Θεωρείο: «Εθνική Ελλάδος» στις Βρυξέλλες
Η ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί κατά κοινή ομολογία κορυφαίο πυλώνα για την επιβίωση ολόκληρης της Ε.Ε., με την Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού της να αναφέρεται διαρκώς στο θέμα.
Η ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί κατά κοινή ομολογία κορυφαίο πυλώνα για την επιβίωση ολόκληρης της Ε.Ε., με την Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού της να αναφέρεται διαρκώς στο θέμα. Αλλά όπως φαίνεται, η προσπάθεια είναι εθνική. Στις επόμενες 100 ημέρες η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τη «Λευκή Βίβλο» με τις προτεινόμενες δράσεις της ευρωπαϊκής Αμυνας, στη διαμόρφωση της οποίας θα συμμετάσχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο βασικός διαπραγματευτής των θέσεων θα είναι ένας Ελληνας, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Μανιάτης που τους προηγούμενους 3 μήνες διαπραγματεύθηκε με τους ομολόγους του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων τη λειτουργία από τις αρχές του 2025 της νέας Επιτροπής Αμυνας της Ε.Ε. Στο συγκεκριμένο θέμα όπως φαίνεται η χώρα θα φοράει τη φανέλα της Εθνικής.
Με 156 βουλευτές η Ν.Δ.
Και τυπικά αποφασίστηκε χθες η επιστροφή του Λευτέρη Αυγενάκη στη Ν.Δ., καθώς είχε διαγραφεί το περασμένο καλοκαίρι μετά από βίντεο όπου φαινόταν να ασκεί βία σε υπάλληλο του αεροδρομίου. Πηγές της Πειραιώς τονίζουν πως η επιστροφή έγινε καθώς ο ίδιος αναγνώρισε το λάθος του, ενώ το συμβάν θεωρείται λήξαν και από την άλλη πλευρά. Συνεπώς η Ν.Δ. έχει ξανά 156 βουλευτές.
Ρέππας και Λεσόρ
Το βράδυ της Πέμπτης το ΟΑΚΑ «πάγωσε» βλέποντας τον σέντερ του Παναθηναϊκού Ματίας Λεσόρ να πέφτει στο έδαφος μετά το κάταγμα περόνης που υπέστη, περνώντας χθες την πόρτα του χειρουργείου. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο που έκανε τον γύρο της Ελλάδας, άπαντες εστίασαν στον Γάλλο σέντερ που σφάδαζε από τους πόνους. Υπήρχε όμως και πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς ακριβώς πίσω από τον Λεσόρ καθόταν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, που με κάθε ευκαιρία βρίσκεται κοντά στην αγαπημένη του ομάδα. Ο φακός έχει αποτυπώσει τον πρώην υπουργό αποσβολωμένο βλέποντας τον τραυματισμό του θηρίου των «πρασίνων» από απόσταση λίγων μέτρων.
Στασιμότητα
Σας έλεγα για τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Κυριακή που δεν ευνόησε τον Στέφανο Κασσελάκη λόγω της απουσίας του από την εθνική αντιπροσωπεία, αφού δεν είναι βουλευτής. Πηγή, που πρόσκειται στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μου το πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως τελευταία παρατηρείται μεγάλη στασιμότητα όσον αφορά τα στελέχη και τους βουλευτές που θα μπορούσαν να μετακινηθούν προς το νέο κόμμα, καθώς φαίνεται να έχει «κάτσει» προσώρας επικοινωνιακά ο κ. Κασσελάκης.
Πατροκτονία
Από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κάποιος να το περίμενε. Από τον Δουδωνή μάλλον όχι για δύο λόγους. Αναφέρομαι στην αποστροφή του πως η επιλογή του επωνύμου «Ντε Γκρες» από τα παιδιά του τέως «εγείρει ζητήματα». Πρώτον, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επειδή ξέρει νομικά, θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται πως τα παιδιά του τέως έκαναν χρήση του νόμου του ΠΑΣΟΚ, που λέει ρητά πως αποδέχονται το πολιτειακό καθεστώς, συνεπώς δεν εγείρεται κανένα ζήτημα όποιο επώνυμο και να διάλεγαν. Δεύτερον, ο νόμος αυτός συντάχθηκε από τον Βενιζέλο το 1994, που είναι ο πολιτικός πατέρας του Παναγιώτη Δουδωνή, οπότε θα έπρεπε να είναι δύο φορές προσεκτικός. Εκτός και αν το πάθος για –έστω αποτυχημένη– αντιπολίτευση οδηγεί ακόμη και σε πατροκτονία.