Βιβλίο για την Ελλάδα στη νέα ενεργειακή εποχή – Οικονομικός Ταχυδρόμος
Βιβλίο του Κωστή Σταμπολή για την έξοδο απο την ενεργειακή κρίση και τις προοπτικές στο νέο διεθνές περιβάλλον
Με αφορμή τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και ειδικά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2021, κορυφώθηκε το 2022 και συνεχίζεται με ηπιότερο τρόπο μέχρι σήμερα και με στόχο να γίνει κατανοητό από ένα ευρύτερο κοινό τι ακριβώς συνέβη, ο Κωστής Σταμπολής, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησε στη συγγραφή του βιβλίου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ – Η έξοδος από την ενεργειακή κρίση και οι προοπτικές στο νέο διεθνές περιβάλλον», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αίολος».
Η ενέργεια αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας και οι εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός– καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των καταναλωτών.
Η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2021, κορυφώθηκε το 2022 και συνεχίζεται με ηπιότερο τρόπο μέχρι σήμερα, επηρέασε κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα.
Η προσέγγιση του συγγραφέα είναι απόλυτα σφαιρική, αφού η διερεύνηση των αιτιών για την κρίση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας και δεν περιορίζεται μόνο στο καθαρά ενεργειακό σκέλος της συζήτησης, αλλά περιλαμβάνει το ιστορικό υπόβαθρο, τη διασύνδεση ενέργειας και οικονομίας, τη σύνθεση του παγκόσμιου και ελληνικού ενεργειακού ισοζυγίου, τους παράγοντες που ευθύνονται για τη συνεχή αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, την κλιματική αλλαγή και πώς η καταστροφολογία γύρω από αυτήν έχει διαβρώσει τη νηφάλια και αντικειμενική ανάλυση που απαιτείται.
Η επιδιωκόμενη σήμερα ενεργειακή μετάβαση με άξονα αναφοράς τη διείσδυση των καθαρών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα, οι δυσκολίες που υπάρχουν για τον ομαλό μετασχηματισμό του, καθώς και η τεράστια σημασία της ανάπτυξης και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα του βιβλίου.
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το όραμα για έναν κόσμο που θα κινείται αποκλειστικά με καθαρή ενέργεια, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί η επιχειρούμενη σήμερα μετάβαση να μην οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.
Άλλες σημαντικές ενότητες που καλύπτονται, περιλαμβάνουν το ρόλο της ενέργειας στη ναυτιλία και το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, τη σημασία της ενέργειας στην εξωτερική πολιτική και το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί η Ελλάδα.
Ακόμα, τονίζεται η ανάγκη να μειώσει η χώρα μας την πολύ υψηλή ενεργειακή της εξάρτηση αλλά και το πώς μπορεί να υπάρξει σοβαρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και έξοδος από την κρίση μέσα από πολιτικές που θα είναι προσανατολισμένες προς την ενεργειακή αυτάρκεια.
Σπούδασε Θετικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και αρχιτεκτονική στο North East London Polytechnic (NELP) έχοντας αποφοιτήσει με δίπλωμα Αρχιτεκτονικής από το Architectural Association (ΑΑ Dip). Είναι κάτοχος πτυχίου Masters στη Στρατηγική και την Καινοτομία από το Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Με έδρα το Λονδίνο, εργάστηκε ως ανεξάρτητος μελετητής πάνω σε εφαρμογές ηλιακής ενέργειας στα κτήρια έχοντας ιδρύσει (1977) και διευθύνει ένα από τα πρώτα διεθνή συμβουλευτικά γραφεία στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με εφαρμογές ΑΠΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες και διετέλεσε σύμβουλος για θέματα ενεργειακής πολιτικής σε κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Με έδρα την Αθήνα εργάστηκε επί σειρά ετών ως Ανταποκριτής Ξένου Τύπου, αρθρογραφώντας εκτενώς σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και τεχνολογίας στους Financial Times, στην Καθημερινή, στην Εστία, στην Ημερήσια και σε πολλές άλλες εφημερίδες και εξειδικευμένα περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει λάβει μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και έχει εκδώσει σειρά βιβλίων σχετικών με την ενέργεια. Το 2001 ίδρυσε, και διευθύνει ανελλιπώς μέχρι σήμερα, τον εξειδικευμένο ενεργειακό ιστότοπο www.energia.gr. Το 2003, μαζί με μια μικρή ομάδα στελεχών του ενεργειακού τομέα, ίδρυσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), του οποίου σήμερα είναι Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής. Είναι μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).