Θεσσαλονίκη: Ένας δήμος με «αστική διατροφική πολιτική
Σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων στο πάρκο της Δόξας, τον εναλλακτικό χώρο πρασίνου που φιλοξενεί τον αστικό αμπελώνα, τον αστικό οπωρώνα και τον αστικό
Σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων στο πάρκο της Δόξας, τον εναλλακτικό χώρο πρασίνου που φιλοξενεί τον αστικό αμπελώνα, τον αστικό οπωρώνα και τον αστικό λαχανόκηπο του δήμου Θεσσαλονίκης, υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου Food Trails, που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020 και υλοποιήθηκε από τον δήμο, σε συνεργασία με διεθνείς, τοπικούς φορείς και εμπειρογνώμονες.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος ο δήμος Θεσσαλονίκης έγινε ο πρώτος στην Ελλάδα που απέκτησε «αστική διατροφική πολιτική», διαρθρωμένη σε πέντε άξονες, η οποία συνδέεται τόσο με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όσο και με το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.
Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης συμμετείχαν σε εργαστήρια στο πάρκο της Δόξας για την αξία της αστικής γεωργίας και τη συμβολή της στη βιώσιμη διατροφή.
Ο αστικός αμπελώνας άλλαξε εντελώς όψη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης, στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε στο χώρο, με αφορμή την λήξη του έργου Food Trails. Όπως είπε, αλλάχθηκαν όλες οι περιφράξεις, τοποθετήθηκαν σημάνσεις, καθώς και δύο πολυγωνικά μεγάλα κιόσκια και άλλα δέκα μικρά, «ώστε ο κάθε επισκέπτης, είτε είναι ιδιώτης, είτε είναι σχολείο, είτε είναι οποιοσδήποτε φορέας, να μπορεί να ξεναγηθεί πιο εύκολα και να απολαύσει πιο πολύ τον αμπελώνα μας για να καθίσει, να πιει το ποτό του, τον καφέ του κλπ.».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του προγράμματος, Ανδρέας Καραδάκης, τόνισε ότι η αστική διατροφική πολιτική εκπονήθηκε σε συνεργασία με φορείς της πόλης και εμπειρογνώμονες
«Τώρα μένει η δουλειά που πρέπει να κάνουμε πάλι σε συνεργασία με το συμβούλιο διατροφικής πολιτικής για να μετατρέψουμε τους άξονες της πολιτικής σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι πόλεις είμαστε μεγάλοι οργανισμοί, ο μεταβολισμός της πόλης, δηλαδή πώς τρέφεται ποιο είναι το input ποιο είναι τελικά το output, τα απορρίμματα και τα απόβλητα που παράγει έχουν πολύ μεγάλη σημασία στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και στην κλιματική ουδετερότητα που θέλουμε να πετύχουμε», υπογράμμισε.
Ο κ. Καραδάκης επισήμανε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος για την υλοποίηση στον δήμο λαϊκών αγορών παραγωγών.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