«Βράζει» ο αγροτικός κόσμος για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur
Δύο από τα κυριότερα αγροτικά συνδικάτα της Γαλλίας –η FNSEA και οι Jeunes Agriculteurs (Νέοι Αγρότες)– ανακοίνωσαν νέο κύμα κινητοποιήσεων μέσα στον Νοέμβριο, ως «απάντηση» απέναντι στην εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Αμερικής που ανήκουν στο μπλοκ Mercosur. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, […]
Δύο από τα κυριότερα αγροτικά συνδικάτα της Γαλλίας –η FNSEA και οι Jeunes Agriculteurs (Νέοι Αγρότες)– ανακοίνωσαν νέο κύμα κινητοποιήσεων μέσα στον Νοέμβριο, ως «απάντηση» απέναντι στην εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Αμερικής που ανήκουν στο μπλοκ Mercosur. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, ενδεχομένως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στις 18 και 19 του μηνός.
«Ζητάμε από το δίκτυό μας να επαναλάβει τις διαμαρτυρίες, ξεκινώντας από τις 15 Νοεμβρίου 2024», δήλωσαν οι πρόεδροι των δύο συνδικάτων, Arnaud Rousseau και Pierrick Horrel, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France. Η ακριβής φύση των κινητοποιήσεων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά ο Rousseau ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τις Βρυξέλλες.
Συμφωνία-πρόκληση
Η FNSEA υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι η τελευταία «σπίθα» που πυροδοτεί την αυξανόμενη απογοήτευση των αγροτών απέναντι στην «ασυνέπεια» των πολιτικών της ΕΕ. Οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν ότι μια συμφωνία με το μπλοκ της Mercosur θα σημάνει την εισροή φθηνού βόειου κρέατος και άλλων γεωργικών προϊόντων, τα οποία, όπως λένε, δεν απαιτείται να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ.
«Η συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα σε 99.000 τόνους βόειου κρέατος, 180.000 τόνους πουλερικών, 3,4 εκατ. τόνους καλαμποκιού και 180.000 τόνους ζάχαρης», προειδοποίησαν η FNSEA και οι Jeunes Agriculteurs σε κοινό δελτίο Τύπου. Και μολονότι, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Politico στις 16 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημίωσης για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγροτών, η FNSEA αναφέρει ότι πρόκειται για μια «πρόκληση για τους Ευρωπαίους αγρότες» που είναι «ισοδύναμη με ξεπούλημα της γεωργίας μας και καταδίκη της βιωσιμότητας των αγροκτημάτων μας με την εισαγωγή τροφίμων που δεν θέλει η Ευρώπη».
Αυξάνεται η πίεση στη Γαλλία
Αν και αρχικά επιτεύχθηκε συμφωνία με το μπλοκ Mercosur το 2019, πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έβαλαν… τρικλοποδιά, αρχικά λόγω της έλλειψης περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και γενικότερης ανησυχίας σχετικά με τον αντίκτυπό της στην ευρωπαϊκή γεωργία. Η Γαλλία υπήρξε ένας από τους βασικούς πολέμιους.
Μάλιστα, αρκετοί Γάλλοι ευρωβουλευτές έχουν ανανεώσει τις τελευταίες εβδομάδες τις πιέσεις προς την κυβέρνηση της χώρας τους, προκειμένου να αντιταχθεί στη συμφωνία, λέγοντας ότι θα ήταν «επιζήμια για τη βιοποικιλότητα και τα δάση, αλλά και για τους αγρότες και τους εργαζόμενους στον κλάδο που θα βρεθούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό με αγορές όπου τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα είναι χαμηλότερα».
Στις επάλξεις και οι Έλληνες αγρότες
«Ταφόπλακα» για τους αγρότες χαρακτηρίζει στην «ΥΧ» τη συμφωνία ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι τα προϊόντα από το μπλοκ Mercosur «έχουν μεν χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά είναι αμφίβολης ποιότητας, αφού χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά για τα ζώα, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων».
«Αν μέχρι τώρα οι Έλληνες αγρότες είχαν απλώς πρόβλημα, τότε, αν προχωρήσει αυτή η συμφωνία, τελείωσαν. Θα είναι, πλέον, ασύμφορο να καλλιεργεί κάποιος στην Ελλάδα. Η αγροτιά θα πεθάνει», τονίζει στην «ΥΧ» ο Θωμάς Μόσχος, τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ), ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Έλληνες αγρότες θα δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις και δίνει… ραντεβού στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μόσχος εξηγεί ότι οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου αναμένεται να είναι γενικευμένες, αφού τόσο οι Βέλγοι όσο και οι Γερμανοί έχουν ήδη αποφασίσει να βγουν στους δρόμους. «Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, σε πέντε χρόνια, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει μια αυτάρκεια τροφίμων στην Ελλάδα της τάξεως του 20%», καταλήγει, συμπληρώνοντας ότι «η προσπάθεια γίνεται μόνο από τους αγρότες. Μέχρι στιγμής, η πολιτεία δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να σταθεί δίπλα μας».
Ο κ. Παυλονάσιος παραδέχεται πως «πάρα πολλοί αγρότες και οργανώσεις δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει αυτή η συμφωνία», για να συμπληρώσει πως «κατακεραυνώνει την αγροτική παραγωγή και στην ΕΕ και στη χώρα μας, και η επίδρασή της θα είναι κυρίως στις μικρές φάρμες, που είναι λιγότερο ανθεκτικές στις διακυμάνσεις των τιμών».