Το μεγάλο κρατικό ‘μαξιλάρι’ και η συμβολή του στα ελληνικά spreads
Αμοιβαίο ήταν το όφελος του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών από τον “εσωτερικό δανεισμό” μέρους των τραπεζικών διαθεσίμων, ο οποίος επαναλαμβάνεται περιοδικά πολλές φορές κάθε χρόνο μέσω repos, από το ΥΠΕΘΟ. Με αυτήν τη διαδικασία ανακτήθηκε η επενδυτική βαθμίδα και το χρέος μπήκε σε διαδικασία σταθερής αποκλιμ…
Συνεχης ενημερωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
Του Τάσου Δασόπουλου
Σημαντικό κέρδος, που αποτιμάται σήμερα σε 37 δισ. ευρώ, έχει αποφέρει στους οργανισμούς του Δημοσίου ο περιοδικός δανεισμός μέρους των διαθεσίμων τους από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις ανάγκες του χρέους, αφού τα διαθέσιμα από 40 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, έχουν αυξηθεί σήμερα στα 77 δισ. ευρώ.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το 2013, όταν η χώρα βρισκόταν ακόμη στον φαύλο κύκλο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης. Η σκέψη ήταν ότι η Κεντρική Διοίκηση και εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται για τις ανάγκες του τα τραπεζικά διαθέσιμα Ασφαλιστικών Ταμείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιων Νοσοκομείων και ΝΠΔΔ, αφού ούτως ή άλλως το απόθεμα των οργανισμών αυτών είχε δημιουργηθεί από κρατικές επιχορηγήσεις.
Η πρώτη ουσιαστική κίνηση για τη συνδιαχείριση ήταν ένας νόμος με τον οποίο όλοι αυτοί οι οργανισμοί θα έπρεπε να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους σε έναν κοινό λογαριασμό διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αρχικά, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες, καθώς ο δανεισμός των διαθεσίμων από τον υπουργείο Οικονομικών εγκυμονούσε τον κίνδυνο “εξαφάνισης” των αποθεμάτων αυτών, αφού τότε η Ελλάδα ήταν εξαρτημένη από δόσεις των δανείων του λεγόμενου επίσημου τομέα, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι αντιστάσεις στον δανεισμό των διαθεσίμων τους από το κεντρικό δημόσιο κορυφώθηκαν, κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία, το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο λόγος ήταν ότι είχαν ήδη χάσει από το 2012 μεγάλο μέρος των ρευστών διαθεσίμων τους από το κούρεμα των ομολόγων τους μέσω του PSI και πλέον η χώρα “φλέρταρε” με την ιδέα της χρεοκοπίας. Μάλιστα, την άνοιξη του ίδιου χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών χρειαζόταν να ασκεί σοβαρή πίεση ώστε να εξασφαλίζει μέρος των διαθεσίμων, τα οποία τότε υπολογίζονταν σε 22-24 δισ. ευρώ για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.
Με την υπογραφή του 3ου μνημονίου και τη συμπλήρωση του αρχικού νόμου με διατάξεις που καθιστούσαν υποχρεωτική τη συνδιαχείριση των καταθέσεων του δημόσιων οργανισμών στις τράπεζες, η διαδικασία του δανεισμού έγινε πιο ομαλή, ειδικά μετά τη θέσπιση επιτοκίων δανεισμού της τάξης του 2,7% ενώ τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν μηδενικά.
Πώς προέκυψε το κέρδος
Η αρχική δυσπιστία μετατράπηκε σε απόλυτη αποδοχή από το 2019 και μετά. Ειδικά το έτος 2020, λόγω του κορονοϊού και του υψηλού δανεισμού του δημοσίου για μέτρα στήριξης και περισσότερες υγειονομικές υποδομές και μέσα, ο δανεισμός των τραπεζικών διαθεσίμων των οργανισμών ήταν απολύτως απαραίτητος για να μην πάρει το χρέος ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στο μεταξύ όμως, η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια και πλέον μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια. Παράλληλα, από τα γενναία επιτόκια των repos και της ομαλότερης πορείας της οικονομίας, το υπόλοιπο των διαθεσίμων είχε αυξηθεί στα 40 δισ. ευρώ. Από αυτά, το δημόσιο δανείζονταν περιοδικά με συμφωνίες επαναγοράς περίπου 35 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το απόθεμα των καταθέσεων έχει φτάσει πλέον τα 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δανείζεται τα 53 με 55 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του, χωρίς βέβαια κανείς να διαμαρτύρεται. Τούτο, διότι η οικονομία πλέον αναπτύσσεται σταθερά και η ανεργία έχει μειωθεί στα προ της κρίσης επίπεδα. Άρα οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημοτικά τέλη στους ΟΤΑ έχουν αυξηθεί, ενώ και οι υπόλοιποι οργανισμοί λαμβάνουν το “μέρισμα ανάπτυξης” από την ομαλοποίηση των συνθηκών της οικονομίας.
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
07:40
Οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη το 2024 – Στην κορυφή η Φον ντερ Λάιεν
07:32
Ποιες ευκαιρίες παρουσιάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η αγορά της Αφρικής
07:30
MLS: Έτσι ναυάγησε η εταiρεία που ήθελε να γίνει ελληνική Apple
07:30
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις το 2025
07:30
Το καμπανάκι της ρωσικής ανάμειξης ήχησε στη Ρουμανία
07:30
Πλειστηριασμοί: Το νέο σφυρί για τον Π. Ψυχάρη, το 4άστερο και οι διατηρητέοι αλευρόμυλοι
07:30
Βασική αγορά-στόχος για τον ελληνικό τουρισμό το 2025 η Ινδία
07:30
Τέσσερις φορές υψηλότερη ζήτηση από τις ΗΠΑ για την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα
07:26
Ποιους και πότε συμφέρει η εξαγορά πλασματικών ετών
07:00
ΚΕΦΙΜ για ποιότητα νομοθέτησης: Πρόβλημα οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 19χρονος που έβαψε με σπρέι στο σταθμό “Βενιζέλου”
Σε αυτούς τους δύο ομίλους έρχεται εκτίναξη μεγεθών
Ο πόλεμος με τις τράπεζες Νο 2
Bloomberg: Πώς η Ρωσία πίεσε τον Άσαντ να αποχωρήσει και τον έσωσε από μοίρα Καντάφι ή Σαντάμ Χουσεΐν
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η εκλεκτή Τραμπ για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Τι δήλωσε
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς θα τον προλάβουμε – Τι να αποφεύγουμε
Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης ύψους €7,93 δισ. για μνημονιακό χρέος και το μήνυμα στις αγορές
ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα μπόνους του ΝOK – Νόμιμες οι άδειες που η υλοποίηση τους έχει ξεκινήσει – Παράνομες όσες έχουν προσβληθεί δικαστικά
Οι κλάδοι-πρωταθλητές στις αυξήσεις μισθών και στη ζήτηση εργαζομένων
Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ: Αποκλίσεις ως προς την “επόμενη ημέρα” στη Συρία
Ο πόλεμος με τις τράπεζες Νο 2
(135)
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η εκλεκτή Τραμπ για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Τι δήλωσε
(63)
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 19χρονος που έβαψε με σπρέι στο σταθμό “Βενιζέλου”
(47)
“Πολεοδομική Αμνηστία”. Γιατί μπορεί να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό της έλλειψης προσφοράς ακινήτων στην Ελλάδα
(26)
Οι δείκτες ευημερούν, αλλά ο κόσμος γκρινιάζει
(24)
ΣτΕ: Αντισυνταγματικά τα μπόνους του ΝOK – Νόμιμες οι άδειες που η υλοποίηση τους έχει ξεκινήσει – Παράνομες όσες έχουν προσβληθεί δικαστικά
(18)
Μια αριστερή ιδέα: Ο Χ. Ράμμος για πρόεδρος
(14)
Η μεταπολίτευση των Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη, Σημίτη
(12)
Ο Χακάν Φιντάν μιλά για τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο και “τουρκική μειονότητα” σε Θράκη – Δωδεκάνησα
(10)
Bloomberg: Πώς η Ρωσία πίεσε τον Άσαντ να αποχωρήσει και τον έσωσε από μοίρα Καντάφι ή Σαντάμ Χουσεΐν
(9)