Το 10,4% του ελληνικού ΑΕΠ αποφέρει ο κλάδος της βιομηχανίας
Η συνεισφορά του είναι πολύ μεγαλύτερη από το 8,6% πριν από την οικονομική κρίση.
Την αυξανόμενη συνεισφορά της ελληνικής μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), σημειώνοντας ότι το β΄ τρίμηνο αυτή έφθασε στο 10,4%, πολύ υψηλότερα από το 8,6% του β΄ τριμήνου του 2009.
«Η παραγωγικότητα της εργασίας στον κλάδο της μεταποίησης έχει επιστρέψει και μάλιστα υπερβεί το επίπεδό της πριν από την τριπλή κρίση (οικονομική, χρέους και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας το 2010», σημειώνει η έκθεση. «Αυτό οφείλεται σε διάφορες αιτίες και παράγοντες, όπως ο έντονος εξαγωγικός χαρακτήρας του κλάδου, η απορρόφηση σημαντικών επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις λιγότερες ώρες εργασίας».
Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας ο μέσος μισθός στον τομέα της μεταποίησης υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο μισθό για το σύνολο της οικονομίας, φθάνοντας στα 1.700 ευρώ έναντι 1.250 ευρώ περίπου. «Συμπερασματικά», τονίζει η έκθεση, «η ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης είναι ο ασφαλής δρόμος για να αποκτήσει η ελληνική οικονομία και έναν τρίτο πόλο ανάπτυξης, πέρα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Ετσι αυξάνεται ο βαθμός διαφοροποίησης των παραγωγικών κλάδων της χώρας (οικονομική διαφοροποίηση), κάτι που είναι συμβατό με μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση».
Την αυξανόμενη συμβολή της βιομηχανίας στην ανάπτυξη είχαν αναδείξει πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank σε αναλύσεις τους. Συγκεκριμένα σημείωναν ότι η συμμετοχή της βιομηχανίας στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 16,1% το α΄ εξάμηνο, έναντι μέσου όρου 14,6% τα τελευταία 20 χρόνια.
Για φέτος το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,3%.
Στην έκθεση του ΓΠΚΒ, που παρουσίασε χθες ο συντονιστής του Ιωάννης Τσουκαλάς, το Γραφείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,3% για το 2024, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη για 2,2% του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης, η οποία προσαρμόστηκε στις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν. Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι κάτω από το 2,5% που εκτιμούσε το Γραφείο τον Ιούνιο. Η έκθεση του ΓΠΚΒ αναφέρει ότι το εύρος των προβλέψεών του κυμαίνεται από 2,1 έως 2,7%.
Μάλιστα, ο κ. Τσουκαλάς σχολιάζοντας την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για ρυθμό ανάπτυξης κάτω από 2% μετά το 2026 (1,5% το 2027 και 1,3% το 2028) υποστήριξε ότι «το σενάριο είναι συγκρατημένο γιατί δεν περιλαμβάνει την ωρίμανση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αύξηση της παραγωγικότητας».
Σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις το ΓΠΚΒ υπολόγισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου ήταν 8,232 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ. Το Γραφείο εκτιμά ότι «η σημαντική υπέρβαση των εσόδων έχει δημιουργήσει προσδοκία για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2024», όπως προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού.
Εξάλλου, ο κ. Τσουκαλάς σχολίασε το γεγονός ότι η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών του 2025 υπολείπεται κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του ορίου που έχει συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο, λέγοντας ότι «για λόγους αξιοπιστίας του προγράμματος –που θα επιταχύνει και περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας– ιδανικό θα ήταν να μην ακουμπάμε τα όρια (εκτός αν πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις)».