ΣΥΡΙΖΑ: Η «σταυροφορία» του Κασσελάκη και οι «ιππότες» του
Η προσωπoκεντρική στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη, η ρητορική για όλους και η περιοδεία στα νησιά – Ποιοι θα τον στηρίξουν ως τις Ευρωεκλογές.
Είτε ως εκ θαύματος είτε επειδή αποδίδει σε αριθμούς η στρατηγική της υπερέκθεσης του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «αναβαπτιστεί» πια ως το κυρίαρχο κόμμα της αντιπολιτευτικής «κολυμβήθρας». Η φρέσκια δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA επιβεβαίωσε με τον πλέον τρόπο τρανταχτό πως όχι μόνο δεν αμφισβητείται η δεύτερη θέση του στην κομματική πυραμίδα της χώρας, αλλά ότι ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα από το τρίτο ΠαΣοΚ που χάνει δυνάμεις.
Μάλιστα το πιο αισιόδοξο σενάριο για την Κουμουνδούρου και ταυτόχρονα το πιο οδυνηρό για τη Χαριλάου Τρικούπη γεννά μια -αναπάντεχη μέχρι προσφάτως- απόσταση που υπερβαίνει τις επτά ποσοστιαίες μονάδες στις Ευρωεκλογές (17.4% έναντι 10.2%) κι ανατρέπει παντελώς τους συσχετισμούς στην επόμενη ημέρα του κεντροαριστερού χώρου.
Η προσωποκεντρική τακτική Κασσελάκη
Στα ανά εβδομάδα ευρήματα διαφορετικών εταιριών αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει κάμποσα από τα στοιχήματα που είχαν προκύψει (και φαίνονταν να χάνονται) αμέσως μετά την επεισοδιακή αλλαγή στην ηγεσία κι όσα μεσολάβησαν το χρονικό διάστημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μέχρι δηλαδή την αμφισβήτηση που υπέστη ο Στέφανος Κασσελάκης στο προ διμήνου Συνέδριο, βγαίνοντας εν τέλει αλώβητος υπό την οδηγία να ηγηθεί, χωρίς προσκόμματα, τουλάχιστον ως την κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Δεδομένης της συνθήκης που έχει διαμορφωθεί στο ρευστό πολιτικό σκηνικό πάντα με βάση τις δημοσιευμένες έρευνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει διατεθειμένος ν’ αλλάξει την προσωποκεντρική τακτική που έχει υιοθετήσει κατά κόρον μετά την απόλυσή του από τον στρατό. Κρίνει πως αποδίδει τα προσδοκόμενα κι όλα δείχνουν πως πρόκειται να συνεχίσει στους ίδιους έντονους ρυθμούς, ποντάροντας πάρα πολλά στην -έως και μονόπλευρη- προβολή της εικόνας του, είτε πολιτικά είτε κοινωνικά.
Ήδη, άλλωστε, έχει αρχίσει από σήμερα Σάββατο η περιοδεία σε 26 νησιά του Αιγαίου. Σε διάστημα εννέα ημερών θα βρεθεί διαδοχικά σε Σύρο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό, Αστυπάλαια, Χάλκη, Σύμη, Καστελόριζο, Ρόδο, Τήλο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκιούς, Πάτμο, Ικαρία, Φούρνους, Σάμο, Χίο, Ψαρά, Μυτιλήνη, Άγιο Ευστράτιο, Λήμνο και Σκύρο, μεταδίδοντας το δικό του μήνυμα.
Το 20% και η μονοψήφια διαφορά
Το ότι, την ίδια ώρα, δέχεται κριτική πανταχόθεν, τόσο από αντιπάλους όσο κι εσωκομματικά όπως σε ήπιους τόνους συνέβη στο Εκτελεστικό Γραφείο, για όσα λέει ή πράττει δεν τον κάμπτει σε αυτή τη φάση. Αντιθέτως μάλιστα, έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει καθετί εφικτό προκειμένου στο τέλος να επαληθευτούν οι υψηλές προσδοκίες του και να κατακτηθεί ένα ποσοστό ανώτερο του 20% στην καλοκαιρινή μάχη που έπεται.
