Ξένα ΜΜΕ: Προειδοποιούν τους τουρίστες ότι «θα ψηθούν» σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία – «Θανατηφόροι καύσωνες» | in.gr
«Τα κύματα καύσωνα στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουν αφήσει πίσω τους πολλούς νεκρούς, με την Τουρκία να δίνει μάχη με τις πυρκαγιές, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου».
Στις μεγάλες επιπτώσεις του καύσωνα που έπληξε τις προηγούμενες μέρες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, αναφέρονται δημοσιεύματα του ξένου τύπου, όπως το Euronews και η ιστοσελίδα Birmingham Mail, προειδοποιώντας τους τουρίστες για τις συνθήκες που θ’ αντιμετωπίσουν, ταξιδεύοντας στην περιοχή (φωτογραφία, επάνω, από Eurokinissi).
«Τα κύματα καύσωνα σε όλη την Κύπρο και την Ελλάδα έχουν αφήσει πίσω τους πολλούς νεκρούς, με την Τουρκία να δίνει μάχη με τις πυρκαγιές, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει το δημοσίευμα του Euronews, υποδεικνύοντας ότι σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ρεκόρ, καθώς θερμός αέρας πνέει από τη Βόρεια Αφρική.
«Οι βρετανοί τουρίστες προειδοποιούνται καθώς θανατηφόρος καύσωνας σαρώνει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο»
Γίνεται ακόμη αναφορά στην έκδοση προειδοποιήσεων από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες «καθώς η ζέστη είχε θανατηφόρες συνέπειες για ορισμένους, με σχολεία και τουριστικά αξιοθέατα να παραμένουν κλειστά και μετεωρολόγους να επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να προϊδεάζει για τις ακραίες καιρικές συνθήκες, που θα σημειωθούν αυτό το καλοκαίρι».
Στο δημοσίευμα του Birmingham Mail αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι βρετανοί τουρίστες προειδοποιούνται καθώς ένας θανατηφόρος καύσωνας σαρώνει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, επίσης, με αριθμό θανάτων και θερμοκρασίες ρεκόρ να προκαλούν πολλαπλές τραγωδίες».
Στο δημοσίευμα του Euronews γίνεται αναφορά στον καύσωνα που έχει πλήξει την Κύπρο και στα δύο περιστατικά θανάτου ηλικιωμένων από θερμοπληξία.
«Τουλάχιστον άλλοι τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και τα νοσοκομεία έχουν αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις θερμικής εξάντλησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ», αναφέρεται στο Euronews.
Σημειώνεται ακόμη ότι «η Kύπρος εξέδωσε τον πρώτο κόκκινο συναγερμό της σεζόν την Παρασκευή, καθώς ορισμένες περιοχές έφτασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου, 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο γι’ αυτήν την εποχή του χρόνου, καταγράφοντας ρεκόρ για την πιο καυτή ημέρα του Ιουνίου.
Ελλειψη βροχοπτώσεων
Επισημαίνεται επίσης ότι η βαριά και μέτρια υπαίθρια εργασία σταμάτησε από την επιθεώρηση του Τμήματος Εργασίας λόγω της ζέστης, ενώ τα μαθήματα διακόπηκαν για τα μικρά παιδιά, μετά από κριτική για την έλλειψη συστημάτων κλιματισμού στα σχολεία.
«Οι θερμοκρασίες στο νησί της Μεσογείου ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς όλη την εβδομάδα, ενώ η Κύπρος υποφέρει επίσης από έλλειψη βροχοπτώσεων, με το μετεωρολογικό τμήμα της χώρας ν’ αναφέρει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το 2024 ήταν μέχρι στιγμής το 10ο πιο ξηρό τα τελευταία 123 χρόνια», επισημαίνεται.
«Ως αποτέλεσμα», σημειώνεται, «οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις δασικές πυρκαγιές με τους ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν τις προσπάθειές τους στην ορεινή περιοχή νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας, όπου περισσότερα από 3,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους έχουν καεί».
Αναφέρεται ακόμη ότι δύο κοινότητες στην επαρχία Πάφου εκκενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν μια δασική πυρκαγιά απείλησε τα σπίτια τους, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν αεροσκάφη από την Ελλάδα και την Ιορδανία.
Εκτενής αναφορά γίνεται και στις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η αρχαία Ακρόπολη παρέμεινε κλειστή για τους τουρίστες, τα σχολεία κλειστά και τους γιατρούς να «επαγρυπνούν» σ’ όλη την Αθήνα.
Θάνατοι
Τουλάχιστον πέντε τουρίστες, συμπεριλαμβανομένου του βρετανού τηλεοπτικού γιατρού Μάικλ Μόσλεϊ, έχουν πεθάνει στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνεται, υποδεικνύοντας ότι «οι μετεωρολόγοι έχουν αναφέρει πως η ένταση της ζέστης θα «μείνει στην ιστορία» και θα μπορούσε να είναι σημάδι των γεγονότων που θ’ ακολουθήσουν αυτό το καλοκαίρι στη χώρα».
