Βρετανία: Γιατί ο Σούνακ προσέφυγε ξαφνικά στις κάλπες
Ο βρετανός πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου υπολείπεται πάνω από 20 μονάδες των Εργατικών, ποντάρει στην αύξηση του ΑΕΠ και στη μεγάλη μείωση του πληθωρισμού.
«Kάν’ το τώρα προτού τα πράγματα γίνουν χειρότερα». Αυτό φαίνεται ότι ήταν το σκεπτικό του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ όταν, την περασμένη Τετάρτη, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιουλίου. Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Τόρις του Σούνακ 23% έναντι 45% των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ, η πρωτοβουλία του βρετανού πρωθυπουργού μπορεί να εκληφθεί και ως πολιτική αυτοκτονία.
Σύμφωνα με τον Γκούτο Χάρι, υπεύθυνο επικοινωνίας του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο Σούνακ χρησιμοποίησε το μόνο όπλο που είχε στη διάθεσή του, το στοιχείο της έκπληξης, προκειμένου να αποδείξει ότι έχει το κουράγιο να προχωρήσει σε αυτές τις εκλογές με τους δικούς του όρους.
Ο Σούνακ πάντως, ο οποίος δεν φημίζεται για την προτίμησή του στον πολιτικό αιφνιδιασμό αλλά για τον ρεαλισμό και τον σεβασμό στα οικονομικά στοιχεία, έκρινε ότι η στιγμή είναι πρόσφορη για τους βρετανούς Συντηρητικούς – οι οποίοι κυβερνούν τη Βρετανία από το 2010 – καθώς το ΑΕΠ αυξάνεται και ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2022, όταν ο Σούνακ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πληθωρισμός βρίσκονταν στο 11%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών. Ομως, όπως επισημαίνουν οι Εργατικοί, ενώ οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται, παραμένουν ωστόσο χαμηλότεροι απ’ όσο ήταν πριν την οικονομική κρίση, γεγονός που σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη είναι μικρότερη απ’ όσο το 2007. Οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά σχεδόν 25% υψηλότερες σε σχέση με πριν την πανδημία του κορωνοϊού και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 0,7% χαμηλότερο σε σύγκριση με το περασμένο έτος.
Προκειμένου να κερδίσει πόντους έναντι των Εργατικών, ο Σούνακ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παγώσει μέχρι τις εκλογές το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών από τη Βρετανία στη Ρουάντα (ένα σχέδιο του 2022, εμπνεύσεως του Τζόνσον), το οποίο έχει προκαλέσει την κατακραυγή της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης. Παρά ταύτα, το 42% των Βρετανών εκτιμά ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μετανάστες στη χώρα. Την ίδια ημέρα, σε μια ακόμη προσπάθεια να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, ο Σούνακ ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο απαγόρευσης του καπνίσματος για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2009 (μέχρις ότου αυτοί ενηλικιωθούν, απαγορεύεται να αγοράζουν προϊόντα καπνού) δεν θα περιλαμβανόταν στα νομοσχέδια που επρόκειτο να συζητηθούν προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων, προτού το σώμα διακόψει τις εργασίες του εν όψει της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας.
Σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων για τους Συντηρητικούς, οι ψηφοφόροι του Σούνακ υποστηρίζουν πως παρότι ο πρωθυπουργός δεν είναι δημοφιλής, ούτε ο αντίπαλός του είναι δημοφιλής παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί προηγούνται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις. Ο Στάρμερ χρεώνεται τη στροφή των βρετανών Εργατικών προς τα δεξιά μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος υπό τον αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές του 2019.
Είναι γεγονός ότι οι εκλογές πάντα επιφυλάσσουν εκπλήξεις, όμως κανένα κόμμα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν κατόρθωσε να ανατρέψει μια τόσο μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον αντίπαλό του σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.