T. Ελερμπεκ στην «Κ»: Moντέλο επιτυχίας η Ελλάδα στον τουρισμό | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να δουλέψουν μαζί παραγωγικά και αποτελεσματικά για τη βιωσιμότητα του κλάδου.
«Η Ελλάδα για μένα είναι πραγματικά ένα μοντέλο επιτυχίας στην Ευρώπη και νομίζω ότι αυτό που έχουν επιτύχει οι άνθρωποι του τόπου μέσα στα χρόνια είναι απίστευτο. Oταν κοιτάς το προϊόν, είναι ποιοτικό και αυθεντικό. Είμαι πάντα πραγματικά ενθουσιασμένος όταν έρχομαι στην Ελλάδα», δηλώνει μιλώντας στην «Κ» της Κυριακής ο Tόμας Ελερμπεκ, πρόεδρος του Tui Care Foundation.
Πρόκειται για ανεξάρτητο οργανισμό και κοινωφελές ίδρυμα που έχει συστήσει ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός στην Ευρώπη. Ο Ελερμπεκ βρέθηκε στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο της παρουσίασης της προόδου για την κοινή πρωτοβουλία του ομίλου του με την ελληνική κυβέρνηση και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «Τhe Rhodes Co-Lab Sustainable Destination», που στοχεύει να καταστήσει τη Ρόδο προορισμό – πρότυπο βιώσιμου τουρισμού. Και μετά την εμπειρία του από τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα, και η οποία ξεκίνησε το 2022, δηλώνει στην «Κ» την πεποίθησή του ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να δουλέψουν παραγωγικά μαζί για να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την Ελλάδα «μοντέλο επιτυχίας στην Ευρώπη».
– Πώς βλέπετε την Ελλάδα και τον τουρισμό στο μέλλον;
– Νομίζω ότι στην Ελλάδα έχετε πραγματικά ποικιλία όσον αφορά το τουριστικό προϊόν, κάτι που είναι φανταστικό. Εχετε τα νησιά, αλλά έχετε και την Πελοπόννησο, έχετε όλη την ηπειρωτική χώρα, έχετε τον πολιτισμό. Υπάρχει επίσης αυθεντική προσέγγιση. Πολλές οικογένειες θέλουν να πάνε για διακοπές το καλοκαίρι, όμως πιστεύω πως και τα city breaks, οι αποδράσεις σε πόλεις όπως η Αθήνα, είναι μια νέα, σημαντική προοπτική και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα για μένα είναι πραγματικά ένα μοντέλο επιτυχίας στην Ευρώπη και νομίζω ότι αυτό που έχουν επιτύχει οι άνθρωποι του τόπου μέσα στα χρόνια είναι απίστευτο. Οταν κοιτάς το προϊόν, είναι ποιοτικό και αυθεντικό.
Πάντα ενθουσιάζομαι όταν έρχομαι στην Ελλάδα. Οταν πηγαίνω σε ένα εστιατόριο ξέρω ότι θα φάω πραγματικά ελληνικό, μεσογειακό φαγητό. Το 2022 με προσκάλεσαν στον ΟΗΕ για μια δημόσια συζήτηση για την ανθεκτικότητα του βιώσιμου τουρισμού μετά την πανδημία. Και πάντα ανέφερα ως παράδειγμα τη διαχείριση της Ελλάδας. Είχατε πολύ ξεκάθαρα πρωτόκολλα υγείας, από την αρχή ήσασταν ξεκάθαροι σε όλους. Συζητήσατε και ρωτήσατε συνεργάτες τι είναι εφικτό και τι όχι, πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες. Στην ακρόαση του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερα την ελληνική περίπτωση ως πρότυπο για την πολύ βιώσιμη και υπεύθυνη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Νομίζω ότι αυτό που έχουν επιτύχει οι άνθρωποι του τόπου μέσα στα χρόνια είναι απίστευτο. Oταν κοιτάς το προϊόν, είναι ποιοτικό και αυθεντικό.
