Τζον Πόλσον: Στα 1,15 δις η αξία των μετοχικών του θέσεων στην Ελλάδα – Το πέρασμα στα κέρδη με «όπλο» την Πειραιώς
Δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής με… έξι γράμματα. Χορηγός στην προεκλογική εκστρατεία του Τράμπ, για την οποία συγκέντρωσε και διέθεσε 50 εκατ. δολάρια, αλλά και ένας από τους 4-5 ισχυρούς διεκδικητές της επίζηλης θέσης του υπουργού οικονομικών στην κυβέρνηση του νέου αμερικανού Προέδρου.
Ο Τζον Πόλσον, γεννημένος στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, κλείνει τα 69 του χρόνια στις 14 Δεκεμβρίου. Σε σχέση με τα λαμπρό παρελθόν το οικονομικό του εκτόπισμα έχει πλέον απομειωθεί, ενώ ανατρεπτικές καταστάσεις στιγματίζουν και την προσωπική του ζωή.
Εν αντιθέσει με όλα αυτά και σε βάθος χρόνου, εξακολουθεί να διατηρείται σταθερή η «γραμμή πλεύσης» που ο ίδιος έχει χαράξει για την επενδυτική του παρουσία στην Ελλάδα.
Ο Πόλσον ξεκίνησε τις τοποθετήσεις του το 2013, μεσούσης της κρίσης, των μνημονίων και των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Με τις συνολικές του, καθαρές εισφορές να ανέρχονται λίγο πάνω από τα 1,1 δις ευρώ.
Στο ελληνικού «χρώματος» χαρτοφυλάκιο βρίσκεται το 18,615% της τράπεζας Πειραιώς, όπως επίσης το 4,847% στην Alpha Bank και το 9,99% στην ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, κατέχονται μερίδια ισοϋψή με τα τραπεζικά ποσοστά συμμετοχής στα 3 μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας ομόλογα, της Πειραιώς (Pheonix Vega, Sunrise Mezz) και της Alpha Bank (Galaxy Cosmos).
Σήμερα, η αποτίμηση του μετοχικού πλούτου που διαθέτει ο Τζόν Πόλσον στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε περίπου 1,15 δις ευρώ. Ενώ αν προστεθούν και τα εισπραχθέντα μερίσματα των 64,8 εκατ. ευρώ εν συνόλω, τότε από την επενδυτική του παρουσία στην Ελλάδα προκύπτουν κέρδη που αγγίζουν τα 113 εκατ. ευρώ. Λίγα μεν σε χρονικό ορίζοντα 11 ετών, αλλά πάντως κέρδη. Ειδικά μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι προ τριετίας το ελληνικό του χαρτοφυλάκιο έγραφε ζημιές άνω του μισού δίς ευρώ…
Η μεγάλη και θετική διαφορά που έχει γίνει, οφείλεται πρωτίστως στην τράπεζα Πειραιώς και δευτερευόντως στην ΕΥΔΑΠ, ενώ από τη θέση του στην Alpha Bank μετράει ακόμη απώλειες.
Βαρύτιμο επενδυτικό «ασημικό» η Ελλάδα
Σύμφωνα με τα κυλιόμενα στοιχεία του αμερικανικού περιοδικού Forbes η τρέχουσα αξία των περιουσιακών στοιχείων του Τζόν Πόλσον υπολογίζεται σε 3,8 δις δολάρια. Έναντι των 11,2 δις δολαρίων, όπου είχαν απογειωθεί το 2015.
Ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής δεν παύει να είναι ένας εξαιρετικά υπολογίσιμος billionaire. Με ηχηρά τα σήμαντρα της ευμάρειας. Καθώς όπως λέει και η παροιμία «όσο κι αν πέσει ο θεός για δέκα αγίους κάνει»…
Σε κάθε περίπτωση και με τις μεταβολές που έχουν επέλθει στο οικονομικό προφίλ, η παράμετρος Ελλάδα έχει αποκτήσει αναβαθμισμένο ρόλο, αφού αποτελεί ένα εξαιρετικά βαρύτιμο, επενδυτικό «ασημικό». Μάλιστα όπως ο ίδιος ο Πόλσον λέει σε στενούς του συνεργάτες, η βούλησή του είναι να παραμείνει στις μετοχικές θέσεις που έχει «κτίσει» στη χώρα. Ανεξάρτητα από το αν θα είναι ή όχι ο νέος υπουργός οικονομικών στις ΗΠΑ. Κάτι που βέβαια μένει να κριθεί εν τοις πράγμασι και ανάλογα με το ροή των εξελίξεων.
