Θεωρείο: Οι ακούνητοι του Μαξίμου
Πρόκειται για τους πέντε συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι από το 2019, και παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, παραμένουν εντός του νεοκλασικού.
Ακης Σκέρτσος, Αριστοτελία Πελώνη, Αλέξης Πατέλης, Χρήστος Ζωγράφος και Γιώργος Ευθυμίου. Τι σχέση έχουν αυτά τα πέντε ονόματα; Πρόκειται για τους πέντε συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι από το 2019, και παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, παραμένουν εντός του νεοκλασικού. Εξαιρούνται βέβαια οι… μόνιμοι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη: η Κύρα Κάππη, που κλείνει μία δεκαετία στο πλευρό του, και φυσικά ο Θανάσης Νέζης, που είναι μαζί του από το 2004 και τώρα, μετά την παραίτηση Μπρατάκου, αναμένεται να επωμιστεί επιπλέον βάρος από αυτό που ήδη είχε, στον εκλογικό αγώνα της Ν.Δ.
Το επιχείρημα
Σε καλό κλίμα κύλησε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως ήταν οι βασικοί νικητές της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή. Εκεί πάντως που ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε να έχει «κολλήσει» είναι στην κατηγορία της κυβέρνησης πως υπήρχε προσυνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για την πρόταση δυσπιστίας. «Υπάρχει περίπτωση να καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι να… συνεννοηθούμε και ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε δεχθεί την πρότασή μας;» είπε σχεδόν αγανακτισμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μη μπορώντας να δεχθεί το νεοδημοκρατικό επιχείρημα.
Προσοχή στις πλατείες
Κάτι χαρακτηριστικό της εσωκομματικής συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος είναι πως έλαβαν τον λόγο πολλοί βουλευτές που είτε απείχαν είτε είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γιάννης Οικονόμου, που μίλησε για «τραμπισμό α λα γκρέκα» κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη για λαϊκά δικαστήρια «τα οποία πλήρωσε ακριβά η πατρίδα». Ενδιαφέρον είχε πως του θύμισε ότι αυτά τα δικαστήρια «τα πλήρωσε και το ΠΑΣΟΚ», καταλήγοντας πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ξεχάσει πόσο επικίνδυνο είναι να «ταΐζει» κάποιος τον λαϊκισμό.
Γνωστός από τη Νομική
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή. Σε πολλούς έκανε εντύπωση, αλλά όχι στους 45άρηδες παλιούς νομικάριους, που θυμούνται τον ανεξάρτητο σήμερα βουλευτή να έχει, ως φοιτητής Νομικής, πολύ καλές σχέσεις με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Από τότε ήταν βέβαια υπερσυντηρητικός και προφανώς, όπως πολλοί ακόμη, στην πορεία ριζοσπαστικοποιήθηκε κι άλλο προς τα δεξιά, καταλήγοντας στους Σπαρτιάτες και στην καθαρεύουσα που χρησιμοποιεί σε όλες τις ομιλίες του.
Στρατιωτικό ατόπημα
Είναι άλλο να είσαι πολίτης και άλλο οπλίτης. Απόστρατος αξιωματικός μού έκανε μία επισήμανση: για τον οπλίτη υπάρχει συγκεκριμένη ιεραρχία και δομή και υποχρέωση υπακοής στους κανόνες. «Ορκίζομαι υποταγήν εις τους ανωτέρους μου, να εκτελώ προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγάς των», αναφέρει ο στρατιωτικός όρκος. Ποιος είναι ο ανώτερος του οπλίτη; Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, εν συνεχεία ο υπουργός και στην κορυφή ο πρωθυπουργός. Ο απόστρατος λοιπόν μου επισήμανε πως ο οπλίτης Κασσελάκης με τη στρατιωτική και όχι την πολιτική ταυτότητα ζήτησε την παραίτηση του… πρωθυπουργού, που εν προκειμένω ήταν ο ανώτερός του. Ψιλά γράμματα, θα πει κάποιος, αλλά για έναν απόστρατο όχι.