ΣΥΡΙΖΑ: Το θέμα των συνεργασιών στο τραπέζι – Πως θα κινηθεί ο Κασσελάκης
Ποιά πρόσωπα ζητούν να ανοίξει η συζήτηση- Γιατί δεν συμφωνεί ο Κασσελάκης-Τι λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ίδια η ζωή θα δώσει τις λύσεις και μπορεί οι βάσεις των κομμάτων να ξεπεράσουν τις ηγεσίες» έλεγε στο Βήμα χθες, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, παλαιό και έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από τα πρόσωπα που θέλουν διακαώς να ανοίξει η συζήτηση για ευρύτερες συμμαχίες αλλά και να δημιουργηθεί μέτωπο κατά της ΝΔ και των πολιτικών της, αλλά και ευρύτερα έναντι της ακροδεξιάς. Ουσιαστικά αυτό πιστεύουν πολλά στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις και συγκεκριμένες κινήσεις.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης αυτό δεν το ασπάζεται, καθώς θεωρούν ότι αυτοί πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στις όποιες διεργασίες από εδώ και πέρα με φόντο την δημιουργία αντιδεξιού μετώπου. Μόνο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θέλει να το εξασφαλίσει από την βάση και όχι σε επίπεδο κορυφής, αποφεύγοντας να συνομιλήσει ή έστω να προσπαθήσει να έχει επαφή, με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη και με τα κεντρικά στελέχη της Νέας Αριστεράς.
Επενδύει στο καταστατικό συνέδριο
Επ’ αυτού δεν είναι τυχαίες οι αναφορές ότι ο Στ. Κασσελάκης επενδύει πολλά στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος το προσεχές φθινόπωρο, ενώ η κυρίαρχη γραμμή που εκπέμπεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρωταγωνιστής και η ηγέτιδα δύναμη του κεντροαριστερού χώρου.
Μόνο που αντικειμενικά δεν μπορεί αυτό να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς δεν έπιασε ούτε το 15%, ένα ψυχολογικό όριο, ενώ η διαφορά με το ΠαΣοΚ είναι μόλις 85.000 ψήφοι, ενώ σε 20 περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραψε χθες το Βήμα, είναι τρίτο κόμμα, σε 10 είναι τέταρτο και σε δυο νομούς έπεσε στην πέμπτη θέση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 337.000 ψηφοφόρους από τις βουλευτικές εκλογές του 2023, ενώ η Νέα Αριστερά συγκέντρωσε 97.554 ψήφους και άρα υπάρχει και αντικειμενική δυσκολία για να ηγηθεί του χώρου.
Στο παρασκήνιο από το βράδυ της 9ης Ιουνίου, έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη να αρχίσουν οι διεργασίες και να μην εξαντληθεί σε καταστατικού τύπου κινήσεις στο καταστατικό συνέδριο που κατά κύριο λόγο, όπως λένε αρκετοί, θα έχει στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας του Στ. Κασσελάκη με την αλλαγή και οργάνων, όπως Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας με τη συμμετοχή προσώπων που είναι πολύ κοντά στον ίδιο.
Το κλίμα στους βουλευτές του κόμματος
Το Βήμα επικοινώνησε με τουλάχιστον 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων πέντε πρώην υπουργούς, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση, όχι κατ’ ανάγκη στην παρούσα φάση για συμμαχίες και συνεργασίες ή συμπορεύσεις ή δημιουργίας μετώπου.
«Ας αρχίσουμε να μιλάμε τουλάχιστον και βλέπουμε» είναι το νόημα που ουσιαστικά έρχεται να συμπληρώσει την αρχική διαπίστωση, ότι η ζωή θα δώσει τις λύσεις.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν κριτική στο παρασκήνιο για τον Στ. Κασσελάκη, την ηγετική του ομάδα, με αιχμές για την στρατηγική που ακολούθησε, τη μη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του κόμματος μετά το συνέδριο, κ.α.
Το θέμα είναι τι διάθεση έχει ο Στ. Κασσελάκης που θέλει μετεξέλιξη του κόμματος και δεν δείχνει θετικός να μπει σε μια τέτοια συζήτηση. Θεωρεί ότι έχει πολιτικό χρόνο να κτίσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση εξουσίας, πιστεύει ότι έχει σημαντικές δυνάμεις και εκτιμά πως δύναται σταδιακά να αφυπνίσει και τμήματα των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες και προτίμησαν την αποχή.
Εδώ, αναδεικνύεται όμως και ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά και την στρατηγική του Στ. Κασσελάκη που δεν έπεισε και δεν κατάφερε να φέρει στις κάλπες νέους ψηφοφόρους.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την επόμενη μέρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση, σαν έτοιμη από καιρό για τους μυημένους και τους γνωρίζοντες τα παρασκήνια, του Διονύση Τεμπονέρα, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και του Αντώνη Κοτσακά, πρώην Υπουργού που καταθέτουν πρόταση με τους εξής πυλώνες: α) τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο status που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια, β) συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές και σε αυτό επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, γ) το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimum συμφωνίας, δ) αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.
Επίσης, ο Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρεται στην ανάγκη για να υπάρξει μια συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα και εκλογική σύγκλιση και αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά, πάνω στο τραπέζι. Γι’ αυτό προτείνει να γίνει μία συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα και εκλογική σύγκλιση.