To 2025 η Ύβρις και η Νέμεσις – Οικονομίες και επενδυτές θα πληρώσουν την υπερβολική περηφάνια και τα μεγάλα ελλείμματα
Αναμένεται επιδείνωση της οικονομίας το 2025
Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να υπάρξει το2025στην αμερικανική οικονομία, και κατά συνέπεια στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των υψηλών επιτοκίων, του υψηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού και των ασθενέστερων από τα αναμενόμενα κερδών.
Η κυβέρνηση Biden κληροδότησε στον Donald Trump το μεγαλύτερο ομοσπονδιακό έλλειμμα που έχει υπάρξει ποτέ (στο 6,1% του ΑΕΠ) εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος επιθυμεί να ανανεώσει τα μέτρα μείωσης του εταιρικού φόρου που είχε λάβει το 2018, με εκτιμώμενο κόστος 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και να καταργήσει τους φόρους στο εισόδημα από την Κοινωνική Ασφάλιση, με κόστος περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Αυτό θα αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα, που ανέρχεται σήμερα σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά περίπου 25%, μείον τα πιθανά έσοδα από πρόσθετους δασμούς (που σήμερα αποφέρουν περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) και τις εξοικονομήσεις που μπορεί να επιτύχει η ομάδα του από μειώσεις δαπανών.
Σύμφωνα με τον Νόμο του Okun, ό,τι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, δεν θα συνεχιστεί, και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αυξάνουν το ομοσπονδιακό έλλειμμα αενάως.
Ωστόσο, θα μπορούν να το κάνουν για το άμεσο μέλλον — με κάποιο κόστος.
Η Αμερική δεν αντιμετωπίζει μια “στιγμή Liz Truss”, όπως ανέφερε ο οικονομολόγος της Swiss Re, Jerome Jean Haegeli, στη Wall Street Journal στις 21 Νοεμβρίου, αναφερόμενος στην κατάρρευση της αγοράς ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο του 2022 μετά την εκδήλωση των προθέσεων της πρώην πρωθυπουργού για μεγάλες μειώσεις φόρων.
Προς το παρόν, οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες δανεισμού τους από εγχώριες πηγές.
Αλλά αυτό έχει υψηλό κόστος, και είναι πιθανό οι οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι να ενταθούν το 2025.
Σε αντίθεση με την περίοδο μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, όταν ξένες κεντρικές τράπεζες χρηματοδότησαν τις ΗΠΑ, τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του Υπουργείου Οικονομικών μετά την Covid, με κάποια βοήθεια από ιδιώτες ξένους επενδυτές και αμερικανικά νοικοκυριά.
Η κυριαρχία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του αμερικανικού κράτους είναι πιο σαφής σε επίπεδα.
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, αλλά μόνο αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά.
Η McKinsey υπολόγισε ότι, χωρίς την αύξηση των επιτοκίων των τελευταίων δύο ετών, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για μεγάλο μέρος του τραπεζικού τομέα θα ήταν χαμηλότερη από το κόστος κεφαλαίου των ίδιων των τραπεζών.
Αυτό απαιτεί μια σύντομη εξήγηση: Η απόδοση των μεσοπρόθεσμων ομολόγων είναι περίπου ίση με το κόστος δανεισμού των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη δημοσιονομική εκτύπωση.
Ωστόσο, οι καταθέσεις κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα δανεισμένα κεφάλαια, και η τεράστια δημοσιονομική ενίσχυση της κυβέρνησης Biden το 2019-2020 προκάλεσε μια πλημμύρα καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Οι καταθέσεις αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από τα δάνεια των τραπεζών και διοχετεύθηκαν σε κρατικά ομόλογα.
Αυτό έθεσε σε κίνηση έναν φαύλο κύκλο. Οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις διόγκωσαν το έλλειμμα, ενώ σημαντικό μέρος τους ανακυκλώθηκε σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, ενισχύοντας το έλλειμμα.
Παράλληλα, οι επιδοτήσεις προκάλεσαν πληθωρισμό, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) αύξησε τα επιτόκια, καθιστώντας τα ομόλογα ελκυστικά για τις τράπεζες.
Τα υψηλότερα επιτόκια διπλασίασαν το κόστος εξυπηρέτησης του ομοσπονδιακού χρέους, από 500 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι.
Με λίγα λόγια, η διόγκωση των ομολόγων του Δημοσίου στους ισολογισμούς των τραπεζών, το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, το αυξημένο έλλειμμα λόγω διπλασιασμού των πληρωμών τόκων και ο υψηλός πληθωρισμός είναι όλα όψεις του ίδιου προβλήματος.
Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;
Αρχικά, η αύξηση των καταθέσεων που επέτρεψε στις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα του Δημοσίου με φθηνό χρήμα από τους πελάτες τους σταμάτησε πριν από έναν χρόνο.
