ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγές στον «οδικό χάρτη» έως τις εκλογές, αίτημα για διαγραφή Κασσελάκη
Από εντάσεις, εκατέρωθεν πυρά και αποχωρήσεις των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα για το συνέδριο, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.
Από εντάσεις, εκατέρωθεν πυρά και αποχωρήσεις των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα για το συνέδριο, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών.
Μετά την κατάθεση υποψηφιοτήτων από τους Στέφανο Κασσελάκη, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολο Γκλέτσο, το μέλος της Κ.Ε. Θέμης Μουμουλίδης ζήτησε την παραπομπή του κ. Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, κατηγορώντας τον για «αντικαταστατική, αντικομματική αντισυντροφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά».
Δεκτή με ευρεία πλειοψηφία έγινε η πρόταση Θεοχαρόπουλου, Ζαχαριάδη και Μπουλεκου σύμφωνα όπου διατυπώνονταν σαφείς αιχμές κατά «προσβλητικών αναφορών σε βάρος στελεχών»: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδριου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».
Πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο και οι εκλογές
Μετά την εισήγηση για αναβολή του συνεδρίου κατά μια εβδομάδα, εξαιτίας, όπως ειπώθηκε, της αδυναμίας των αρμόδιων κομματικών παραγόντων να βρουν χώρο που να μπορεί να φιλοξενήσει τους συνέδρους, ο νέος οδικός χάρτης προβλέπει κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου, εγγραφή μελών έως τις 25 Οκτωβρίου, διεξαγωγή του συνεδρίου στις 8-11 Νοεμβρίου, εκλογή συνέδρων 2-3 Νοεμβρίου και εκλογή προέδρου στις 24 Νοεμβρίου.
Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις στη διαδικασία, λίγη ώρα αφότου η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητά του αντί του ίδιου, προκαλώντας την αντίδραση της Ολγας Γεροβασίλη.
Εκ μέρους της ομάδας, ο Θανάσης Οικονόμου μετά την αποχώρηση δήλωσε: «προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, διότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως ευτελιστική».
Αποδέσμευση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή Προέδρου
Σύμφωνα με τις κομματικές πηγές υπερψηφίστηκε τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης για την αποδέσμευση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή Προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της νέας Κ.Ε. δεν θα εκλεγούν την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο. Η βουλευτής Νίνα Κασσιμάτη, που είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, επέστρεψε προκειμένου να καταψηφίσει το κείμενο της απόφασης και να αντικρούσει την τροπολογία Χατζησωκράτη. Την τροπολογία καταψήφισαν δώδεκα μέλη.
Ν. Παππάς: Να επικρατήσει ψυχραιμία
«Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι μία καινούργια φάση. Πλέον έχουμε υποψήφιους προέδρους, έχουμε επίσημα κατατεθειμένες υποψηφιότητες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος και πρόσθεσε: «από τους υποψήφιους, όλοι μας και όλος ο κόσμος που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όλος ο προοδευτικός κόσμος, περιμένει να ακούσει πώς θα ενώσουν το κόμμα και πώς θα εφαρμόσουν τη συλλογική μας απόφαση για την συγκρότηση μίας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας. Εκεί είναι τα πολιτικά επίδικα και πρέπει αυτή η συζήτηση να γίνει δημόσια και όσες φορές χρειαστεί».
Π. Πολάκης: Χαίρομαι που κατέθεσε υποψηφιότητα ο Κασσελάκης
«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες. Οπότε θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συγκροτημένα προς το συνέδριο που για λόγους τεχνικούς πήρε μια βδομάδα αναβολή, χωρίς να αλλάξει ημερομηνία της εκλογής προέδρου», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας προτάσεις, μεταξύ άλλων, για «έναν κεντρικό σχεδιασμό και μια επανακοινωνικοποίηση από το κράτος των βασικών μέσων και πόρων».
«Χωρίς μια τράπεζα δημόσια, χωρίς την ενέργεια στα χέρια του Δημοσίου, χωρίς τον έλεγχο της αγοράς των καυσίμων και των μεταφορών, τότε ούτε η κατοικία, ούτε η θέρμανση, ούτε το νερό, ούτε η αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία μπορεί να είναι κτήμα των ανθρώπων», σημείωσε.
