Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής μιλάει για τα οφέλη από τη συνέχιση των σημερινών πολιτικών στη χώρα μας και εξηγεί γιατί ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι πολύ επωφελής για την ευρωπαϊκή οικονομία
Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται για την Ελλάδα ο Τζον Πόλσον, πρόεδρος και Portfolio Manager της Paulson & Co, υποστηρίζοντας ότι όσο οι αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζονται, η πορεία της οικονομίας θα έχει πολύ ευνοϊκό μέλλον.
Η ελληνική οικονομία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη και το ποσοστό ανεργίας είναι κάτω από 10%. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε εξαιρετικά στέρεες βάσεις, αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο Πόλσον, που βλέπει να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των αποτιμήσεων, όπως και για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία θα αναδειχθούν στο ετήσιο συνέδριο για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις, που διοργανώνεται αύριο Δευτέρα από την Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο «26ο Ετήσιο Φόρουμ της Capital Link για τις Επενδύσεις στην Ελλάδα», θα παρευρεθούν κορυφαίοι αμερικανοί και διεθνείς επενδυτές, στελέχη διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων, τραπεζών και οργανισμών, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη καθώς και στελέχη 23 εισηγμένων εταιρειών.
Ο κ. Πόλσον, που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και η περιουσία του φθάνει τα 3,8 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes, ενώ ήταν από τα ονόματα που ακούστηκαν για το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, θα προλογίσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που θα εκφωνήσει την κύρια ομιλία και στον οποίο θα απονεμηθεί το «Ελληνικό Βραβείο Ηγεσίας της Capital Link» για το 2024.
Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία είναι ορατό το φάσμα των προστατευτικών πολιτικών. Τι αλλαγές βλέπετε να έρχονται από τη νέα χρονιά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη;
«Κατά τη γνώμη μου, το 2025 θα είναι πολύ ευνοϊκό για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα κρατήσει την υπόσχεσή του να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο τερματισμός αυτής της σύγκρουσης θα είναι πολύ επωφελής για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Πιστεύω επίσης ότι πολλές από τις αναπτυξιακές πολιτικές τις οποίες πρεσβεύει ο πρόεδρος Τραμπ, όπως λιγότερες κρατικές δαπάνες, πιο αποτελεσματικές κυβερνήσεις, χαμηλότερους φόρους, λιγότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, χαμηλό κόστος ενέργειας – πολιτική παρόμοια με εκείνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη –, θα υιοθετηθούν και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οδηγώντας σε ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Εκείνοι που θα υιοθετήσουν αυτές τις πολιτικές θα κάνουν ένα άλμα προς τα εμπρός. Οσοι δεν τις υιοθετήσουν θα μείνουν πίσω».
Πιστεύετε ότι ορισμένοι κίνδυνοι, κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχουν υποτιμηθεί από τις κυβερνήσεις ή τις αγορές; Τι σας ανησυχεί περισσότερο;
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η συνέχιση και η κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Οταν όμως αυτή η σύρραξη τελειώσει, η Ευρώπη θα μπορεί να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη. Για να μη μείνει η Ευρώπη πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ, χρειάζεται να επικεντρωθεί περισσότερο στις επενδύσεις και στην αύξηση της παραγωγικότητας».
Επενδύσατε στην Ελλάδα ακόμη και όταν οι προοπτικές δεν ήταν τόσο ρόδινες. Πιστεύετε ότι η κρίση ήταν μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία ή υπάρχουν τομείς που σας προκαλούν ανησυχία;
«Οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ωφελήσει πάρα πολύ την Ελλάδα. Υψηλότερη ανάπτυξη, βελτίωση της απασχόλησης, αύξηση μισθών, ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων, άνοδος της μεταποίησης, τουρισμός σε επίπεδα ρεκόρ, υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση και ραγδαία μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ έχουν αποφέρει ένα επιτυχημένο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα.
Η ελληνική οικονομία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη και το ποσοστό ανεργίας είναι κάτω από 10%. Εχουμε άλλα τρία γεμάτα χρόνια για να περιμένουμε αποτελέσματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πολλά άλλα χρόνια επιτυχίας αν η διάδοχη κυβέρνηση διατηρήσει τις ίδιες αναπτυξιακές πολιτικές.
Η μεγαλύτερη ανησυχία μου όμως είναι αν η Ελλάδα εκλέξει μια νέα κυβέρνηση η οποία θα κάνει πίσω σε αυτές τις πολύ επιτυχημένες πολιτικές και αντ’ αυτών θα ακολουθήσει τις προηγούμενες αποτυχημένες πολιτικές κυβερνήσεων του παρελθόντος. Δεν νομίζω όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο γιατί τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά για να μην προχωρήσει η Ελλάδα».
Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, στον οποίο δραστηριοποιείστε ως επενδυτής; Πόσο συμμερίζεστε τις ανησυχίες σχετικά με τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC);
«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε εξαιρετικά στέρεες βάσεις. Οι τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα κεφαλαίου, υψηλή κερδοφορία και χαμηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τώρα αυξάνουν το χαρτοφυλάκιο δανείων στηρίζοντας την ελληνική οικονομία. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση των τιμών. Οσον αφορά την αποτίμηση, οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις φθηνότερες στον κόσμο. Η Πειραιώς, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά τέσσερις φορές τα κέρδη της και έχει προβλεπόμενη μερισματική απόδοση ενός έτους περίπου 12%.Πολλές άλλες ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται ελκυστικά αποτιμημένες στην αγορά. Οσο οι τρέχουσες πολιτικές παραμένουν σε ισχύ, οι τράπεζες, η ελληνική οικονομία και η Ελλάδα θα έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον».