Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού αρχίζει να επιβαρύνει την οικονομία του Ισραήλ
Η οικονομία του Ισραήλ έχει απαλλαγεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από το χάος ενός πολέμου
Η οικονομία του Ισραήλ έχει απαλλαγεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από το χάος ενός πολέμου που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση, αλλά το αυξανόμενο κόστος δανεισμού αρχίζει να επιβαρύνει την οικονομική αρχιτεκτονική του.
Το άμεσο κόστος της χρηματοδότησης του πολέμου στη Γάζα μέχρι τον Αύγουστο ήταν 100 δισεκατομμύρια σέκελ (26,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Η Τράπεζα του Ισραήλ υπολογίζει ότι το σύνολο θα μπορούσε να ανέλθει στα 250 δισεκατομμύρια σέκελ μέχρι το τέλος του 2025, αλλά αυτή η εκτίμηση έγινε πριν από την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ, κάτι που θα αυξήσει τον απολογισμό.
Αυτό οδήγησε σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες ενισχύουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντηχούν για χρόνια, ενώ το κόστος της ασφάλισης του χρέους του Ισραήλ έναντι της χρεοκοπίας είναι κοντά στο υψηλό 12 ετών και το δημοσιονομικό του έλλειμμα εκτινάσσεται.
«Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, οι μετρήσεις του δημόσιου χρέους θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται», δήλωσε ο Σεργκέι Ντεργκάτσεφ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Union Investment.
Αν και το χρέος του Ισραήλ προς το ΑΕΠ, μια βασική μέτρηση για την οικονομική υγεία, ήταν 62% πέρυσι, οι δανειακές ανάγκες έχουν εκτοξευθεί.
«Ακόμα κι αν το Ισραήλ έχει μια σχετικά καλή βάση, θα είναι επώδυνο από τη δημοσιονομική πλευρά», είπε ο Ντεργκάτσεφ, προσθέτοντας: «Και με τον καιρό, θα ασκήσει πίεση στην αξιολόγηση».
Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ είπε ότι η οικονομία είναι ισχυρή και ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα πρέπει να ανακάμψει μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Το κόστος του πολέμου είναι τσουχτερό λόγω της αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome, της μεγάλης κλίμακας κινητοποίησης στρατευμάτων και των εντατικών εκστρατειών βομβαρδισμών. Φέτος, το χρέος προς το ΑΕΠ έφτασε στο 67%, ενώ το δημόσιο έλλειμμα είναι 8,3% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το 6,6% που αναμενόταν προηγουμένως.
Ενώ οι βασικοί αγοραστές των διεθνών ομολόγων του Ισραήλ – συνταξιοδοτικά ταμεία ή σημαντικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που παρασύρονται από τη σχετικά υψηλή αξιολόγηση του δημόσιου χρέους του – είναι απίθανο να απορρίψουν τα περιουσιακά στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα, η βάση των επενδυτών έχει περιοριστεί.
Ιδιωτικά, οι επενδυτές λένε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για εκφόρτωση των ομολόγων του Ισραήλ ή για μη αγορά τους, λόγω ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις του ESG για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.
Η Norges Bank πούλησε μια μικρή συμμετοχή σε ισραηλινά κρατικά ομόλογα το 2023 «δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας στην αγορά», δήλωσε εκπρόσωπος του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας.
“Αυτό που βλέπετε να αντικατοπτρίζει αυτές τις ανησυχίες είναι προφανώς οι αποτιμήσεις”, δήλωσε ο Trang Nguyen, Global Head of Emerging Markets Credit Strategy στην BNP Paribas (OTC:BNPQY), προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά ομόλογα διαπραγματεύονται σε πολύ μεγαλύτερα spread από χώρες με παρόμοια αξιολόγηση.
Ερωτηθείς σχετικά με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τις ανησυχίες του ESG των επενδυτών για αυτήν την ιστορία, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ είπε ότι τα κρατικά οικονομικά είχαν «αποτελεσματική διαχείριση» από την αρχή του πολέμου.
