Τι παίζεται στη Συρία και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα
Η αλήθεια είναι πως η Συρία βρίσκεται πολύ μακριά από τις ΗΠΑ, αλλά βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη.
Συνεχης ενημερωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
1)Τι παίζεται στη Συρία και πως εμπλέκεται η Ελλάδα
Ο πρόεδρος Τραμπ, αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα πως “οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έχουν “καμία σχέση” με τις εξελίξεις στη Συρία. Αυτός δεν είναι ο δικός μας αγώνας”.
“Αφήστε το να εξελιχθεί. Μην εμπλακείτε!”, σημείωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε άλλη του ανάρτηση, ο Τραμπ αποδίδει την πτώση του Άσαντ στην απόσυρση της στήριξής του από την Ρωσία.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ “διέφυγε” από τη Συρία αφού έχασε την υποστήριξη της προστάτιδάς του Ρωσίας, υποστήριξε μέσω της πλατφόρμας του, Truth Social.
Η αλήθεια είναι πως η Συρία βρίσκεται πολύ μακριά από τις ΗΠΑ, αλλά βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Περσικού Κόλπου.
Αν ο πρόεδρος Τραμπ δεν ξόδευε τη ζωή του συμμετέχοντας σε χαμηλού επιπέδου και μεγάλης τηλεθέασης τηλεοπτικά παιγνίδια και φρόντιζε να μορφώνεται και να ενημερώνεται όπως οι περισσότεροι από τους πρώην προέδρους, θα γνώριζε τις βασικές αρχές των αμερικάνικων γεωπολιτικών συμφερόντων.
Η Ευρώπη έχει στρατηγική σημασία για την ανεξαρτησία και ισχύ των ΗΠΑ ως προγεφύρωμά τους στην ήπειρο της Ευρασίας, όπου ηγεμονεύουν η Κίνα και η Ρωσία.
Αν οι ΗΠΑ χάσουν τον έλεγχο της Ευρώπης, χάνουν τον έλεγχο του Ατλαντικού. Με ανάλογο τρόπο χάρη σε συμμάχους όπως η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κλπ., οι ΗΠΑ ελέγχουν και τον Ειρηνικό. Αν οι ΗΠΑ χάσουν τον έλεγχο του Ατλαντικού και του Ειρηνικού κάποιες άλλες δυνάμεις θα τις υποκαταστήσουν. Αν κάποια μεγάλη δύναμη καταφέρει να ελέγξει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό, θα ελέγχει ολόκληρη την υδρόγειο και θα είναι θέμα χρόνου να απαιτήσει από τις ΗΠΑ μια σχέση υποταγής.
Για να διατηρούν την Ευρώπη όμως οι ΗΠΑ ως σύμμαχο εντός του κύκλου της επιρροής, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να είναι ευχαριστημένοι και να ευημερούν, αλλιώς αν επιχειρήσουν να κυριαρχούν μέσω του φόβου και της καταπίεσης θα καταντήσουν σαν την Ρωσία της οποίας κάθε 40-50 χρόνια οι “σύμμαχοι” εξεγείρονται, αποσκιρτούν και πολεμούν μέχρι εσχάτων για να διώξουν τους (Ρώσους) κατακτητές.
Μια από τις βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής ευημερίας είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Αν η Ευρώπη καταλήξει να εισάγει ενέργεια μόνο από τη Ρωσία, αργά ή γρήγορα θα καταλήξει να εξαρτάται από αυτήν και να τεθεί στον κύκλο επιρροής των ευρασιατικών δυνάμεων.
Εκτός της Ρωσίας, άλλη μια σημαντική πηγή ενέργειας κοντά στο δυτικό τμήμα της Ευρασίας που λέγεται Ευρώπη είναι ο Περσικός Κόλπος και οι γύρω περιοχές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνει περίπου 398 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο. Το 40% αυτής της κατανάλωσης πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας το προμηθευόταν από τη Ρωσία. Αυτές οι εξαγωγές της Ρωσίας αποτελούσαν θεμελιώδη στοιχεία της οικονομικής της επιβίωσης και της όποιας στρατιωτικής της ισχύος.
Η Ρωσία είναι πολιτικά και οικονομικά μια υπανάπτυκτη κλεπτοκρατία. Μπορεί να είναι από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο χάρη στους τεράστιους φυσικούς πόρους, αλλά το ΑΕΠ της είναι το ίδιο με αυτό της Ολλανδίας, καίτοι έχει πληθυσμό πάνω από 140 εκατ. έναντι μόνο 17 εκατ. της Ολλανδίας. Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ρώσων είναι περί τα 15 χιλ. δολ., όταν της φτωχότερης χώρας της Δυτικής Ευρώπης, της Ελλάδας, είναι στις 25 χιλ. δολ.
