ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός καύσωνας – Οι Σπέτσες και οι επαφές στην Αθήνα
Ανοίγονται χαρτιά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Ο Κασσελάκης αποκρούει τις κεντροαριστερές πιέσεις και βάζει στο στόχαστρο τη Νέα Αριστερά.
Πυκνώνουν οι παρασκηνιακές επαφές στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο του 14.92% των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα. Και ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης είναι στις Σπέτσες για λίγα εικοσιτετράωρα αποφόρτισης από την προεκλογική περίοδο, στην Κουμουνδούρου βιώνουν συνθήκες και πολιτικού καύσωνα.
Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς στελέχη και βουλευτές θεωρούν ότι πρέπει να αρχίσει συζήτηση για τις κινήσεις που οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το προσεχές διάστημα. Και η συζήτηση περιστρέφεται, όχι στο θέμα του αρχηγού σε αυτή τη φάση, αλλά κατά πόσο μπορεί να ανοίξει διάλογος, με το ΠαΣοΚ κυρίως, για συμμαχία και συνεργασίες σε διάφορα πεδία, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου στη λογική της συγκρότησης ενός αντιδεξιού μετώπου.
Προφανώς δεν θέτει κανείς θέμα ομογενοποίησης των χώρων και δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό, καθώς δεν είναι αποδεκτό από πολλούς.
Ανοίγουν χαρτιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης (13/6), είναι μια πρώτη ευκαιρία να ειπωθούν κάποιες αλήθειες. Μένει σε αυτήν να φανεί ποιοι βουλευτές θα τολμήσουν, θα έχουν το θάρρος της γνώμης ή για μια ακόμη φορά θα κρυφτούν. Δημόσια δεν θα λένε τίποτα και στο παρασκήνιο θα κριτικάρουν τον Στ. Κασσελάκη.
Και όπως λένε έμπειρα στελέχη, το μείζον είναι να μιλήσουν πολιτικά στο κόμμα, γιατί πολλοί «έχουν πιει το αμίλητο νερό εδώ και μήνες», όπως σημείωνε κεντρικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά διαδρομή, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι αρκετοί επιλέγουν μια μη συμβατή για αριστερό στάση: αυτή της σιωπής και όχι της ενεργούς συμμετοχής.
Βέβαια το στοιχείο της μη ενεργούς συμμετοχής καταγράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σε πάρα πολλούς νομούς. Φάνηκε ξεκάθαρα από το αποτέλεσμα ποιοι βουλευτές έτρεξαν, ποιοι αδιαφόρησαν ή ποιοι αποστασιοποιήθηκαν πλήρως.
Και σε αυτό έχει δίκιο ο Στ. Κασσελάκης, καθώς επί μακρόν «έτρεξε». μόνος του αυτή την προεκλογική περίοδο. Ήταν κι αυτό επιλογή του από τη στιγμή που είχαν απονευρωθεί τα πολιτικά όργανα του κόμματος και δεν συνεδρίαζαν. Η στρατηγική που έχει τον πρόεδρο στο επίκεντρό της έχει και τα αρνητικά και τα θετικά της.
Ο Στ. Κασσελάκης πάντως έδειξε ήδη πως δεν έχει διάθεση να υποχωρήσει στις πιέσεις διαφόρων –ήδη έχουν τοποθετηθεί επικριτικά διάφορα στελέχη, όπως Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς, κ.α.- και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, όπως φάνηκε από την ανάρτησή του, πορεύεται για πολλούς εντός κόμματος -μη κασσελίστας- στην μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το καταστατικό συνέδριο του προσεχούς φθινοπώρου.
Στο στόχαστρο Κασσελάκη η Νέα Αριστερά
Παράλληλα, αφού θα επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς στη Νέα Αριστερά, όπως χθες Τρίτη που χρησιμοποίησε τον φορτισμένο πολιτικά και ιστορικά όρο της αποστασίας, ετοιμάζεται να δώσει περισσότερο ζωτικό πολιτικό χώρο σε νεότερα στελέχη που δοκιμάστηκαν στις ευρωεκλογές.
Βέβαια το βασικό στοιχείο της στρατηγικής του δεν αλλάζει: στο επίκεντρο θα παραμείνει ο ίδιος. Εξάλλου σε όλες τις ομιλίες του πριν από τις Ευρωεκλογές κυριαρχούσε η αναφορά «εγώ» και όχι «εμείς», όπως ήταν σύνηθες σε κόμμα της Αριστεράς.
Ακόμα και η είδηση ότι κάνει Ίδρυμα με έδρα Αθήνα και Νέα Υόρκη (Center of Europe Progress) για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς έρχεται ως απάντηση επί της ουσίας στο Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση – ντεμπούτο με διήμερη Διεθνή Διάσκεψη και παρόντες ομιλητές πρώην Πρωθυπουργούς, πολιτικά πρόσωπα κύρους από την Ε.Ε. που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου παρέα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.
Οι ζυμώσεις θα είναι έντονες το επόμενο διάστημα για το μονοπάτι που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως ανεβαίνει η θερμοκρασία έτσι θα ανεβαίνει και το πολιτικό θερμόμετρο στο εσωτερικό του κόμματος. Θα μένει να φανεί έκτοτε εάν θα έχουμε και ανάφλεξη, μια εξέλιξη που περιμένουν πολλοί.