Η «τροπολογία» Μπουλέκου
Στο κείμενο αναφέρεται:
«Η συνεργασία των προοδευτικών και η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης είναι ομόφωνες αποφάσεις τόσο του 4ου Συνεδρίου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματος δεν είναι προϊόν της διαπλοκής ούτε οι σύντροφοι που τις ψήφισαν είναι υποκείνουμενοι από τη διαπλοκή. Το σχέδιο της διαπλοκής είναι να παραμείνει στη διακυβέρνηση του τόπου ο Μητσοτάκης μέχρι το 2031. Αρα το σχέδιο της διαπλοκής το υπηρετεί αυτός που υπονομεύει την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων. Εν κατακλείδι, οποίος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής, δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης σ’ αυτό».
Θ. Θεοχαρόπουλος: Η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη
«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά)», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημείωσε ότι «προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ». Κατά πληροφορίες, ο ίδιος μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη κατέθεσαν τροπολογία για το ζήτημα των προσβλητικών αναφορών αυτών προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κ.Ε. «Η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης. Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθεί από την διαπλοκή. Ντροπή».
Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στην ελληνική κοινωνία
Ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε τα μέλη της Κ.Ε. ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει στην κατάθεση υποψηφιότητας για την θέση του προέδρου «τηρώντας όλες τις προβλέψεις, δηλαδή την κατάθεση προθεσμίας και τις απαραίτητες υπογραφές αλλά και την δήλωση για το σεβασμό και την συμφωνία με τις αποφάσεις του κόμματος».
Ερωτηθείς σε δηλώσεις του αν οι υποψήφιοι, στο βαθμό που διαφωνούν με την αρμοδιότητα της ΚΕ να εφαρμόσει μια μομφή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι, απάντησε ότι «υπάρχουν όργανα, υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει καταστατικό» και πως «όλα θα λυθούν, δεν υπάρχουν αποκλεισμοί».
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ενότητα και μπορώ να διασφαλίσω και να υποστηρίξω την ενότητα όπως έχω κάνει μέχρι σήμερα αλλά και γιατί χρειάζεται να υπάρχει σοβαρός και αξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία (….) σε τέτοιες δύσκολες στιγμές τα στελέχη της προοδευτικής παράταξης δεν κάνουν πίσω, αναλαμβάνουν την ευθύνη. Είναι δύσκολες στιγμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε δημοκρατικό και συντροφικό κλίμα και η σημερινή ΚΕ πρέπει να καλέσει και νέους φίλους στις οργανώσεις μας αλλά και όσους έχουν απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ν. Παππάς: Ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με αριστερές συνεργασίες
«Η χώρα αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: Δημογραφική κρίση, κλιματική κρίση, οικονομική κρίση. Η δεξιά πολιτεύεται με αυτές και φτιάχνει συμμαχίες με τα μεγάλα συμφέροντα», σημείωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Παππάς.
«Μόνο η προοδευτική παράταξη μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Και προϋποθέσεις είναι το ανάχωμα στον ιστορικό αναθεωρητισμό Μητσοτάκη καιη ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές αριστερές συνεργασίες», πρόσθεσε.
«Στις γραμμές μας δεν έχουν θέση απόψεις που σχετικοποιούν την έννοια της χούντας. Απέναντι στο σχέδιο της διαπλοκής υπάρχει το σχέδιο απόφασης που θα προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο. Κανένας που πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία. Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους γύρω από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αν και πως θα υπηρετήσουν τη συλλογικά διατυπωμένη θέση για προοδευτική εκλογική συνεργασία. Αν και πως θα ενώσουν το κόμμα. Αν και πως θα προχωρήσουν τον μετασχηματισμό. Αυτά πρέπει να συζητηθούν με δημόσιο και οργανωμένο τρόπο (ντιμπέιτ). Ανοιχτά, ενώπιον του λαού. Και μία και δύο και τρεις φορές. Με την εγγύηση του κόμματος».
Η σύγκρουση Τζάκρη-Γεροβασίλη
Της αποχώρησης των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη είχε προηγηθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στη Θεοδώρα Τζάκρη και την Ολγα Γεροβασίλη.
Η Θεοδώρα Τζάκρη, αφότου κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, σε δηλώσεις της δημοσιογράφους μίλησε για «εκτροπή. Μια συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι στο συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι».
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «ότι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο για να γεννηθεί, ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη Κυριακή».
Μετά την παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου επίσης φέρεται να κατήγγειλε τα ίδια πράγματα, ανέβηκε στο βήμα η Ολγα Γεροβασίλη, όπου δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι διά αντιπροσώπων» και πως «οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος».
«Οποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα» είπε η Ολγα Γεροβασίλη και κάλεσε τη Θεοδώρα Τζάκρη «να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».