Η Ρωσία, λοιπόν, έχει κάθε συμφέρον το φυσικό αέριο του Περσικού Κόλπου να μην φτάσει ποτέ με αγωγούς στην Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό έχει συμμαχήσει το Ιράν και την Τουρκία ( που επαμφοτερίζει) για να το πετύχει.
Ο έλεγχος της Συρίας μέσω της στήριξης του καθεστώτος Άσαντ έπαιζε καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Κατά έναν ανάλογο τρόπο, το Ιράν μέσω της ανάπτυξης ενός σιίτικου τόξου επιρροής στο Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο με την Χεζμπολάχ, προσπαθούσε να κόψει την εύκολη πρόσβαση με αγωγούς του φυσικού αερίου του Κόλπου στην Ευρώπη.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στις χώρες του Κόλπου εκτός Ιράν που διαθέτει πάνω από 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα είναι τα εξής:
-Κατάρ: 25,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σαουδική Αραβία: 8,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 6,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
-Κουβέιτ: 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Συνολικά στις χώρες που επιθυμούν να εξάγουν στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 40 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης για τα επόμενα 100 χρόνια. Το πιθανότερο είναι πως ο κόσμος θα απεξαρτηθεί ενεργειακά από τους υδρογονάνθρακες πολύ νωρίτερα, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος…
Αν όμως η Ευρώπη βρει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια στις χώρες του Κόλπου, τα αποθέματα της Ρωσίας θα μείνουν ανεκμετάλλευτα, καθώς η απόσταση με την Κίνα τα καθιστά ακριβά.
Ο έλεγχος της Συρίας, λοιπόν, είχε κομβική σημασία για τη Ρωσία και το Ιράν, γιατί εμπόδιζαν την δημιουργία αγωγών μεταφοράς προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Η δημιουργία ενός φιλοτουρκικού σουνιτικού καθεστώτος στη Συρία ευνοεί τα συμφέροντα της Τουρκίας γιατί φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε ενεργειακό ρυθμιστή της Ευρώπης. Στους απώτερους σκοπούς της Τουρκίας είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μέσω αυτού ο έλεγχος των ενεργειακών κοιτασμάτων του Κόλπου. Με τον τρόπο αυτό σκοπεύει από περιφερειακή δύναμη να αναδειχτεί σε μια υπερδύναμη δίπλα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν είναι το Ισραήλ, το οποίο αποτελεί εναλλακτική δίοδο διοχέτευσης των ενεργειακών αποθεμάτων του Κόλπου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδος. Επιπλέον το Ισραήλ αποτελεί την κατάληξη ενός διαδρόμου που ξεκινάει από την Ινδία και διασχίζει ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και φτάνει στη Μεσόγειο, την Ελλάδα και την ΕΕ.
Η Τουρκία φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε υπερδύναμη συσπειρώνοντας και ηγεμονεύοντας στις χώρες του σουνιτικού ισλάμ και για να το πετύχει αυτό πρέπει να κάμψει το Ισραήλ και την Ελλάδα, που αποτελούν την εναλλακτική διέξοδο της Δύσης προς τον Κόλπο και την Ινδία.
Ενώ λοιπόν Τουρκία και Ρωσία τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο στρατηγικά, τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα. Συμφέρον της Ρωσίας είναι οι υδρογονάνθρακες του Κόλπου να μην φτάσουν στην Ευρώπη με φθηνό κόστος μέσω αγωγών, ενώ προς το συμφέρον της Τουρκίας είναι να φτάσουν μέσω των εδαφών της.
Για να συμβεί αυτό, η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τη Συρία και να εμποδίσει την διέξοδο του Ισραήλ και την δίοδο της Ελλάδας.
2) Το λογότυπο της Δύσης (συνέχεια)
Κε. Στούπα,
Νομίζω ότι προκειμένου να αναδείξετε τη δημοκρατία της αποδίδετε υπερφυσικές ιδιότητες. Όπως θα έλεγε πιο συνοπτικά ο Τσώρτσιλ: μέχρι τώρα λέγαμε ότι η δημοκρατία είναι καλή, στο εξής για οτιδήποτε καλό θα λέμε ότι είναι δημοκρατία.
Πέρα από το χιούμορ, η δημοκρατία και η διάκριση των εξουσιών προφανώς δεν αυξάνουν την ισχύ. Τα σχετικά ρητά λένε ότι η ισχύς βρίσκεται στην ένωση, και ότι ένας τρόπος να υπερισχύσεις είναι να διαιρέσεις (τους άλλους, όχι τον εαυτό σου). Η δημοκρατία θυσιάζει ένα μικρό μέρος από την ισχύ για άλλα οφέλη.