«Η ισχυρή εγχώρια αγορά του Ισραήλ επιδεικνύει ισχυρή ζήτηση και οι διεθνείς επενδυτές παραμένουν εξοικειωμένοι με την πίστωσή μας», πρόσθεσε το υπουργείο.
Ενώ η εγχώρια αγορά ομολόγων του Ισραήλ είναι βαθιά, ρευστή και επεκτείνεται γρήγορα, οι ξένοι επενδυτές έχουν υποχωρήσει.
Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι το μερίδιο που κατέχουν οι μη κάτοικοι μειώθηκε στο 8,4%, ή 55,5 δισεκατομμύρια σέκελ, τον Ιούλιο από 14,4%, ή σχεδόν 80 δισεκατομμύρια σέκελ, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Την ίδια περίοδο, το ποσό των εκκρεμών ομολόγων αυξήθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο.
«Τα ισραηλινά ιδρύματα στην πραγματικότητα αγοράζουν περισσότερα τους τελευταίους μήνες και υποθέτω ότι ορισμένοι παγκόσμιοι επενδυτές πούλησαν ομόλογα λόγω γεωπολιτικής και αβεβαιότητας», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Οι επενδυτές μετοχών κάνουν επίσης περικοπές. Στοιχεία από την Copley Fund Research έδειξαν ότι οι περικοπές διεθνών επενδυτών στα κεφάλαια του Ισραήλ, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2023 εν μέσω αμφισβητούμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων, επιταχύνθηκαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η ιδιοκτησία των παγκόσμιων αμοιβαίων κεφαλαίων σε ισραηλινές μετοχές βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο Ισραήλ μειώθηκαν κατά 29% από έτος σε έτος το 2023, σύμφωνα με την UNCTAD – το χαμηλότερο από το 2016. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2024, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει ως ανησυχία τον απρόβλεπτο αντίκτυπο του πολέμου σε τέτοιες επενδύσεις.
Όλα αυτά ενίσχυσαν την ανάγκη για τοπικές επενδύσεις και κρατική υποστήριξη.
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε τον Απρίλιο 160 εκατομμύρια δολάρια σε δημόσιο χρήμα για να ενισχύσει τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων για τον κρίσιμο τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της οικονομίας του Ισραήλ.
Αυτό προστίθεται σε άλλα κόστη, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης χιλιάδων εκτοπισμένων από τις μάχες, πολλά από τα οποία είναι άδεια ξενοδοχεία λόγω της απότομης πτώσης των τουριστών.
Οι εκτοπισμοί, οι ελλείψεις εργαζομένων λόγω της κινητοποίησης και η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους εργάτες να εισέλθουν, εμποδίζουν τους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.
Το τελευταίο αποτέλεσε βασικό παράγοντα που περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη – η οποία σημείωσε βουτιά άνω του 20% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Τα στοιχεία από το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου δείχνουν ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρέμεινε 1,5% κάτω από τα επίπεδα πριν από την επίθεση, σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs.
Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν είχε πρόβλημα να συγκεντρώσει χρήματα. Πούλησε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές φέτος. Το όχημα ομολόγων της διασποράς, Israel Bonds, στοχεύει σε δεύτερο ετήσιο ρεκόρ άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών και την οικονομική πίεση, πλησιάζουν.
«Υπάρχει περιθώριο για το Ισραήλ να συνεχίσει να μπερδεύει, δεδομένης της μεγάλης εγχώριας επενδυτικής βάσης που μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα άλλο σημαντικό έλλειμμα», δήλωσε ο Roger Mark, αναλυτής στην ομάδα Fixed Income στο Ninety One.
«Ωστόσο, οι τοπικοί επενδυτές αναζητούν τουλάχιστον κάποια σημάδια προσπαθειών εξυγίανσης από την κυβέρνηση».
www.investing.com