Το ιδεολογικό δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ
Το ερώτημα Αριστερά ή Κέντρο απασχολεί τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου στην πορεία ανάκαμψης του κόμματος – Ποιοι θέλουν το άνοιγμα και ποιοι διαφωνούν – Οι διεργασίες και οι συζητήσεις με όσους αποχώρησαν και με τη Νέα Αριστερά
Προς τα αριστερά ή προς το κέντρο; Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά διλήμματα της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (ενίοτε παραλείπεται ωσάν να μην υπάρχει πλέον συμμαχία) περνάει και από το Κέντρο. Το είχε πει και παλαιότερα, μετά τη συντριπτική και στρατηγική του ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ο μακροβιότερος πρόεδρος του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πείσει τους κεντρώους.
Η πίστη στην Αριστερά δεν φθάνει για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αυτό το κατανοεί και ο Σωκράτης Φάμελλος που έχει, ως νέος πρόεδρος του κόμματος, να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα, τα οποία δεν ευνοούν την προσπάθειά του: Το ΠαΣοΚ πλέον, με βάση και την προ ημερών δημοσκόπηση της ALCO, είναι κυρίαρχο στους κεντρώους.
Συγκεκριμένα το ΠαΣοΚ έχει την προτίμηση του 35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει μόλις 5%. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν αρκεί μόνο να πείσει αριστερούς ψηφοφόρους να επιστρέψουν στο κόμμα, αλλά χρειάζεται και να ανοιχτεί και προς το Κέντρο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ μόνιμο θέμα σύγκρουσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ του κ. Τσίπρα και της αριστερής τάσης αρχικά των 53 και μετά της πιο διευρυμένης ομάδας της «Ομπρέλας» ήταν «πόσο προς το Κέντρο πρέπει να στρίψει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Πολλές φορές μπήκε «φρένο» στις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού. Αυτή η σύγκρουση αναπόφευκτα θα υπάρξει και το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Παύλος Πολάκης δεν επιθυμεί μια κεντρώα στροφή αλλά ένα ξεκάθαρο αριστερό προφίλ που θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο ακροατήριο.
Σε αυτό το πεδίο, ακόμα και οι όποιες συζητήσεις δύνανται να γίνουν με στελέχη της Νέας Αριστεράς, θα έχουν εντάσεις, διότι θα προσκρούουν πάνω στο δίλημμα: Κέντρο ή Αριστερά; Για σύνθεση μιλάει η νέα πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει να υπάρχει αυτή τη στιγμή και δυναμική στο κόμμα που δείχνει σοβαρά σημάδια αποσυσπείρωσης σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% σε σχέση με τους ψηφοφόρους τού 2023 δηλώνει ότι θα μετακινηθεί προς το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ το 12% προς το ΠαΣοΚ.
Κέντρο και προεδρολογία
Η πορεία προς το Κέντρο περνάει όμως και μέσα από το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τι θέλει να σηματοδοτήσει.
Η κίνηση της Νέας Αριστεράς, διά του Αλέξη Χαρίτση, να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο τάραξε τα νερά και στον ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε τις πρώτες αναταράξεις.
Ο κ. Φάμελλος δεν εμφανίστηκε αρνητικός, αλλά ούτε και θετικός, θέλοντας να κερδίσει χρόνο, αν και την υποψηφιότητα του κ. Ράμμου βλέπουν θετικά πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και, γιατί όχι, ως το όχημα ή τον προθάλαμο για επιστροφή στελεχών της Νέας Αριστεράς.
Ομως, η κίνηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Παππά να ορίσει το πλαίσιο για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο προτεινόμενος πρόεδρος από τον ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε την ηγεσία. Σύμφωνα με τον Ν. Παππά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη, με πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα.
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν άρεσε στην παρούσα πλειοψηφία, ενώ θέτει εμπόδια σε ενδεχόμενη απόφαση στήριξης της πρότασης της Νέας Αριστεράς για τον κ. Ράμμο.
Ακόμα και η επιλογή του ευρωβουλευτή και υποψηφίου προέδρου Νίκου Φαραντούρη να προτείνει την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας αιφνιδίασε και ενόχλησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η «δυαρχία» και ο Πολάκης
Κρίσιμη παράμετρος στις κινήσεις της νέας ηγεσίας είναι η στάση του κ. Πολάκη που θέλει να υπάρχει επί της ουσίας δυαρχία και να έχει λόγο στις αποφάσεις. Η πρότασή του να υπάρξει θέση αντιπροέδρου δεν περπάτησε και φάνηκε ξεκάθαρα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο.