Η Δύση (ή Δημοκρατία αν το θεωρείτε συνώνυμο), έχει αποκτήσει ισχύ λόγω της συνένωσης σε επίπεδο κρατών, όχι λόγω της αποκέντρωσης εντός των κρατών. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. μέσα σε δύο νύχτες (απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους και έγκριση του Brexit από τους Άγγλους), από πρότζεκτ ολοκληρωτισμού μετατράπηκε σε παράδεισο επιλογών. Τις ίδιες νύχτες, στα δημοκρατικά κέτρα εξουσίας είχαν βαθύ πένθος.
Ως ευημερία υποθέτω εννοείτε την παραγωγή στην αρχή και την κατανάλωση πιο πρόσφατα. Το πρώτο ήταν κυρίως προϊόν επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, το οποίο εσείς θέλετε να πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί μόνο σε καθεστώς δημοκρατίας (εμένα μου φαίνεται ανεξάρτητο και συγκυριακό). Στις μέρες μας τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα ανταγωνίζονται τα δημοκρατικά σε παραγωγή και όλες οι προβλέψεις είναι ότι θα τα ξεπεράσουν. Για το δεύτερο υποθέτω εννοείτε μέτρια κατανάλωση για αρκετούς, επειδή πολύ κατανάλωση για λίγους και λίγη κατανάλωση για όλους υπάρχουν και αλλού.
(Αν εννοείτε την ευημερία ως ποιοτικό χαρακτηριστικό, παρόμοιο με την ευτυχία, η δική μου αντίληψη είναι ότι η ευτυχία είναι φυσική σταθερά. Υπάρχει στα ίδια ποσοστά, από το πιο πλούσιο παλάτι μέχρι το πιο φτωχό και αποκλεισμένο μέρος στον κόσμο, και από την πιο κλειστή λέσχη μέχρι το πιο ανοιχτό κόμμα).
Υποδοχή νέου μέλους (Συνεχίζω με χιούμορ, όπως άρχισα).
D: ο έχων δεσπόζουσα θέση, Υ: υποψήφιο νέο μέλος.
Οι χαρακτήρες δεν έχουν σχέση με κανένα υπαρκτό κράτος.
D: Πρέπει να αλλάξεις όνομα.
Υ: Είναι λίγο δύσκολο αυτό, έχουμε συνάψει συμφωνίες με αυτό το όνομα.
D: Βρε τι συνάψεις μου τσαμπουνάς. Εσύ έρχεσαι σε μένα επειδή δεν έχεις στον ήλιο μοίρα. Αν έχεις να παίρνεις από μια συμφωνία, χρωστάς σε άλλες δέκα. Κερδισμένος θα βγεις.
Υ:Έχεις κάποιο δίκαιο.
D: Το νέο όμομα πρέπει να περιέχει Δημοκρατία. Όχι όμως Λαός. Ο Λαός είναι στο σύνταγμα, όχι στο όνομα.
Υ: Ok, Ok… Όμως το δικό σου όνομα δεν έχει Δημοκρατία.
D: Τι σχέση έχει το δικό μου όνομα. Εγώ δεν αλλάζω. Εσύ θέλεις να αλλάξεις.
Υ: Δίκαιο έχεις… Θέλεις να περιέχει και Ηνωμένα;
D: Oh my God (που έμπλεξα)… Όχι Ηνωμένα. Δεν σας φτιάχνουμε περιφερειακό κέντρο εδώ. Εσύ είσαι μονάδα.
Υ: Ok. Κατανοητό.
D: Σκέψου κάποιες προτάσεις για το όνομα και τις συζητάμε την επόμενη φορά.
Υ: Ok. Ας ξεκινήσουμε και όλα θα γίνουν (έμφαση στο θα).
D: Πρέπει να δώσεις εξουσία σε κάποια γραφεία.
Υ: Έχουμε πολλά γραφεία.
D: Τα ονόματα είναι σημαντικά. Έχουμε πολύ συγκεκριμένα ονόματα στα κεντρικά γραφεία. Θα σου τα στείλω, μπορείς να τα βρεις και στη Wikipedia.
Υ: Καλά, δεν είναι τίποτα αυτό. Αν μπορείς να μου στείλεις τα χρήματα αυθημερόν το κάνουμε και αυθημερόν.
Goodbye
D: Α, περίμενε. Ξέχασα το πιο σημαντικό. Θα κάνετε εκλογές.
Υ: Κάνουμε εκλογές.
D: Όχι τέτοιες. Κανονικές εκλογές. Κατ’ αρχάς ποσοστά πάνω από 40% απαγορεύονται. Προσπάθησε να είσαι μεταξύ 25 και 30. Αν δεις ότι ξεφεύξεις σπας το πρώτο κόμμα στα δύο.
Υ: Ok. Χρειάζεται κάποια συνεννόηση, αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε (και να το ξεαλλάξουμε) σε λίγο χρόνο.
D: Δεύτερον, θα ανακοινώσεις ότι πριν γινόταν νοθεία.
Υ: Ok.
D: Η μάλλον θα το πω πρώτος εγώ και εσύ μετά θα επιβεβαιώσεις.
Υ: Καλά, αποφάσισε τι θέλεις και ξανασυζητάμε. (Που πάω να μπλέξω).
(Στον παραπάνω διάλογο δεν υπάρχει αναφορά σε ευημερία και ισχύ. Αυτά τα θέματα συζητιούνται σε άλλο διάλογο, μεταξύ των ιδρυτικών μελών.)
Χαιρετισμούς και Καλά Χριστούγεννα
Γιώργος Ευθυβουλίδης
Απάντηση: Διαφωνώ. Η ανοιχτή κοινωνία με θεσμούς ανοιχτής πρόσβασης και ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην οικονομία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για πρόοδο και ευημερία. Αυτός είναι ο λόγος που η Δύση κυριάρχησε στο κόσμο. Η πρόοδος της Κίνας οφείλεται στην τεχνογνωσία που μετέδωσαν οι επενδύσεις δυτικών εταιρειών. Αν κάποια στιγμή αποσυρθούν η Κίνα θα δυσκολευτεί να συνεχίσει με τους ρυθμούς που κινείται. Το πλέον πιθανό είναι στην πρώτη οικονομική κρίση η Κίνα να περάσει αυτό που πέρασε η ΕΣΣΔ. Στο βιβλίο μου “Επερχόμενη Αταξία” αναλύω διεξοδικά τους λόγους.
Καλά Χριστούγεννα
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
09:51
Η Ουγγαρία χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας
09:48
Ολοκληρώθηκε το deal Premia Properties – NLTG:
09:41
Τραμπ: Η Ευρώπη να αγοράσει ενέργεια από τις ΗΠΑ – Αλλιώς δασμοί παντού
09:33
Σεισμός στο Βανουάτου: Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες
09:33
Βρετανία: Έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι λιανικές πωλήσεις
09:28
Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν ευχαρίστησε τη Ζιζέλ Πελικό για το “θάρρος” της
09:24
Κίνα: Βελτιώνεται περαιτέρω η συνδυαστική διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών για τις πολυεθνικές εταιρείες
09:22
Γαλλία: Παρέτεινε την παραμονή του στη Μαγιότ ο Μακρόν – Οργισμένοι οι κάτοικοι του νησιού που επλήγη από τον κυκλώνα Σίντο
09:20
UniCredit: Θέμα χρόνου η εξαγορά της Commerzbank;
09:16
Μικτά πρόσημα στην Ασία, στα στοιχεία για τον ιαπωνικό πληθωρισμό το ενδιαφέρον
Πούλα τα όλα
Τι παίζεται στη Συρία και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα
Το σχέδιο “μέγιστης πίεσης” του Τραμπ στο Ιράν μπορεί τελικά να λειτουργήσει
Οικονομική Αναγέννηση της Ελλάδας σε σταυροδρόμι
Η είσοδος των Γάλλων φέρνει και άλλους μεγάλους παίκτες στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Τα 3 “κλειδιά” για μεγαλύτερη σύνταξη σε όσους αποχωρήσουν το 2025
Υποχρεωτικά “πράσινες” όλες οι νεόδμητες κατοικίες από το 2030 και μετά
Τι προμηνύει η “μαύρη αγορά” των τερματικών της Starlink στο Ιράν
Τίποτε δεν θα λυθεί το 2025
Καζίνο Πηλαδάκη: Πώς φθάσαμε από τη διάσωση στο ενδεχόμενο λουκέτο
Τι παίζεται στη Συρία και πώς εμπλέκεται η Ελλάδα
(28)
Οικονομική Αναγέννηση της Ελλάδας σε σταυροδρόμι
(7)
Πούλα τα όλα
(4)
Τίποτε δεν θα λυθεί το 2025
(3)
Τρίτη νίκη απέναντι στην Κυβέρνηση αναζητεί το ΠΑΣΟΚ στο χαράτσι των ασφαλιστικών
(2)
Υποχρεωτικά “πράσινες” όλες οι νεόδμητες κατοικίες από το 2030 και μετά
(2)
Χριστούγεννα χωρίς να πάρουμε κιλά – Πώς θα το πετύχουμε
(1)
Εφορία: Τα ηλεκτρονικά συστήματα έφεραν τη φορολογική συμμόρφωση – 8 στα 10 ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα
(1)
Η είσοδος των Γάλλων φέρνει και άλλους μεγάλους παίκτες στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
(1)
Αντόνιο Κόστα: “Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για να επιτύχει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη”
(1)