ΣΥΡΙΖΑ: Η νίκη του μηχανισμού Παππά, το φαινόμενο Φαραντούρης και η γκρίνια της ομογένειας
Ως μια ακόμα νίκη του εσωκομματικού μηχανισμού του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- μετά από αυτή στο πρόσφατο συνέδριο- αποτιμούν αρκετοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ -…
Ως μια ακόμα νίκη του εσωκομματικού μηχανισμού του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- μετά από αυτή στο πρόσφατο συνέδριο- αποτιμούν αρκετοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία τα αποτελέσματα των προκριματικών για τις ευρωεκλογές και ιδίως τη σειρά με την οποία εκλέχθηκαν οι 12 στην περιφέρεια Αττικής, όπως πληροφορείται το CNN Greece.
Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη με ευθεία αναφορά στον τομεάρχη Οικονομικών- π.χ. Μυρτώ Κοροβέση και Βαγγέλης Αντώναρος- δεν πήγαν καλά μόνο στη μεγαλύτερη περιφέρεια, αλλά και σε μικρότερες, όπως ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης στην Ήπειρο.
Στους πρώην βουλευτές που κέρδισαν θέση στο ευρωψηφοδέλτιο συμπεριλαμβάνονται η προερχόμενη από τα Τρίκαλα Παναγιώτα Δριτσέλη στη Θεσσαλία, η Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καστοριά στη Δυτική Μακεδονία κι ο Γρηγόρης Στογιαννίδης από την Ξάνθη στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.
Προβληματισμός για τα χαμηλά σκορ πολλών γυναικών
Υπάρχει, πάντως, προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για τα χαμηλά σκορ πολλών γυναικών που αν δεν υπήρχε η εκ του καταστατικού πρόβλεψη για ποσόστωση 50- 50 δεν θα ήταν σήμερα υποψήφιες ευρωβουλεύτριες.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ακούγονται όλο και δυνατότερα φωνές- και γυναικείες- για κατάργηση αυτής της ποσόστωσης που ενδεχομένως να έχει και χαρακτηριστικά σεξισμού από την ανάστροφη και δεν βοηθά εκλογικά το κόμμα.
Πού οφείλεται η πρωτιά Φαραντούρη
Την ίδια ώρα, αίσθηση μόνο στους μη γνωρίζοντες προκαλεί η πρωτιά του Νικόλα Φαραντούρη και με διαφορά έναντι του δεύτερου Νίκου Παππά, τον οποίο είχε στηρίξει πολύ το σύστημα Κασσελάκη, και της τρίτης Σοφίας Μπεκατώρου (τις θέσεις τέσσερα ως έξι κατέλαβαν Δημήτρης Παπανώτας, Μάριος Αθανασίου και Γιώργος Τσίπρας).
Κι αυτό γιατί ο σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του Στέφανου Κασσελάκη και καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, πέρα από τις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, «όργωσε» τη χώρα τους τελευταίους μήνες αποκτώντας ισχυρούς δεσμούς με την κομματική βάση.
Του πιστώνεται, εξάλλου, από πολλούς στην Κουμουνδούρου το ότι «έβαλε πλάτη» στα δύσκολα της διάσπασης και της μέτριας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις μέχρι την πρόσφατη ανάκαμψη.
Στην Κεντρική Μακεδονία, εξάλλου, πρώτευσε η Δώρα Αυγέρη, την οποία ακολούθησε η Δώρα Τσαμπάζη.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στην Κρήτη πρώτευσε ο ξάδερφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κασσελάκης, ενώ τη δεύτερη προνομιούχο θέση κέρδισε η Μαρία Καλουδιώτη, η ενωτική ομιλία της οποίας στο τελευταίο συνέδριο δεν πέρασε απαρατήρητη.
Όπως κι αν έχει, ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για τη μεγάλη συμμετοχή στην πρωτόγνωρη και καινοτόμα διαδικασία των προκριματικών εκλογών που διαμόρφωσαν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ η οποία ξεπέρασε τον πήχη των 50.000 που είχαν θέσει οι επιτελείς του κόμματος.
Το ότι παλιά και νέα μέλη, καθώς και χιλιάδες φίλοι του κόμματος, ψήφισαν μαζικά, διά ζώσης και διαδικτυακά σε μια διαδικασία η οποία αποτελεί ακόμα ένα βήμα για τη μετατροπή του κόμματος σε ένα κόμμα ψηφιακό, εκλαμβάνεται από τους επιτελείς ως μία ακόμα ένδειξη της διαρκώς κλιμακούμενης δυναμικής του.
Ενόχληση για την ομιλία Κασσελάκη στην Αγία Τριάδα στη Νέα Υόρκη
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχάρη διά τηλεφώνου από τη Νέα Υόρκη που βρισκόταν χθες Δευτέρα- σήμερα είναι στην Ουάσιγκτον- όλους τους νικητές των προκριματικών κι εκ του σύνεγγυς των πρώτο στους απόδημους, Αντώνη Γουναλάκη ο οποίος σπουδάζει στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, πολλοί ομογενείς, όπως μαθαίνουμε, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι το ότι ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κάνει μια σύντομη πολιτική ομιλία εντός του ναού της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.
Κι αυτό γιατί θεώρησαν πως δεν ήταν ούτε ο κατάλληλος τόπος ούτε ο κατάλληλος χρόνος- με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου- για να τους μιλήσει, για παράδειγμα, για τη δυσκολία με την οποία εκδίδουν ελληνικά διαβατήρια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τόσο κατά τις επαφές του με παράγοντες του κυπριακού ελληνισμού όσο και κατά την ομιλία του στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει να είναι βασικός πυλώνας των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στην καρδιά αυτού του διαλόγου, για την αξιωματική αντιπολίτευση».
Στο μεταξύ, μιλώντας σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη, αναρωτήθηκε αν εκείνος είναι εισαγόμενος Έλληνας, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως όλοι οι Έλληνεςτης Αμερικής είναι εισαγόμενοι.
Ρώτησε, επίσης, το πολυπηθές κοινό πόσα χρόνια χρειάζεται για να διεκπεραιώνει δικαστικές υποθέσεις στη χώρα μας, ενώ στηλίτευσε το ότι υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος για τέσσερις πολιτείες για να εκδίδει διαβατήρια.
PHOTO 1 / 4
Photo 1/4
Ο Στέφανος Κασσελάκης με την Νίνα Κασιμάτη.Πηγή: CNN GREECE
Photo 2/4
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Όθωνα Ηλιόπουλο.Πηγή: CNN GREECE
Photo 3/4
Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη.Πηγή: CNN GREECE
Photo 4/4
Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.Πηγή: CNN GREECE