Συρία: Το εκρηκτικό κοκτέιλ ύφεσης, πληθωρισμού, κυρώσεων και (λίγων) πετρελαίων
Ίσως, όμως, τα χειρότερα να μην έχουν περάσει.
Ύστερα από 10 χρόνια εμφυλίου πολέμου η οικονομία της Συρίας είναι σχεδόν σε διάλυση.
Ίσως, όμως, τα χειρότερα να μην έχουν περάσει.
Υπολογίζεται ότι το 90% των ανθρώπων στη χώρα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Συρίας εκτιμάται ότι έχει μειωθεί περισσότερο από 85% από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics.
Η ήδη μικρή παραγωγή πετρελαίου δεν ξεπερνά πλέον ούτε τα 100.000 βαρέλια την ημέρα, -αμελητέο νούμερο για την παγκόσμια παραγωγή- ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 115% το 2023, σύμφωνα με εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προέβλεψε επίσης ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος.
Η οικονομική κρίση αποτελεί τεράστιο ζήτημα για την ανομοιογενή ομάδα των συριακών ανταρτικών δυνάμεων που θα αναλάβουν την εξουσία.
Η πλέον ισχυρή από αυτές τις ανταρτικές ομάδες, η Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), πάλαι ποτέ θυγατρική της Αλ Κάιντα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη έχοντας χαρακτηριστεί τρομοκρατική.
«Υπάρχουν ήδη συζητήσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με το εάν το HTS πρέπει να αφαιρεθεί από τη λίστα των τρομοκρατών οργανώσεων», εκτιμά η Ανισέ Μπασίρι Ταμπρίζι (Aniseh Bassiri Tabrizi), συνεργάτης στο έγκυρο βρετανικό think tank Chatham House.
Τις σχέσεις των δύο ομάδων μπορεί επίσης να διαταράξει ο ανταγωνισμός για τα αποθέματα πετρελαίου. Οι κουρδικές τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, είναι οι κύριοι ωφελούμενοι από την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου.
Με πληροφορίες από CNN