Παρά το «άκυρο» της ΚΕ, το γεγονός ότι κατέγραψε 43,5% στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έγινε δεύτερος γύρος τον καθιστά εκ των πραγμάτων ισχυρό πόλο. Αυτό το 43,5% κραδαίνει ο κ. Πολάκης ζητώντας περισσότερο ζωτικό πολιτικό χώρο και συμμετοχή ανθρώπων του στα όργανα του κόμματος. Δεν φθάνει όμως αυτό, καθώς θα παρεμβαίνει σε μείζονα θέματα στρατηγικής, όπως π.χ. Κέντρο ή Αριστερά;
Και πέρα από τη μη προτίμηση στο Κέντρο, θέλει αριστερό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν είναι θετικός στην επιστροφή στελεχών από τη Νέα Αριστερά, αν και στην περίπτωσή του συμβαίνει και το αντίστροφο: η πλειοψηφία των στελεχών της Νέας Αριστεράς δεν επιθυμούν επιστροφή και κοινή πορεία πάλι με τον κ. Πολάκη.
Το φλερτ με τη Νέα Αριστερά
Πάντως, το φλερτ με τη Νέα Αριστερά υφίσταται, είναι «ζωντανό» και εξελίσσεται, μολονότι υπάρχουν πολλά αγκάθια. Δεν ήταν τυχαία η τοποθέτηση της αντιπροέδρου της Βουλής Ολγας Γεροβασίλη που είπε ότι είναι μεγάλο επίδικο για τη χώρα η προοδευτική διέξοδος και ότι με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν υπήρξε ποτέ πολιτική διαφοροποίηση, απλώς μεσολάβησε «η εκλογή Κασσελάκη που έβαλε τις διαχωριστικές γραμμές».
Η επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια απλή εξίσωση, αλλά πολυπαραγοντική. Μπορεί στην ΚΕ να επέστρεψε ο Ανδρέας Νεφελούδης και να διακινείται κείμενο περί επιστροφής από μικρομεσαία στελέχη της Νέας Αριστεράς, αλλά από τα κεντρικά στελέχη της και μάλιστα πρώην υπουργούς και πολλούς πρώην και νυν βουλευτές, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει διάθεση για κοινή πορεία, παρά μόνο συνεργασία ίσως σε κάποιες κοινές πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Η θέση του τέως Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ήταν ξεκάθαρη και απηχεί τις απόψεις πολλών στη Νέα Αριστερά ως απάντηση στο προσκλητήριο επιστροφής του κ. Φάμελλου: «Δεν πρόκειται περί ενός διμερούς προβλήματος που πρέπει να επιλυθεί. Δεν πρόκειται να υπάρξει προσχώρηση στελεχών και βουλευτών της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, όλοι θα δοκιμαστούμε στην πράξη, δηλαδή στο τι λέμε προγραμματικά για τα μεγάλα θέματα».
Πάντως οι διεργασίες στο παρασκήνιο ξεκίνησαν και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι επέστρεψαν ενεργά στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που είχαν αποστασιοποιηθεί, αν και δεν μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Στέφανος Τζουμάκας, κ.ά.
Mήνυμα Τσίπρα για την προεδρία
Σαφές μήνυμα για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του συνεδρίου του «Βήματος» για τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του διευθυντή της εφημερίδας Περικλή Δημητρολόπουλου διευκρίνισε ότι «η συζήτηση για ονόματα ή χαρακτηριστικά την ώρα που η χώρα έχει ΠτΔ είναι ένας ευτελισμός του θεσμού και τον αφήνει να υπάρχει ο κ. Πρωθυπουργός».
Παράλληλα προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη «να μας εξηγήσει γιατί σκέφτεται την αλλαγή, πού έκανε λάθος». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα δεν θα πρέπει το πρόσωπο «να είναι παραταξιακό στενά ή μιας χρήσης. Δεν είναι υπουργός κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Επίσης είπε πως είναι αναγκαία η στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα στις κατακερματισμένες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για μια προγραμματική σύγκλιση. «Το ζητούμενο δεν είναι η συναίνεση αλλά η αντιπολίτευση» τόνισε με έμφαση.