Βαγγέλης Πατσέας στη “Θ” “Ο κεραμικός κόσμος είναι μια απεικόνιση του κανονικού” – e-thessalia.gr
Η έκθεση έργων με τίτλο «Οι κεραμικές φιγούρες του Βαγγέλη Πατσέα» με έργα του γνωστού δημιουργού παρουσιάζεται στον …
Η έκθεση έργων με τίτλο «Οι κεραμικές φιγούρες του Βαγγέλη Πατσέα» με έργα του γνωστού δημιουργού παρουσιάζεται στον Χώρο Τέχνης δ. (Χατζηαργύρη 4 – Ιάσονος) στον Βόλο. Πρόκειται για φιγούρες από πηλό, χαρακτηριστικές δημιουργίες του καταξιωμένου κεραμίστα, ο οποίος μιλά σήμερα στη «Θ» για την έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30 (Κυριακή, Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878).
Συνέντευξη
ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ
Φιγούρες είναι ο τίτλος και το θέμα της έκθεσης των έργων σας που λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης δ. στον Βόλο. Τι σας οδήγησε στις φιγούρες ως θέμα έκφρασης που μονοπωλεί τη δημιουργική σας έκφραση;
Οι συγκυρίες πολλές φορές ορίζουν τη ζωή μας.Αγαπώ τη γλυπτική, αλλά δεν κατάφερα να τη σπουδάσω σε ακαδημαϊκό επίπεδο.Η κεραμική που είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω στα ύδατα της γλυπτικής.Έτσι δημιούργησα τον δικό μου δρόμο στην κεραμική, τις κεραμικές φιγούρες.Είχα τη διπλή τύχη να μην υπάρχει κάτι παρόμοιο στην αγορά και να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον σε τουριστικές περιοχές, αλλά και να αρέσει η δουλειά μου παρά τις τεχνικές ατέλειες.Έτσι βελτίωσα την τεχνική μου και το έργο μου έγινε αναγνωρίσιμο.
Διάφορες θεματικές, διαφορετικές μορφές σχηματίζουν ομάδες που αφηγούνται με αμεσότητα τη δική τους ιστορία. Πώς επιλέγετε τις ενότητες και τι σας εμπνέει;
Τα θέματά μου έρχονται και με βρίσκουν μόνα τους. Τα συναντώ μπροστά μου.Θέμα για μένα είναι μια εικόνα στον δρόμο, ένα ζευγάρι στο παγκάκι, ένας μεσόκοπος άντρας με μια σακούλα του σούπερ μάρκετ στο χέρι, από τη στιγμή που αυτή η εικόνα κινήσει το συναίσθημά μου.Ξεχωρίζω τους ήρωές μου μέσα από τα βιώματά μου.Επίσης αντλώ υλικό από θεατρικές παραστάσεις, από φωτογραφίες, από λογοτεχνικά κείμενα, στίχους, παραμύθια, έθιμα κ.ά.Οι κεραμικές φιγούρες αφηγούνται ιστορίες δικές μου και ιστορίες άλλων που τις κάνω δικές μου.
Είναι ο πηλός για εσάς προέκταση του χεριού και του μυαλού σας… Πώς εισήλθε στη ζωή σας η κεραμική;
Είναι ποιητική αυτή η φράση και ωραιοποιεί την πραγματικότητα.Καθημερινά περνάω ώρες με τον πηλό στα χέρια, αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να συνεργαστώ μαζί του όπως θα ήθελα.Αυτό μου δίνει το κίνητρο να συνεχίζω τη δουλειά και να προοδεύω, έτσι δεν μπορώ να πω ότι μιλάω με το υλικό όπως σκέφτομαι.
Παιδί του δημοτικού γνώρισα τον πηλό σε εργαστήριο που είχε δημιουργηθεί επί δημαρχίας Κουντούρη στον «Θεόφιλο», ένα κτίριο στην πλατεία Δημαρχείου.Αργότερα μετά τον στρατό γνώρισα την κεραμική στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου και «μπολιάστηκε» μέσα μου.
Έχετε άραγε σκεφτεί να περάσετε σε άλλα υλικά, στο μάρμαρο για παράδειγμα;
Ο γλύπτης Αναστάσης Κρατίδης που ήταν δάσκαλός μου στη γλυπτική, με παρότρυνε να ασχοληθώ με το μάρμαρο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το μάρμαρο είναι δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Γνωρίζω τη διαδικασία για την κατασκευή ενός γλυπτού από μάρμαρο ή ξύλο και μπορώ να πω ότι έχουν συγγένεια με την κεραμική, αλλά όχι κοντινή.