Το ιδανικό, όπως επισημαίνεται ενίοτε από προεδρικές πηγές, θα ήταν μια τέτοια επιτυχία να συνδυαστεί αυτούσια με μείωση σε μονοψήφια τιμή της διαφοράς από την πρώτη Νέα Δημοκρατία, αλλά η επιδίωξη αυτή έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Προτεραιότητα για τον 36χρονο αμερικανοθρεμμένο πολιτικό είναι να αποδείξει ότι υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνητικό μέλλον. Γνωρίζει πως μια τέτοια έκβαση θα τον ισχυροποιήσει στην Κουμουνδούρου και το σιωπηρό «μορατόριουμ» που ισχύει τις τελευταίες εβδομάδες με οπισθοχώρηση άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών θα επεκταθεί.
Ο Κασσελάκης είναι (σχεδόν) με όλους
Για να συμβεί αυτό, αναζητά ψήφους παντού. Δεν εξαιρεί κοινά, δεν προβαίνει σε διαχωρισμούς κι εκ των όσων χρησιμοποιεί επικοινωνιακά φαίνεται η προσπάθειά του ν’ απευθυνθεί σ’ ένα φάσμα ψηφοφόρων που κινούνται στα όρια της κεντροδεξιάς και φτάνουν μέχρι τις παρυφές της αριστεράς. Παρακινδυνευμένο και πολύ ρισκαδόρικο το εγχείρημα της «διαπλάτυνσης». Δεν είναι καθόλου απλό να υπηρετήσει ένα σχέδιο που θα συναντά αναπόφευκτα τοίχους και αντιδράσεις – δικαιολογημένα ή όχι.
Το «τίμημα» μιας τέτοιας διευρυμένης και διττής ρητορικής αντανακλούν σε αυτή τη φάση αφενός μεν η χαμηλή συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να κινείται στα όρια του 60%, αφετέρου δε οι μόνιμες διαρροές προς τη Νέα Αριστερά που εξ αρχής κινούνται σε διψήφια επίπεδα (10.3%). Η δυσαρέσκεια μερίδας της ριζοσπαστικής βάσης είναι εδώ αδιαμφισβήτητα.
Η «σταυροφορία» για την ανατροπή
Ο ίδιος πάντως δεν θα εγκαταλείψει το πλάνο του ελαφρά τη καρδία απλώς για να συμπλεύσει με όσους τον (κατα)κρίνουν. Είναι ανένδοτος και δεν κάνει βήμα πίσω. Η ομιλία του στην επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, το βράδυ της Παρασκευής, το επιβεβαίωσε προς πάσα κατεύθυνση. Παίζει το παιχνίδι μόνος του.
Αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τον ρόλο του «σταυροφόρου» που αποπειράται να φέρει πάση θυσία εις πέρας την ιερή αποστολή διαφύλαξης κι αύξησης των εκλογικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με την αυτοπεποίθηση ότι η έκβαση θα είναι επιτυχής.
Δεν θέλει ν’ αφήσει τίποτα σε κανέναν
Σε αυτή του τη διαδρομή θα συνεχίσει να εμφανίζεται ως ο ανοικτός πατριώτης αριστερός που ακούει μόνο τους πολίτες, πολεμά σθεναρά την «καθεστηκυία τάξη», προεξάρχοντος του Κυρ. Μητσοτάκη, κι επιθυμεί ν’ αλλάξει την απαθή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια πολύ πιο φιλολαϊκή πολιτική, αλλά δεν διστάζει να μιλά για ιδιωτική πρωτοβουλία, κινείται υπέρ του Ισραήλ ζητώντας όμως ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και τέλος αρνείται να χαρίσει την θρησκεία ή την πατρίδα σε «πατριδοκάπηλους».
Πρόκειται απλώς για μερικά από τα παραδείγματα του συμπεριληπτικού λόγου που, όπως τον κατηγορούν, χρησιμοποιεί για να προσεγγίσει αφιλτράριστα όσους περισσότερους μπορεί. Στο μυαλό του ουδείς περισσεύει, ούτε πρέπει να περισσέψει. Εκτός κι αν αυτός ο κάποιος περάσει την κόκκινη γραμμή και ενεργοποιήσει τις αντιστάσεις του. Μια τέτοια περίπτωση ήταν του Δημήτρη Παπανώτα, που αποπέμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες παρά την εκλογή του στις προκριματικές και δίχως προηγουμένως να υπάρξει απολογία ή έστω συζήτηση εντός οργάνων. Με συνέπεια να λείπει από την εκδήλωση της Παρασκευής.