«Ενας αγνοούμενος αμερικανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην παραλία ενός μικρού νησιού δυτικά της Κέρκυρας την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης».
«Τα οστά ενός ολλανδού τουρίστα βρέθηκαν στο ανατολικό ελληνικό νησί της Σάμου το Σάββατο. Αυτές είναι μόνο οι τελευταίες σε μια σειρά περιπτώσεων όπου οι επισκέπτες εξαφανίστηκαν ή αρρώστησαν αφού ξεκίνησαν για πεζοπορίες υπό συνθήκες υπερβολικής ζέστης», τονίζεται.
Σημειώνεται ότι οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 40 βαθμούς σε περιοχές της χώρας την περασμένη εβδομάδα, με την Κρήτη να φτάνει τους 44,5 βαθμούς Κελσίου και στην Πελοπόννησο τους 43,9 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου και εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για την υγεία.
Οι καύσωνες σημειώνονται νωρίτερα στη χώρα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, επισημαίνεται στη συνέχεια, παραθέτοντας αναφορές του μετεωρολόγου Πάνου Γιαννόπουλου, ο οποίος δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ ότι τον 20ό αιώνα «δεν είχαμε ποτέ καύσωνα πριν τις 19 Ιουνίου. Είχαμε πολλούς στον 21ο αιώνα, αλλά κανένα πριν τις 15 Ιουνίου».
Προειδοποιήσεις
Η υψηλή ζέστη έχει τώρα αρχίσει να μειώνεται σ’ ολόκληρη τη χώρα, επιστρέφοντας στο μέσο όρο των περίπου 31C με 33C για αυτή την εποχή του χρόνου, αναφέρεται καταληκτικά.
Επόμενη χώρα της Μεσογείου στην οποία γίνεται αναφορά είναι η Τουρκία, όπου οι θερμοκρασίες την περασμένη εβδομάδα ήταν περίπου 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο της σεζόν. Οι μέγιστες θερμοκρασίες έφτασαν και ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές πόλεις.
Στην Κωνσταντινούπολη εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για ευάλωτες ομάδες όπως ηλικιωμένους, άρρωστους, έγκυες και παιδιά, κατά της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.
Οι πυρκαγιές προκαλούν επίσης ανησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια του ζεστού καιρού, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να τις κρατήσουν υπό έλεγχο χρησιμοποιώντας αεροπλάνα, ελικόπτερα και άλλα μέσα πυρόσβεσης.
Την Παρασκευή, συνολικά επτά επαρχίες σ’ όλη την Τουρκία επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές, αν και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο πριν το τέλος της ημέρας.
«Ψήνονται»
Aπό τις χώρες που… «ψήνονται», γίνεται αναφορά και στην Ιταλία, η οποία βιώνει το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού, προκαλούμενο από έναν αφρικανικό αντικυκλώνα που ανεβάζει τις θερμοκρασίες έως τους καυτούς 40°C, περίπου 10°C υψηλότερη από τις εποχιακές μέσες τιμές, σύμφωνα με τον Αντόνιο Σανό, ιδρυτή της ιστοσελίδας καιρού ilmeteo.it.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 39-40°C σε μεγάλες πόλεις όπως η Ρώμη, η Νάπολη και η Φλωρεντία. Στις εσωτερικές περιοχές της Σαρδηνίας και της Σικελίας, τα θερμόμετρα θα μπορούσαν να καταγράψουν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, που κυμαίνονται από 42-44°C. Αυτή η ακραία ζέστη θέτει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και τις υποδομές, αναγκάζοντας τις Αρχές και τους κατοίκους να λάβουν τα’ απαραίτητα μέτρα.
Γιατί τέτοια ζέστη;
Καταγράφοντας την αιτία των υψηλών θερμοκρασιών, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι άνεμοι, που φέρνουν ζέστη και σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική, βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ασυνήθιστο καύσωνα στις αρχές Ιουνίου».
Ανάλυση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Climate Central ισχυρίζεται ότι η ακραία ζέστη έγινε πέντε φορές πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν σε ασυνήθιστους καύσωνες.
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη θέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με ανάλυση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της ΕΕ Copernicus (C3S).
Αυτές οι περίοδοι υπερβολικής ζέστης έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην υγεία. Μια κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ και του C3S που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καύσωνα έχουν αυξηθεί κατά 30% στην Ευρώπη.
Οι θερμοκρασίες στο υπόλοιπο του φετινού καλοκαιριού είναι επίσης απίθανο να υποχωρήσουν, σημειώνεται, υποδεικνύοντας ότι η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ ανέφερε στην εποχική της πρόβλεψη ότι οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο πιθανόν να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο.
Πηγή: philenews.com