Θεωρείο: Εκτός ατζέντας και των δύο
Είναι τελικά πιθανή μια συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου ενόψει ευρωεκλογών; Ρώτησα πηγές και από τις δύο πλευρές και αυτό που συμπέρανα είναι πως αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου πιθανό, καθώς δεν συμφέρει καμία πλευρά.
Είναι τελικά πιθανή μια συνάντηση μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου ενόψει ευρωεκλογών; Ρώτησα πηγές και από τις δύο πλευρές και αυτό που συμπέρανα είναι πως αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου πιθανό, καθώς δεν συμφέρει καμία πλευρά. Τον μεν Αρχιεπίσκοπο, γιατί θα φανεί ενδοτικός απέναντι στη δική του σκληροπυρηνική πτέρυγα, η οποία σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να απασφαλίσει. Τον δε πρωθυπουργό δεν τον συμφέρει για τον ίδιο λόγο, αφού ένα τετ α τετ μπορεί να αναζωπυρώσει τα πάθη, που δείχνουν κάπως σε καταλλαγή. Συνεπώς, οι δύο πλευρές πορεύονται έχοντας βρει αυτή τη στιγμή μια λεπτή ισορροπία, ακόμη και αν το σχοινί είναι τεντωμένο.
Καλωσόρισμα με… αιχμή
Τη συμμετοχή του στην ευρωομάδα του Renew του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε εντός της εβδομάδας ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της ευρωομάδας του Renew Europe και επικεφαλής της λίστας Μακρόν, Βαλερί Χάγιερ, η οποία ήταν εκείνη που είχε απευθύνει πρόσκληση στον κ. Λοβέρδο την οποία αποδέχτηκε. Αμέσως μετά, η κ. Χάγιερ τουίταρε την ένταξη των «Δημοκρατών» στην ευρωομάδα, εκθειάζοντας το μετριοπαθές προφίλ του πρώην υπουργού. Στο τέλος, ωστόσο, ανέφερε κάτι που μάλλον δεν θα άρεσε στο νέο μέλος. «Ο κ. Λοβέρδος», έγραψε, «αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ πέρυσι, αφού απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής», μια αναφορά που δεν τη λες και κολακευτική.
Σενάρια για Φλωρίδη
Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ως «εκπροσώπου της κυβέρνησης», θα γίνει η φετινή παρέλαση για την 25η Μαρτίου στο Κιλκίς. Η συμμετοχή του υπουργού αναζωπύρωσε τοπικά τα σενάρια περί πιθανής καθόδου του στις επόμενες εκλογές στον νομό, από όπου όχι μόνο κατάγεται αλλά διετέλεσε και βουλευτής από το 1996 έως το 2011.
Καμία πρόταση
Τελευταία, πολλά σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας για πιθανές υποψηφιότητες δεξιών στελεχών ενόψει ευρωεκλογών. Ενα από αυτά είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος φημολογείται ότι μπορεί να είναι μία επιλογή του Μαξίμου για να συσπειρώσει πιο δεξιές και πιο νεανικές ψήφους. Ρώτησα πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται εάν υπάρχει ενδεχόμενο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να είναι στην ευρωλίστα και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: Ούτε έχει γίνει κρούση ούτε πρόκειται να γίνει, καθώς ο πρωθυπουργός τον θέλει εκεί όπου είναι.
Μπρος – πίσω
Πάντως, μια και ο λόγος για πιθανές υποψηφιότητες, η ζημία που προκαλείται γενικά με τα επικοινωνιακά μπρος – πίσω του Μαξίμου είναι εντυπωσιακή και ακατανόητη. Κορυφαίο το θέμα των γάμων των ομoφύλων, το οποίο σύρθηκε επί μήνες, με αντιφατικές διαρροές. Ακολούθησε η «υποψηφιότητα Μπελέρη», που πάει και έρχεται, αποκαλύπτοντας μάλιστα μια παρασκηνιακή σύγκρουση μέσα στην κυβέρνηση, που μάλλον γέλιο θα προκαλεί στα Τίρανα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες υποψηφιότητες που κυκλοφορούν και κατόπιν μαζεύονται, χωρίς να καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι ότι τελικά όποια ζημιά είναι να γίνει την προξενούν οι διαρροές, όχι οι τελικές αποφάσεις.
