Το υπόμνημα του ΑΣΓΕΚ για τις θέσεις των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην πολιτική
Με αφορμή την επίσκεψη στο Ηράκλειο του Τάσου Γαϊτάνη, εκπροσώπου Τύπου της Κυβέρνησης και της Βούλας Πατουλίδου υποψήφιας για τις Ευρωεκλογές 2024, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης τους κατέθεσε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο – υπόμνημα για τις θέσεις των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην πολιτική. Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης (ΑΣΓΕΚ) ιδρύθηκε το 2003 και μέχρι σήμερα, […]
Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης (ΑΣΓΕΚ) ιδρύθηκε το 2003 και μέχρι σήμερα, απαριθμεί 950 μέλη – γυναίκες επιχειρηματίες σε όλη την Κρήτη και από όλα τα επαγγέλματα. Προωθεί ενεργά, μέσω των δράσεών του, την ενίσχυση της βιωσιμότητας της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα:
• Υποστηρίζει με πρωτοβουλίες του την εξάλειψη των δυσμενών επαγγελματικών διακρίσεων φύλου
• Ενθαρρύνει τα μέλη να επιμορφώνονται μέσω επαγγελματικής κατάρτισης
• Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα γυναικείας απασχόλησης , επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας
• Προωθεί ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες επιχειρηματίες στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου
• Συνεργάζεται με Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήρια, Πλοηγό, Αναπτυξιακή Ηρακλείου και φορείς σε όλη την Κρήτη, το ΕΕΔΕΓΕ και οργανώσεις γυναικών από όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για επαγγελματικά θέματα και συμμετέχει σε αντίστοιχες Ελληνικές και Διεθνείς Οργανώσεις
• Εκπαιδεύει τις υφάντρες της Κρήτης, να φτιάχνουν ρούχα, παπούτσια , τσάντες και αξεσουάρ με Κρητικά υφαντικά στοιχεία τα οποία προωθεί με επιδείξεις μόδα και παρουσίαση σε εκθέσεις
• Καθιερωμένη ετήσια έκθεση του Συλλόγου με Κρητικά προϊόντα, οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, κάθε τέλος Ιουλίου μέχρι και αρχές Αυγούστου στo κέντρο του Ηρακλείου, με εξοπλισμό του Συλλόγου
• Καθιερωμένη η Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας με βραβεύσεις των μελών του Συλλόγου, που διαπρέπουν και καινοτομούν
Αξιοσημείωτη η συνεργασία του Συλλόγου με:
o το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την προβολή της κρητικής υφαντουργίας στα 100 χρόνια Ελληνικής Μόδας
o το ΙΤΕ, με αποτέλεσμα το ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της Υφαντουργίας από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα, την έρευνα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στη Κρήτη σε καιρό Πανδημίας και τη δημιουργία ημερίδων για τις γυναίκες επιχειρηματίες και τον Αγροτουρισμό
Μέλος του Συλλόγου μπορεί να εγγραφεί κάθε γυναίκα επιχειρηματίας, βιοτέχνης, έμπορος, οικοτέχνης και χειροτέχνης, εμπορικός και ασφαλιστικός αντιπρόσωπος, καλλιτέχνης, ελεύθερος επαγγελματίας , ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί γυναικών.
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης των γυναικών, αποτελεί εθνική αλλά και παγκόσμια προτεραιότητα, λόγω του αντικτύπου που θα είχε η αύξηση της δραστηριότητας αυτής τόσο στην ευρύτερη οικονομία, όσο και στην προσπάθεια για την εδραίωση της έμφυλης ισότητας στην αγορά εργασίας, με όλα τα σημαντικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται.
Χαιρετίζουμε την επέκταση του δικαιώματος μητρότητας σε όλες τις εργαζόμενες, μισθωτές, ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες. Παρόλ’ αυτά, αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΕΒΕΑ, του ΕΕΔΕΓΕ & της Microsoft, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας, εξαιτίας του φύλου τους.
Οι ανισότητες στο πεδίο της επιχειρηματικότητας, αφορούν:
Τα ποσοστά δραστηριοποίησης των γυναικώνΤις οικονομικές αποδόσεις των επιχειρήσεων που ιδρύουνΤη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις τουςΤο βαθμό ελέγχου στις διαδικασίες λήψη αποφάσεων που απολαμβάνουν οι γυναίκες σε αυτές
Με άλλα λόγια, οι γυναίκες ιδρύουν λιγότερες και λιγότερο κερδοφόρες επιχειρήσεις, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς και λιγότερη εξουσία στο εσωτερικό τους.
Τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, η ανισότητα των αμοιβών και η δυσκολία εναρμόνισης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής παραμένουν σημαντικά εμπόδια στο δρόμο προς την ισότητα. Χρειάζεται, επομένως, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπισή τους, με θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και με θετική, έμπρακτη κινητοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων. Στον ΑΣΓΕΚ και στο ΕΕΔΕΓΕ συνεχίζουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας της γυναίκας, της μητρότητας στο πλαίσιο ενός ισχυρού και δωρεάν συστήματος υγείας, πρόνοιας, φαρμάκων, με δωρεάν διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις χωρίς ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς, ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να επιχειρεί.Δέσμευση χρηματοδοτικών οργανισμών να αξιολογούν τις επενδύσεις αντικειμενικά, απελευθερωμένοι από προσωπικές και κοινωνικές πεποιθήσεις και στερεότυπα για τις δυνατότητες γυναικών και αντρών επιχειρηματιών.Ανάπτυξη ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο τη στήριξη γυναικείας επιχειρηματικότητας, δίνoντας τη δυνατότητα σε γυναίκες που κανονικά δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και κατ’ επέκταση τη δική τους θέση εργασίας μέσω της αυτοαπασχόλησης.Ανάπτυξη δεξιοτήτων των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας και βιωσιμότητας.Ενίσχυση δικτύων γυναικών επιχειρηματιών με πρόσβαση στην πληροφορία και σε θετικά γυναικεία πρότυπα όπου οι νέες μαθαίνουν και ενθαρρύνονται από τις καταξιωμένες.Δημιουργία εργαστηρίων επιχειρηματικότητας στα σχολεία με στόχο την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος σε αγόρια και κορίτσια.
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα Ηνωμένα Έθνη, συνόψισαν τα επιχειρήματα για περισσότερες γυναίκες στην πολιτική σε έξι ομάδες: το επιχείρημα δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες αποτελούν περίπου τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και έχουν επομένως το δικαίωμα να εκπροσωπούνται· το επιχείρημα της εμπειρίας(οι εμπειρίες των γυναικών διαφέρουν από αυτές των ανδρών και πρέπει να εκπροσωπούνται σε συζητήσεις που καταλήγουν στη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικής)· το επιχείρημα των συμφερόντων (τα συμφέροντα των ανδρών και των γυναικών είναι διαφορετικά και σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα και ως εκ τούτου οι γυναίκες χρειάζονται σε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς για να διατυπώσουν τα συμφέροντα των γυναικών). το επιχείρημα της κριτικής μάζας (οι γυναίκες είναι σε θέση να επιτύχουν την αλληλεγγύη του σκοπού να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των γυναικών όταν επιτυγχάνουν ορισμένα επίπεδα εκπροσώπησης)· το συμβολικό επιχείρημα(οι γυναίκες έλκονται από την πολιτική ζωή εάν έχουν τα αντίστοιχα γυναικεία πρότυπα για να ταυτιστούν) και το επιχείρημα της δημοκρατίας (η ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών ενισχύει τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης τόσο στις μεταβατικές όσο και στις εδραιωμένες δημοκρατίες).
Στην παγκόσμια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες για το 2023, η Ελλάδα κατατάσεται στην 152η θέση με μόλις 2 γυναίκες σε υπουργικές θέσεις (10,5%) και 3 υφυπουργούς σε σημαντικά υπουργεία της χώρας. Στο Κοινοβούλιο, η Ελλάδα καταγράφει επίσης χαμηλά ποσοστά, με 63 από τις 300 θέσεις του κοινοβουλίου να αποτελούνται από γυναίκες, ποσοστό που αγγίζει μόνο το 21% των συνολικών θέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται στην 106η θέση στην έκθεση, με την Κίνα, το Μαρόκο, τη Βουλγαρία, την Κένυα.
Εξετάζοντας την τοπική αυτοδιοίκηση τα νούμερα δεν διαφέρουν σημαντικά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, στην Κρήτη, ενώ οι γυναίκες αποτέλεσαν το 42% των υποψηφίων (λόγω ποσόστωσης), εντέλει την εκλογή κατέκτησαν μόλις 9 γυναίκες! Σύμφωνα με το European Women’s Lobby, στις εκλογές οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους αξιοποιούν κάποιον πολιτικό άντρα να τους «εισάγει» σε αυτούς τους κύκλους, όπου οι ίδιες αποτελούν τη μειοψηφία.
Η υποεκπροσώπηση οφείλεται στα παρακάτω:
1. Οι γυναίκες -για μια σειρά από λόγους- έχουν περισσότερες αμφιβολίες για να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές.
2. Από την στιγμή που οι γυναίκες αποφασίσουν να υποβάλουν υποψηφιότητα, είναι συχνά δύσκολο για αυτές να αποκτήσουν μια εκλέξιμη θέση στον εκλογικό κατάλογο.
3. Η πολιτική είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Ο σεξισμός είναι ανεξέλεγκτος και οποιαδήποτε εξωτερική απειλή -γυναίκες- συχνά δεν είναι ευπρόσδεκτη.
4. Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν στις εκλογές, οι εκστρατείες τους λαμβάνουν συχνά μικρότερη χρηματοδότηση από τους άνδρες ομολόγους τους.
5. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι γυναίκες αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών σε σύγκριση με τους άνδρες.
6. Καθώς οι γυναίκες στον χώρο της πολιτικής και της ενασχόλησης με τα κοινά είναι ολιγάριθμες, δεν υπάρχουν πολλά «παραδείγματα» που θα μπορούσαν να δουν άλλες γυναίκες, ώστε να ταυτιστούν και να εμπνευστούν στο να ακολουθήσουν μια αντίστοιχη πορεία. Επιπλέον, οι γυναίκες που εργάζονται σε ανδροκρατούμενους χώρους, όπως η πολιτική, πολλές φορές υιοθετούν αντρικά πρότυπα συμπεριφοράς για να «επιβιώσουν» και να αποδείξουν την ανταγωνιστικότητά τους.