Με έντονο το παράπονο στα λεγόμενά του ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε στήριξη και εμπιστοσύνη που του υποσχέθηκαν από την ηγεσία του κόμματος, η οποία όμως ανατράπηκε μεμιάς ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων από συνυποψήφιές του (Μπεκατώρου, Τσαμπάζη), παρότι -όπως τεχνηέντως διέρρευσε εκ των υστέρων- η προεδρική απόφαση της «καρατόμησής» του είχε παρθεί αρκετά νωρίτερα.
Τα βέλη και η επιθετική άμυνα
Αναπόφευκτο είναι ο Στ. Κασσελάκης να δέχεται ακατάπαυστα πυρά για τη λεπτή ισορροπία που τον τοποθετεί τόσο με τον αστυφύλακα όσο και με τον χωροφύλακα. Από τη μία τα πυρά είναι βιτριολικά, διότι εμφανίζει ένα πιο κεντρώο-κεντροδεξιό προφίλ. Κι από την άλλη φίλια, για τη φαινομενική προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο απ’ αυτό για το οποίο ρίζωσε στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν έχει αποκρύψει όμως αυτός τη σταδιακή μετάβαση σε μια άλλη κομματική μορφή και με γνώμονα αυτήν την προγραμματική δήλωσή του δρα άνευ δεύτερων σκέψεων.
Θα κριθεί, φυσικά, εκ του αποτελέσματος κι αυτό ως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν από την πρώτη πανελλαδική μάχη που θα δώσει από τα ηνία φαίνεται ότι προτιμά να οχυρωθεί γύρω από τις επιλογές του και να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας ανακατάταξης του σκηνικού που πριν από λίγους μήνες φάνταζε απίθανη.
Οι «ιππότες» και ο Τσίπρας
Οι πέντε επιλογές προσώπων που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να συμπληρωθεί η λίστα των 42 για τις Ευρωεκλογές δεν τάραξαν παραπάνω τα ήδη ταραγμένα νερά. Περισσότερο τιμητική μοιάζει η παρουσία τους στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο ικανή να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο. Γεγονός που ευνοεί δεδομένα εκείνους που προηγούνται στις προτιμήσεις του κοινού και θα «τρέξουν» την καμπάνια με αρκετές περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας -χάριν δημοφιλίας- για την εξασφάλιση μιας θέσης στο Ευρωκοινοβούλιο – ανάλογα φυσικά και με τις κερδισμένες έδρες που θα φέρει το τελικό ποσοστό.
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σκοπεύει πουθενά αλλού πέρα από τη, μερική ή ολοκληρωτική, εκπλήρωση του στόχου του. Κι ας είναι η καρδιά του χωρισμένη σε 42 κομμάτια όπως είπε, έχει ανάγκη όσους είναι πιο πιθανό να σταθούν πλάι του σαν άλλοι «ιππότες» στο πεδίο της μάχης και που γνωρίζουν πώς ακριβώς να λειτουργήσουν ως προστατευτική ασπίδα για τον ίδιο. Είναι αυτοί που θα προβληθούν περισσότερο από τα Μέσα, έχουν ρεύμα στην κοινωνία και δύναμη να προσελκύσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, κινητοποιώντας και συσπειρώνοντας γύρω τους αρκετό κόσμο απ’ αυτόν που δεν προσέχεται στις κάλπες.
Το δίχως άλλο τέλος η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» είχε κι αυτήν τον συμβολισμό της. Ιδίως από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, στον οποίο ο Στ. Κασσελάκης απευθύνθηκε προσωπικά, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να ανέβει στη σκηνή προκειμένου να χαιρετήσει τους υποψηφίους. Ιπποτική η στάση του αν μη τι άλλο σε αυτήν την περίπτωση. Από το ίδιο τάγμα…