«Τα έλεγα»
Ο πρώτος –και ο μόνος εσωκομματικά– που έθεσε το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος, δεχόμενος τότε τα πυρά πολλών συντρόφων του. Τελικά, επειδή το θέμα δεν έχει λήξει ακόμη και θα χρειαστεί να δοθούν απαντήσεις, ο Ραγκούσης δηλώνει δικαιωμένος που το έθεσε, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε.
Κομμένο το ποδόσφαιρο
Η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη να σχολιάσει αρνητικά την πιθανή ένταξη του Θοδωρή Ζαγοράκη στο ΠΑΣΟΚ δείχνει πως ο χαρακτηρισμός «δελφίνος» που του έχουν αποδώσει δεν είναι άτοπος, καθώς θέλει να πάρει θέση ενόψει ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, που θα του επιτρέψει να αμφισβητήσει τον Ανδρουλάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι φανατικός υποστηρικτής του έλεγε σε παρέα ότι αν ο Ανδρουλάκης βγει τρίτος, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα αποτέλεσμα που «κόβεις το ποδόσφαιρο».
Σκέπτεται Τζομπανάκη
Ενα όνομα που σκέπτονται στο ΠΑΣΟΚ για το ευρωψηφοδέλτιο, ώστε να ενισχύσουν το γυναικείο στοιχείο, είναι αυτό της ηθοποιού Μαρίας Τζομπανάκη, η οποία πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για τα κοινά. Το ερώτημα είναι αν το ενδιαφέρον παραμένει ή της έχει… φύγει.
Ανασχηματισμός στην Πειραιώς
Η αναγκαστική καρατόμηση του γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Νίκου Θεοδωρόπουλου μετά τη διαρροή των emails φαίνεται πως ήταν η αρχή ευρύτερων αλλαγών στην Πειραιώς. Οχι τώρα βεβαίως, μια και έχουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο των ευρωεκλογών, αλλά μετά τις κάλπες του Ιουνίου αναμένονται ανακατατάξεις στον κομματικό μηχανισμό ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν, δε, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό για τη Ν.Δ., οι αλλαγές μπορεί να είναι ακόμη πιο εκτεταμένες.
Σύνοδος των απερχομένων
Αν κάτι είχε ενδιαφέρον στην τελευταία Σύνοδο στις Βρυξέλλες είναι πως τουλάχιστον επτά αρχηγοί συμμετείχαν για… τελευταία φορά, καθώς είναι στη φάση της απόσυρσης. Εχουμε και λέμε: Απερχόμενος είναι ο Βέλγος πρωθυπουργός –που ασκεί και την προεδρία του Συμβουλίου– Αλεξάντερ ντε Κρόο, καθώς έχει βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Στην ίδια θέση είναι και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τη Μαρίγια Γκάμπριελ, αφού είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στη Βουλγαρία λόγω μιας συμφωνίας που προέβλεπε να γίνει αλλαγή μεταξύ των δύο μετά τις εκλογές. Απερχόμενος είναι και ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, μια και έχει εκλογές σε λίγες εβδομάδες. Ο Μαρκ Ρούτε είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός καθώς δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ ο ίδιος προορίζεται ήδη για γ.γ του ΝΑΤΟ. Τελευταία Σύνοδος Κορυφής ήταν και για τον Λέο Βαράντκαρ, πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, αλλά και για τον Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας, του οποίου ακούγεται το όνομα ανάμεσα στους υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέλος, απερχόμενος είναι και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, του οποίου λήγει η θητεία στο τέλος του χρόνου και διεκδικεί επίσης τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ.