Τζόγος: Λερναία Υδρα το παράνομο στοίχημα στην Ελλάδα
Μπορεί ο αριθμός των μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων που έχουν απενεργοποιηθεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να αυξάνεται διαρκώς, αλλά ο παράνομος τζόγος ζει και βασιλεύει. Η μαύρη λίστα της ΕΕΕΠ περιλαμβάνει περισσότερες από 760 στοιχηματικές εταιρείες.
Μπορεί ο αριθμός των μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων που έχουν απενεργοποιηθεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να αυξάνεται διαρκώς, αλλά ο παράνομος τζόγος ζει και βασιλεύει. Αν και η μάχη κατά των παράνομων στοιχηματικών –προς τις οποίες η αξία των πονταρισμάτων ετησίως τοποθετείται σε περίπου 2 δισ.– είναι άνιση εάν δεν ληφθούν συντονισμένα μέτρα από την πολιτεία, ο Σύνδεσμος Παρόχων και Προμηθευτών Διαδικτυακών Τυχερών Παιγνίων (HGA) εντείνει τις ενέργειές του κατά του παράνομου online στοιχήματος. Μετά την κατάθεση πριν από μήνες μηνύσεων κατά influencer και παράνομων στοιχηματικών, ο φορέας επιδιώκει να πάψει η διαδικτυακή διαφήμιση αυτού του είδους των εταιρειών, που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις στις διαφημίσεις παράνομων τυχερών παιγνίων πρωταγωνιστούν Ελληνες.
Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, στους παράνομους διεθνείς ιστοτόπους τυχερών παιγνίων, που δεν καταθέτουν εγγυητικές επιστολές καλής λειτουργίας ενός εκατ. ευρώ, όπως οι νόμιμοι πάροχοι, δεν είναι εγγυημένη η πληρωμή των κερδών των παικτών. Επίσης, το όριο ηλικίας των 21 ετών δεν εφαρμόζεται και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kappa Research, το 10% των παικτών που επιλέγουν παράνομες ιστοσελίδες είναι από 17 έως 21 ετών. Και βέβαια, ούτε αποδίδουν φόρους στο ελληνικό κράτος ούτε λαμβάνουν μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κατ’ επέκταση, δεν διαθέτουν δικλίδες ασφαλείας έναντι κυβερνοεπιθέσεων.
Στον αντίποδα, οι 19 νόμιμοι πάροχοι διαδικτυακών τυχερών παιγνίων καταβάλλουν σταδιακά συνολικά 80 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για να εξασφαλίσουν την άδεια επταετούς διάρκειας. Κατά την έρευνα της Kappa Research, περίπου 1 εκατ. παίκτες επιλέγουν μόνο παράνομες ιστοσελίδες, οι οποίες όχι μόνο πολλαπλασιάζονται αλλά και διαφημίζονται σε ιστοσελίδες γενικού ή αθλητικού περιεχομένου.
Η προβολή των «πειρατικών» ιστοσελίδων επιτυγχάνεται μέσω της μεθόδου της προγραμματικής διαφήμισης. Πρόκειται για ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες μέσω αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης χαρτογραφούν τις προτιμήσεις των χρηστών του Διαδικτύου και πωλούν, αυτοματοποιημένα, για λογαριασμό των πελατών τους (ιστοσελίδων) διαφημιστικό χώρο και χρόνο. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν στοχευμένη παρουσία σε δημοφιλείς ιστοτόπους, την ώρα που βάσει της νομοθεσίας «όποιος προβαίνει σε εμπορική επικοινωνία για τυχερά παίγνια τα οποία διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, είτε ως διαφημιστής είτε ως διαφημιζόμενος, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 100.000 έως και 200.000 ευρώ».
Ως εκ τούτου, κατά πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Παρόχων και Προμηθευτών Διαδικτυακών Τυχερών Παιγνίων προχωράει στην αποστολή ειδοποίησης προς εταιρείες ψηφιακής διαφήμισης οι οποίες, εν αγνοία τους σε πολλές περιπτώσεις, έχουν πωλήσει (μέσω προγραμματικής διαφήμισης) διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες για μη αδειοδοτημένους παρόχους. Μέσω της διαδικασίας αυτής ζητείται η απόσυρση των διαφημίσεων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, προκειμένου να μην υποβληθούν μηνύσεις.
Η μαύρη λίστα της ΕΕΕΠ περιλαμβάνει περισσότερες από 760 στοιχηματικές εταιρείες. Ωστόσο, συχνά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι διαχειριστές απαγορευμένων ιστοσελίδων προχωρούν στη δημιουργία κλώνων, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους. Για κάθε δηλαδή ιστότοπο που απενεργοποιείται δημιουργείται –συνήθως πριν ενταχθεί στην blacklist– ο κλώνος του, που διαθέτει παρεμφερή ηλεκτρονική διεύθυνση και στον οποίο οι εγγεγραμμένοι παίκτες καλούνται να μεταβούν λόγω, δήθεν, τεχνικής βλάβης του πρώτου. Κατά πάγια πρακτική οι παράνομες εταιρείες κατοχυρώνουν από την αρχή, όχι μόνο το βασικό τους όνομα (π.χ. «tyxeropaixnidi») αλλά και σημαντικό αριθμό ιστοσελίδων – κλώνων με παραπλήσιες ονομασίες (π.χ. «tyxeropaixnidi 1,2» κ.λπ.). Ετσι, όταν η ΕΕΕΠ «κατεβάσει» τη βασική ιστοσελίδα, οι χρήστες ανακατευθύνονται στα αντίγραφά της, ανακτώντας αυτόματα την πρόσβαση στον λογαριασμό τους και στο ψηφιακό πορτοφόλι τους.
Η διαχείριση των παράνομων στοιχηματικών ανήκει, συνήθως, σε εταιρείες με έδρα εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους των οποίων οι Αρχές χορηγούν και άδειες τυχερών παιγνίων έναντι τιμήματος, που ενδέχεται να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Ως πράκτορες πληρωμών –ο φορέας που πραγματοποιεί τις συναλλαγές των παικτών με τους παράνομους παρόχους– λειτουργούν συνήθως κυπριακές εταιρείες. Η πορεία του χρήματος (follow the money) του παράνομου online τζόγου, το οποίο σχεδόν πάντοτε νομιμοποιείται, μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση των παράνομων στοιχηματικών εταιρειών, όπως αναφέρουν πηγές. Η δραστηριότητά τους στηρίζεται στην ύπαρξη ενός αχανούς δικτύου με βασικό πυλώνα την τεχνολογία, δεδομένου ότι οι εφαρμογές των παράνομων παιγνίων στηρίζονται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό διακομιστών διεθνώς και στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομες ιστοσελίδες στηρίζονται και σε περιεχόμενο αδειοδοτημένων παρόχων.
Βασικός κρίκος της αλυσίδας είναι οι εταιρείες μέσω των οποίων οι παίκτες ποντάρουν ή αποσύρουν τα κέρδη (payment agents), ενώ για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή απαιτείται η διαμεσολάβηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Tζίρος από τζόγο 11,3 δισ. ευρώ σε εννέα μήνες – Αυξήθηκε κατά 10,2%
Παράνομος τζόγος: Πονταρίσματα 1 δισ. σε online στοίχημα και 700 εκατ. σε επίγεια παιχνίδια
Έκρηξη των sites για παράνομο τζόγο μέσα σε έξι χρόνια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News