– Τι είδους συνεργασίες απαιτούνται, με βάση και την εμπειρία σας από το Rhodes Co-Lab, για την επίτευξη της βιωσιμότητας στον τουρισμό;
– Νομίζω ότι η ομορφιά του τουρισμού έγκειται στο ότι υπάρχουν τόσο διαφορετικοί συμμετέχοντες. Υπάρχει ένα πλήρες οικοσύστημα ενδιαφερομένων. Είναι οι άνθρωποι, ο πληθυσμός ενός νησιού και μιας χώρας. Αυτοί πρώτα θα αποφασίσουν πώς θέλουν να αναπτύξουν τον τουρισμό. Και έπειτα υπάρχουν εταιρείες όπως η δική μας ή το Tui Care Foundation, μια ΜΚΟ με έργο σε 25 χώρες παγκοσμίως. Αρχίσαμε από την Κρήτη με το πρόγραμμα Tui Cares for Crete, συνεργαστήκαμε με τους αγρότες εκεί. Ξεκινήσαμε το project τον Μάρτιο στο ITB, το ανακοινώσαμε και τέσσερις εβδομάδες αργότερα ήμουν στην Αθήνα για ένα workshop και υπήρχαν 50 αγρότες, ελαιοπαραγωγοί, καλλιεργητές αμπελιών. Συστήσαμε το πρόγραμμα και ένα ή δύο χρόνια αργότερα υπήρχαν 100 αγρότες στο έργο. Στο τέλος συμμετείχαν στο πρόγραμμα 200. Ξεκίνησε η συνεργασία, έγινε η οργάνωση και το πρόγραμμα δούλεψε.
– Θα μπορούσε η Ρόδος να γίνει το παράδειγμα για να δημιουργηθούν παρόμοια project και σε άλλα νησιά;
– Είμαι πολύ αισιόδοξος για το Co-Lab και αυτό που έχει αναπτυχθεί από το 2022. Γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Μερικές φορές σε μια εταιρεία ίσως υποτιμάς το μέγεθος της προσπάθειας που χρειάζεται σε μια δημόσια – ιδιωτική συνεργασία και το να φέρεις κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους. Υπήρχε και από την αρχή η στήριξη από την Αθήνα. Ναι, θα έλεγα, πρώτα ας παρθούν τα διδάγματα από το τι δούλεψε και τι όχι και έπειτα μπορείτε εύκολα να τα αντιγράψετε ή να τα προσαρμόσετε στις ανάγκες άλλων νησιών. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, διότι κι άλλοι μαθαίνουν από αυτή τη δράση. Νομίζω πως το θετικό είναι ότι αυτό τραβάει την προσοχή άλλων και σκέφτονται με τη σειρά τους τι μπορούν να κάνουν. Και το να βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα είναι ο καλύτερος τρόπος.
Το πρόγραμμα «Τhe Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» θέτει φιλόδοξους στόχους για τη Ρόδο, ώστε το νησί να είναι κλιματικά ουδέτερο έως το 2030 και πλήρως προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία έως το 2025.
Μία νέα χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό περιμένει ο Σεμπάστιαν Εμπελ (φωτ.), διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού οργανισμού, του TUI Group. Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου μιλώντας στην «Καθημερινή» είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού φέτος, αλλά και για το επίπεδο συνεργασίας με τους Ελληνες επιχειρηματίες: «Η TUI έχει μια επιτυχημένη συνεργασία με την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Οι πελάτες της TUI εκτιμούν τους ελληνικούς προορισμούς και είναι ενθουσιασμένοι με τη φιλοξενία των Ελλήνων. Αναμένουμε νέα νούμερα-ρεκόρ για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά. Η Ελλάδα είναι και παραμένει μια ιστορία επιτυχίας στον τουρισμό».
Ο Σεμπάστιαν Εμπελ επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Ρόδο στο πλαίσιο της παρουσίασης της προόδου της πρωτοβουλίας «Τhe Rhodes Co-Lab Sustainable Destination». Μια πρωτοβουλία που σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εστιάζει σε δράσεις για την προστασία των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση των κοινωνικών προτύπων. Το πρόγραμμα θέτει φιλόδοξους στόχους για τη Ρόδο ώστε το νησί να είναι κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2030 και πλήρως προσβάσιμο για άτομα με αναπηρία έως το 2025, το πλαστικό να εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2027 και η αγροτική παραγωγή να αυξηθεί κατά 50%.
Αποτελούν, λοιπόν, τα αυξανόμενα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού πρόκληση για τη βιωσιμότητα του κλάδου; Και τι δείχνει η εμπειρία της Ρόδου; Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TUI Group, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Co-Lab Rhodes όχι μόνο σκέφτεται για το μέλλον του τουρισμού, αλλά και το διαμορφώνει ενεργά. Με αυτό το πρόγραμμα, η Ρόδος θα γίνει φάρος για τον βιώσιμο τουρισμό. Η συνεργασία με τους εταίρους μας στον χώρο και στην Αθήνα δείχνει πως ο δημόσιος τομέας και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν για να προχωρήσουν έργα. Χρειαζόμαστε στενό και ανοιχτό διάλογο με τους προορισμούς, προκειμένου να καταστήσουμε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των ταξιδιών πιο βιώσιμη. Το Co-Lab Rhodes αποτελεί ήδη πρότυπο για τον όμιλο TUI».