Β. Δάγκα: Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης ωφελεί μόνο τις κατασκευαστικές, τις τράπεζες, τις εταιρείες ακινήτων (VIDEO)
Β. Δάγκα: Η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης ωφελεί μόνο τις κατασκευαστικές, τις τράπεζες, τις εταιρείες ακινήτων (VIDEO) | 902.gr
«Η υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ έχει κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού, γι’ αυτό κατέθεσε πρόταση νόμου 627 συνδικαλιστικών οργανώσεων για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραφή ΣΣΕ, κατάργηση των αντεργατικών νόμων Αχτσιόγλου – Βρούτση κ.α., επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Για την κυβέρνηση η “υπεύθυνη στάση” που επικαλείται είναι η σταθερότητα στη στρατηγική του κεφαλαίου για τα κέρδη των μονοπωλιακών κολοσσών». Αυτό επισήμανε, ξεκινώντας την ομιλία της, η Βιβή Δάγκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Κατήγγειλε τη βολική αντιπολίτευση των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, των οποίων η συναίνεση με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βγάζει μάτι, αφού συμφωνούν με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τα ματωμένα πλεονάσματα, το Σύμφωνο Σταθερότητας κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, πως οι όποιες προτάσεις τους είναι κοστολογημένες στα όρια των αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας.
Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας, η Β. Δάγκα έθεσε το σαφές ερώτημα: «Είναι πρόοδος να συγχωνεύονται μόνο στη Γ’ Αθήνας 33 νηπιαγωγεία και 4 δημοτικά σχολεία δημιουργώντας τμήματα με 25 μαθητές. Είναι κατάκτηση να υπάρχουν 851 κενά σε παράλληλη στήριξη μόνο στη Γ’ Αθήνας. Είναι πρόοδος να μιλάτε για διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία στο Αιγάλεω, που παραμένουν εδώ και 5,5 χρόνια σεισμόπληκτα; Γιατί αυτά είναι τα αποτελέσματα του “εξορθολογισμού των δαπανών που επικαλείστε» σημείωσε.
Η Β. Δάγκα χαρακτήρισε επικίνδυνο τον εκβιασμό της κυβέρνησης προς τον λαό να παραιτηθεί από τα σύγχρονα δικαιώματά του σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.λπ. και να αποδεχθεί την καταβολή υπέρογκων ποσών για τους στρατιωτικούς ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. «Δηλαδή, ζητάτε οι φοιτητές να παραιτηθούν από την φοιτητική μέριμνα, σε συνθήκες που δύο μέρες πλεύσης της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζουν όσο η κρατική χρηματοδότηση ενός έτους για τον εξοπλισμό των φοιτητικών εστιών», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η Βιβή Δάγκα στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης και στο στεγαστικό, τονίζοντας ότι τελικά αυτά «τα προγράμματα ωφελούν και τροφοδοτούν την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων, των εταιρειών δομικών υλικών, των τραπεζών, των ομίλων διαχείρισης ακινήτων. Επιβάλλουν τον τραπεζικό δανεισμό είτε για την απόκτηση κατοικίας είτε για την αναβάθμιση ενός ακινήτου». Δηλαδή, πρόσθεσε, «οι εργαζόμενοι παραμένουν ενοικιαστές του σπιτιού τους και όμηροι της επόμενης γενιάς πλειστηριασμών».
Σημείωσε ότι η αντιπαράθεση των άλλων κομμάτων είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής πολιτικής, αφού όλοι μαζί συμφώνησαν στην κατάργηση του ΟΣΚ και επέβαλαν τον άδικο φόρο του ΕΝΦΙΑ και τους πράσινους φόρους, ενώ σήμερα συναινούν στην παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού μέσω ΣΔΙΤ για την εγγυημένη κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αυτή η κανονικότητα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη των 20 εκατομμυρίων που έχουν πρόβλημα στέγασης και του ενός εκατομμυρίου αστέγων. Αυτή την πραγματικότητα ζουν οι κάτοικοι σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ απευθυνόμενη προς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που χειροκροτούν την πολιτική των κυβερνήσεων, έθεσε το ερώτημα: «Είναι προοδευτικό το μέτρο της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Σάντσεθ που αξιοποιεί κατασχεμένα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που τα έχουν παρκάρει σε μία bandbank για να απαλλαγούν οι τραπεζικοί όμιλοι από τα κόκκινα δάνεια;».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «κανένα κόμμα δεν έχει βγάλει τσιμουδιά για τις προτάσεις του ΚΚΕ σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερα για οικογένειες με ΑμεΑ.
Κύρια αιτία για το στεγαστικό πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της κατοικίας ως εμπορεύματος που στερεί μια βασική ανάγκη σε εκατομμύρια εργαζόμενους. Ομως φωτίζει και την ανάγκη της ανατροπής αυτού του σάπιου συστήματος της γενικευμένης φτώχειας, των πολέμων, της ανασφάλειας και της προσφυγιάς.
Μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας γης και των μέσων παραγωγής μπορούν να σχεδιαστούν και σύγχρονες και φθηνές και ασφαλείς κατοικίες με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».