Με ευχαριστεί όμως να φτιάχνω φιγούρες και κατασκευές μεγάλης κλίμακας από μέταλλο, χαρτί και χαρτοπολτό. Μου δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα στην έκφραση.
Η πορεία σας χαρακτηρίζεται ανοδική και επιτυχημένη. Σε τι προσβλέπετε και πώς θέλετε να συνεχιστεί;
Επιθυμώ για να συνεχιστεί η πορεία μου και να έχω υγεία. Προσπαθώ αυτό που κάνω να μη γίνει μανιέρα και να γίνει κουραστικό και για μένα και για τον θεατή. Θέλω να φτάνω στον προορισμό μου όχι από τον ίδιο δρόμο, αλλά από διαφορετικούς κάθε φορά. Να συνεχίσω να μαθαίνω από την τέχνη μου.
Είναι άραγε η κεραμική η τέχνη με τη μεγαλύτερη αποδοχή και αν ναι πού αποδίδετε εσείς την αντιμετώπιση;
Η κεραμική είναι πολυδιάστατη. Έχει πολλές εφαρμογές στη ζωή μας. Οικιακά σκεύη, αντικείμενα, πλακίδια, οικοδομικά υλικά, ακόμη και στην τεχνολογία.Σαν μέσο έκφρασης εκτιμάται και στα τέσσερα σημεία τού ορίζοντα.Η κεραμική σε κάθε τόπο έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.Παλαιότερες εποχές ο κάθε τόπος είχε και τον δικό του πηλό.Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία. Το γεγονός πως η επιστήμη της χημείας έχει βρει εφαρμογή στην κεραμική, την κάνει ανεξάντλητη.
Στην Ελλάδα τη συναντάμε από τη νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας, σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη.Ο πηλός στα χέρια τού επιστήμονα βρίσκει εφαρμογές, στα χέρια τού τεχνίτη τέχνη, στα χέρια τού καλλιτέχνη δημιουργία.
Στον Χώρο Τέχνης δ. οι δημιουργίες σας προσδίδουν μια διαφορετική αίσθηση, καθώς οι φιγούρες σας συνομιλούν μεταξύ τους ανά θεματική ενότητα και παράλληλα επικοινωνούν στο σύνολό τους. Πώς κατορθώνετε το κοινό και το διαφορετικό ταυτόχρονα;
Οι φιγούρες έχουν θέμα και αποδεκτή τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος κάπου ανήκει. Σε μια ομάδα, μια κοινότητα κ.τ.λ., αλλά πάντα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τον καθιστούν μοναδικό. Ακόμα κι αν πούμε ότι ένας μας θυμίζει κάποιον άλλον, απλά μας τον θυμίζει, δεν είναι ο ίδιος.
Ο κεραμικός κόσμος είναι μια απεικόνιση του κανονικού, φτιαγμένος από το χέρι του δικού του δημιουργού. Έτσι συνομιλεί μεταξύ του, ακόμη και αν ανήκει σε άλλες ενότητες.
Πόσο προσιτή πρέπει να είναι η Τέχνη, πόσο ικανή είναι να κάνει τη ζωή μας καλύτερη;
Η τέχνη δεν θα χτυπήσει την πόρτα κανενός. Αν την πλησιάσουμε, αν γίνουμε πιο προσιτοί, θα μας δώσει χώρο. Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για αυτήν, τόσο θα μας επιστρέφει.Την τέχνη την επινόησαν οι άνθρωποι από τον καιρό που ζούσαν στις σπηλιές. Απευθύνεται από τον άνθρωπο στον άνθρωπο, χωρίς τον άνθρωπο δεν υπάρχει.
Οι τέχνες φτιάχνουν αυτό που γενικά λέμε τέχνη.Η γλυπτική, η ζωγραφική, η αρχιτεκτονική, η μουσική, η ποίηση, η λογοτεχνία, το θέατρο, ο χορός, ο κινηματογράφος, η φωτογραφία.Αν όλα τα παραπάνω δεν καταφέρνουν να αλλάξουν τη ζωή κάποιου, τότε νομίζω πως πρέπει να ξαναπροσπαθήσει, να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό του.