Ο Τζόν Πόλσον διατηρεί πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το οποίον έχει αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που τον έχει πολιτικό ηγέτη».
Άριστες σχέσεις έχει και με το CEO της τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου στον οποίο δημοσίως έχει απονείμει τα εύσημα για τις στρατηγικές κινήσεις του, που «δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη αξία σε όλους τους μετόχους».
Με την εμπιστοσύνη του επίσης περιβάλει και τον CEO της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη.
Από την τράπεζα Πειραιώς η μεγάλη διαφορά
Ο Τζόν Πόλσον μετείχε εισφέροντας 265 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου που είχε κάνει η τράπεζα Πειραιώς τον Απρίλιο του 2021, όταν οι νέες μετοχές διατέθηκαν στο 1,15 ευρώ η μία. Έχοντας συμμετάσχει και στις προηγούμενες τρείς ανακεφαλαιοποιητικές αυξήσεις κεφαλαίου ( των ετών 2013,2014 και 2015) είχε τοποθετήσει κι άλλα 420 εκατ. ευρώ. Με την έννοια των «καθαρών» τοποθετήσεων και εξαιρουμένων των περίπου 40 εκατ. ευρώ που προήλθαν αφ’ ενός μέν από μετακύληση κερδοφόρων θέσεων στα ελληνικά ομόλογα και αφ’ ετέρου από τα έσοδα μιας συγκριτικά μικρής ρευστοποίησης μετοχών.
Ο Τζον Πόλσον με τη νέα του σύντροφο
Καθώς οι «καθαρές» κεφαλαιακές εισφορές ανέρχονται σε 685 εκατ. ευρώ, το μέσο κόστος κτήσης ανέρχεται σε 2,942 ευρώ για την κάθε μία από τις 232.758.819 μετοχές που κατέχει. Οι οποίες τώρα αποτιμώνται χρηματιστηριακά σε 886,81 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται στα 3,81 ευρώ.
Σε αυτήν την αποτίμηση θα να προστεθούν και άλλα 31,6 εκατ. ευρώ που αφορούν την αγοραία αξία των διαπραγματευόμενων στην Εναλλακτική Αγορά ομολόγων Mezzanines (Pheonix Vega και Sunrise). Τα οποία έχουν εκχωρηθεί δωρεάν και κατ’ αντιστοιχίαν των υφιστάμενων τραπεζικών μετοχών.
Επίσης θα πρέπει να προστεθούν και τα εισπραχθέντα μερίσματα των 28 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 14,7 εκατ. ευρώ αφορούν την εφετινή χρηματική διανομή της τράπεζας και τα υπόλοιπα προέρχονται από τα ομόλογα.
Εξ όλων αυτών και συγκριτικά με τις «καθαρές» τοποθετήσεις που έχει κάνει στην τράπεζα Πειραιώς ο Τζόν Πόλσον, προκύπτει ένα κέρδος 261,41 εκατ. ευρώ.
Τι έχει συμβεί με Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ
Στην Alpha Bank οι 114.061.367 μετοχές, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο Πόλσον, αποτιμώνται τώρα σε 171,32 εκατ. ευρώ. Με την τιμή της μετοχής να είναι στα 1,502 ευρώ. Ενώ επιπρόσθετα 2,9 εκατ. ευρώ αφορούν την χρηματιστηριακή αποτίμηση της συμμετοχής στο διαπραγματευόμενο Galaxy Cosmos Mezz τράπεζας.
Ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής είχε τοποθετήσει 44,9 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ του Ιουνίου του 2021, όταν οι νέοι τίτλοι είχαν διατεθεί στο 1 ευρώ έκαστος. Άλλα 310 εκατ. ευρώ ήταν οι ‘’καθαρές’’ τοποθετήσεις του που έγιναν στις κεφαλαιακές αυξήσεις του 2014 και το 2015, λαμβάνοντας υπόψη και τα έσοδα από ορισμένες πωλήσεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 ο Πόλσον μείωσε τη συμμετοχή του στην τράπεζα από το 5,61% στο 4,847%, με εκτιμώμενα έσοδα περί τα 20 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς η υπολογιζόμενη «καθαρή» του επένδυση ανέρχεται σε περίπου 335 εκατ. ευρώ. Με το μέσο κόστος ανα μετοχή να διαμορφώνεται στα 2,937 ευρώ.
Δεδομένου του ότι έχουν εισπραχθεί και μερίσματα ύψους 3,8 εκατ. ευρώ ( από την τράπεζα και το ομόλογο) η επενδυτική θέση παρουσιάζει απώλειες 157 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη Απριλίου του 2014 ο Πόλσον αγόρασε 10.648.800 μετοχές της ΕΥΔΑΠ, τις οποίες κατείχε η τράπεζα Πειραιώς, έναντι τιμήματος 86,225 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στα 8,1 ευρώ τη μία. Τώρα η μετοχή είναι στα 5,80 ευρώ και η αποτίμηση της συμμετοχής μεταφράζεται σε 61,763 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στην πορεία των χρόνων έχουν εισπραχθεί μερίσματα ύψους 33 εκατ. ευρώ. Και ώς τούτου η συγκεκριμένη τοποθέτηση έχει αποδώσει κέρδη 8,538 εκατ. ευρώ.
Οι ανατροπές σε οικονομικό και… προσωπικό επίπεδο
Ο Τζόν Πόλσον πέρασε στη σφαίρα του θρύλου των αγορών στοιχηματίζοντας ενάντια στα αμερικανικά, ενυπόθηκα , στεγαστικά δάνεια. Την περίοδο 2007-2008 όταν η φούσκα έσκασε, αποκόμισε τεράστια κέρδη από το μεγάλο σορτάρισμα. Πάνω από 15 δισ. δολάρια για τα Hedge Funds που ο ίδιος είχε ιδρύσει από το 1994. Η περίπτωσή του μάλιστα έγινε βιβλίο και μετέπειτα κινηματογραφική ταινία με τίτλο The Big Short.
Το 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των funds του Πόλσον εκτινάχτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 38 δισ. δολαρίων. Από κι έπειτα όμως ακολούθησε μια σειρά επιλογών ( όπως το σορτάρισμα του ευρώ) που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Με συνέπεια να έρθουν οι συνεχείς ζημιές.
Ο Πόλσον με την πρώην σύζυγό του που είναι σε δικαστική διαμάχη
Πρό πενταετίας ο Πόλσον εγκατέλειψε το πεδίο δραστηριοτήτων των Hedge Fund, επέστρεψε κεφάλαια στους μετόχους και πλέον κινείται κατά βάση, ως οικογενειακό γραφείο ( family office). Σήμερα οι μετοχικές του τοποθετήσεις του στη Wall Street αφορούν κατά κύριο λόγο τη βιοτεχνολογία (Madrigal Pharmaceuticals) και την υγειονομική περίθαλψη (Bausch Health), ενώ μικρότερες θέσεις υπάρχουν και στον χρυσό (Agnico Eagle Mines και Anglo Gold Ashanti).
Ανακατατάξεις όμως έχουν επέλθει και στην προσωπική ζωή του αμερικανού μεγαλοεπενδυτή. Μετά από 21 χρόνια γάμου χώρισε την κατά 16 χρόνια μικρότερη σύζυγό του, ρουμανικής καταγωγής, Τζένι Ζαχάρια. Με την οποία απέκτησε δύο κόρες και την θεωρούσε , όπως ο ίδιος έλεγε «μια ανάσα καθαρού αέρα».
Πλέον ο Τζόν Πόλσον φαίνεται να έχει βρεί φρέσκο και …δροσερό αεράκι στο πρόσωπο της νέας συντρόφου του Αλίντα ντε Αλμέιντα, που είναι 33 χρόνια μικρότερή του.
Διαβάστε επίσης:
Πόλσον εναντίον Πόλσον: Δικαστική διαμάχη δισεκατομμυρίων για τον μεγαλοεπενδυτή και την πρώην σύζυγο του – Όλες οι λεπτομέρειες
Όλο το παρασκήνιο για την Alpha Bank: Γιατί ο Holterman αγοράζει και γιατί ο Πόλσον πουλάει (και ΕΥΔΑΠ)
Μαρία Αγγελικούση: Στα 183 πλοία ο στόλος της – Το 2028 η εταιρεία της θα μηδενίσει το χρέος της
Τζον Πόλσον: Στα 1,15 δις η αξία των μετοχικών του θέσεων στην Ελλάδα – Το πέρασμα στα κέρδη με «όπλο» την Πειραιώς | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική