορα κράτη μέλη είναι μια ελευθερία που οι Ευρωπαίοι λατρεύουν».