Για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το έλλειμμα, οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν υψηλότερη απόδοση από αυτήν που πληρώνουν για τα κεφάλαια (overnight) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Επί του παρόντος, το εξασφαλισμένο επιτόκιο χρηματοδότησης (secured overnight financing rate) είναι υψηλότερο από την απόδοση των πενταετών ομολόγων του Δημοσίου.
Οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν αγορές ομολόγων του Δημοσίου με φθηνές καταθέσεις, αλλά όχι με ακριβό δανεισμό από την κεντρική τράπεζα.
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η ετήσια μεταβολή στις συμμετοχές εμπορικών τραπεζών σε ομόλογα του Δημοσίου και Οργανισμών των ΗΠΑ συμβαδίζει με την ετήσια μεταβολή στις καταθέσεις.
Τώρα που η πλημμύρα των καταθέσεων, που δημιουργήθηκε από την αύξηση των κυβερνητικών δαπανών του 2021-2022, έχει στερέψει, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το έλλειμμα του Δημοσίου μόνο εάν διευρυνθεί η διαφορά μεταξύ του κόστους χρηματοδότησής τους από την κεντρική τράπεζα και της απόδοσης των ομολόγων του Δημοσίου.
Μια πιθανότητα, φυσικά, είναι η κεντρική τράπεζα να παρέχει φθηνότερη χρηματοδότηση στις τράπεζες.
Αυτό, ουσιαστικά, θα χρηματοδοτούσε το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσω της «εκτύπωσης χρήματος» – αλλά πρόκειται για επικίνδυνα πληθωριστική κίνηση και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δεν πρόκειται να το κάνει.
Η άλλη πιθανότητα είναι να αυξηθούν οι αποδόσεις των μεσοπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου.
Ωστόσο, η αύξησή τους θα καταπνίξει, αν δεν εξαλείψει, την οικονομική ανάπτυξη.
Εναλλακτικά, τα αμερικανικά νοικοκυριά θα μπορούσαν να σταματήσουν να καταναλώνουν και να αγοράσουν πολύ περισσότερα κρατικά ομόλογα.
Τα αμερικανικά νοικοκυριά αποταμιεύουν μόλις το 4,4% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Εάν τα νοικοκυριά διπλασίαζαν αυτό το ποσό σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα από μόνα τους.
Αλλά μια ξαφνική πτώση της κατανάλωσης θα συνεπαγόταν ύφεση, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερο έλλειμμα.
Τα ατυχήματα είναι πάντα πιθανά – για παράδειγμα, μια σοβαρή δυσλειτουργία στην αγορά των κρατικών ομολόγων.
Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μείωσε το χαρτοφυλάκιό της σε ομόλογα του Δημοσίου, η ρευστότητα της αγοράς ομολόγων (όπως μετράται από τα spreads προσφοράς-ζήτησης σε μη δημοφιλή ομόλογα) επιδεινώθηκε.
Αλλά είναι απίθανο τυχόν κατάρρευση ρευστότητας να προκαλέσει μόνιμη ζημιά.
Οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν σε τέτοιες καταστάσεις· απλώς αγοράζουν ό,τι προσφέρεται μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά.
Η συνέπεια της επέκτασης του αμερικανικού χρέους, του υψηλού πληθωρισμού, των υψηλών αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου και του υψηλού κόστους εξυπηρέτησης του χρέους πιθανότατα θα είναι σταδιακή – ένα αντίθετο ρεύμα, όχι ένας κυκλώνας.
Αυτό θα επηρεάσει περισσότερο τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Μετά τη λήξη των επιδοτήσεων της κυβέρνησης Biden, οι Αμερικανοί καταναλωτές αντέδρασαν στον υψηλό (και πολύ υψηλότερο από ό,τι αναφέρεται) πληθωρισμό δανειζόμενοι από τις αγορές πιστώσεων για να διατηρήσουν το επίπεδο κατανάλωσής τους.
Το χρέος πιστωτικών καρτών αυξήθηκε απότομα, ενώ το επιτόκιο για ανακυκλούμενες πιστώσεις εκτινάχθηκε στο 22% από 14%.
Οι συνολικές πληρωμές τόκων για ανακυκλούμενες πιστώσεις αυξήθηκαν σε σχεδόν 250 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Οι φορολογικές περικοπές που έχει συζητήσει η ομάδα του Trump δεν έχουν αποτελέσματα από την πλευρά της προσφοράς.
Η επέκταση της παλιάς φορολογικής περικοπής για τις επιχειρήσεις δεν αλλάζει τα κίνητρα για επενδύσεις, και η κατάργηση της φορολόγησης των επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης δεν θα φέρει περισσότερους 70χρονους στο εργατικό δυναμικό.
Οι δασμοί δεν μπορούν παρά να αυξήσουν τις τιμές, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις εισροές παραγωγής.
Οι ΗΠΑ εισάγουν τώρα περισσότερα κεφαλαιουχικά αγαθά από όσα παράγουν εσωτερικά για εγχώρια χρήση, οπότε οι υψηλότεροι δασμοί στα εισαγόμενα κεφαλαιουχικά αγαθά θα καταπνίξουν τις επενδύσεις.
www.bankingnews.gr