Ξενοδοχεία: Επενδυτικό κρεσέντο στην Ευρώπη – Στο top 5 η Ελλάδα – Οικονομικός Ταχυδρόμος – ot.gr
Η άνοδος της τουριστικής κίνησης ανεβάζει την όρεξη για νέες συμφωνίες
Στο top 5 των αγαπημένων επενδυτικών προορισμών για ξενοδοχειακές μονάδες στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα της CBRE, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Στοιχεία από την έρευνα παραθέτουν οι Financial Times, αναλύοντας το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στα ξενοδοχειακά deals στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ισπανία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο ως αγαπημένος προορισμός των επενδυτών ξενοδοχείων φέτος, μετά από μια σειρά μεγάλων συμφωνιών στη χώρα της Νότιας Ευρώπης.
Η Βρετανία υποχώρησε στη δεύτερη θέση, ενώ την κορυφαία πεντάδα των προορισμών για την ανάπτυξη κεφαλαίων φέτος, συμπληρώνουν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Ξενοδοχεία: Συνεχίζεται το επενδυτικό κρεσέντο
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 60 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών ξενοδοχείων , κατασκευαστών και ιδιωτικών κεφαλαίων.
«Η Ισπανία ανθίζει λόγω των ιστορικά υψηλών αριθμών που καταγράφει στον τουρισμό και των ισχυρών λειτουργικών επιδόσεων από τους ξενοδόχους», σχολιάζει στους FT, ο επικεφαλής των ξενοδοχείων της CBRE για την Ευρώπη, Kenneth Hatton. «Οι επενδυτές βλέπουν την ευκαιρία στην Ισπανία, τόσο στην παράκτια όσο και στην αστική περιοχή».
Επιστροφή στο dealmaking
Η έρευνα υπογραμμίζει την ευρέως ανοδική διάθεση στον τομέα της φιλοξενίας που οδήγησε στην επιστροφή στο dealmaking μετά την πανδημία. Πάνω από τα δύο τρίτα των επενδυτών που ερωτήθηκαν σχεδίαζαν να διαθέσουν περισσότερο κεφάλαιο σε συμφωνίες στον τομέα της φιλοξενίας λόγω των καλών συναλλαγών και της προσδοκίας ότι οι συνθήκες δανεισμού θα βελτιωθούν εάν μειωθούν τα επιτόκια, σύμφωνα με το CBRE.
Τα ευρήματα ακολουθούν μια σειρά μεγάλων deals στην Ισπανία πέρυσι. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 4,1 δισ. ευρώ, ή 30% υψηλότερες από το προηγούμενο έτος και αυξημένες κατά 70 τοις εκατό από το 2019.
Το Singapore Sovereign Wealth Fund GIC απέκτησε μερίδιο 35% στην ισπανική Hotel Investment Partners από την Blackstone Group, ενώ η Abu Dhabi Investment Authority, ένα από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι, αγόρασε 17 ξενοδοχεία στη χώρα από το ταμείο Equity Inmuebles.
Η Ισπανία υποδέχθηκε ρεκόρ 85,1 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών το 2023, 19% περισσότεροι από το 2022 και 2% από το 2019 πριν από την πανδημία.
Η έρευνα αναφέρει ότι οι ξενοδοχειακές επενδύσεις αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό του 36% του συνόλου των επενδύσεων σε εμπορικά ακίνητα στην Ισπανία, από 18% το προηγούμενο έτος.
Εν τω μεταξύ, ο όγκος των επενδύσεων σε ξενοδοχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι μειώθηκε κατά 38% στα 2,2 δισ. ευρώ, συρρικνούμενο κατά σχεδόν 70% από τα προ πανδημίας επίπεδα. Σε επίπεδο πόλης, το Λονδίνο διατήρησε την πρώτη του θέση, αλλά η Μαδρίτη ανέβηκε στη δεύτερη θέση αφού ξεπέρασε το Παρίσι, το οποίο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι.
Η αστάθεια των επιτοκίων λόγω του πληθωρισμού έκανε τους επενδυτές νευρικούς στη σύναψη συναλλαγών, καθώς τα ακίνητα δεν μπορούσαν να διατεθούν προς πώληση εν αναμονή μεγαλύτερης σταθερότητας. Οι αγοραστές, φοβούμενοι την αύξηση του κόστους δανεισμού, ήταν επίσης επιφυλακτικοί.
«Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον τουρισμό στην Ευρώπη υποδηλώνουν ότι τα προβλεπόμενα επίπεδα προσφοράς [στην περιοχή] θα είναι ανεπαρκή για να ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση», πρόσθεσε ο Hatton.
Επενδυτική φρενίτιδα στην Ελλάδα
Όπως έχει ήδη γράψει ο OT pερισσότερα από 60 ξενοδοχειακά projects θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τετραετία. Τέσσερα στα 10 θα λειτουργούν κάτω από τη σκέπη διεθνών brands, σύμφωνα με τον οδηγό «Greek Market Report | Hotel Investments 2024 – 2027» της Travelworks Public Relations.
Οι νέες επενδύσεις πιστοποιούν την μεγάλη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Πολλά είναι τα ξενoδοχεία που θα ανοίξουν στην Αθήνα τα επόμενα δυο χρόνια. Μεταξύ αυτών το «91 Athens Riviera» το πολυτελές Camping υπό την διαχείριση της Domes Resorts. Στο κέντρο της Αθήνας θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, το boutique hotel στη Ζαλοκώστα του Ομίλου Λάμψα, με 19 σουίτες.
Ένα ακόμη ξενοδοχείο το Roc Club, θα προσθέσει στο portfolio της η Grecotel. Το ξενοδοχείο θα ανοίξει τον Μαιο του 2024, κοντά στην Λίμνη Βουλιαγμένης.
Η Brown θα ανοίξει δυο ξενοδοχεία το Brown Museum, 93 δωματίων στην οδό Μπουμπουλίνας και το Domino Brown στην Οδό Θεμιστοκλέους με 46 δωμάτια, ενώ το 2025 θα ανοίξει ένα ακόμη το Villa Brown Sans Rival στη διασταύρωση Λιοσίων και Κων. Παλαλαιολογου, με 46 δωμάτια.
H επανεμφάνιση της Hilton
Το 2025 δυο brands της αλυσίδας Hilton θα κάνουν την εμφάνιση τους. Το Conrad Hotels & Resorts και Conrad Residences στο ακίνητο του πρώην Hilton Athens με 280 δωμάτια και σουίτες και το Waldorf Astoria Residences με 50 διαμερίσματα στο ίδιο ακίνητο σε συνεργασία με την TEMES SA και το Olayan Group, μια επένδυση 1340 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Radisson RED στοχεύει να λειτουργήσει στο τέλος του 2025, το Mitropoleos Square Athens Radisson RED (125 δωμάτια) στην Οδό Μητροπόλεως.
Επίσης ένα ακόμη ξενοδοχείο της Radisson θα ανοίξει το 2025 το Radisson Theatrou Square ένα δεύτερο joint venture μεταξύ της Radisson και της Gnosis Investments με 172 δωμάτια.
Επενδύσεις 3 δισ.
Μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας 2024 που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Θεόδωρος Τζούρος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. είχε τονίσει ότι το 2023 δαπανήθηκαν πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών projects και για αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων
Εκτιμούμε ότι το 2023 περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν σε αναβαθμίσεις ξενοδοχείων και στη δημιουργία νέων μονάδων, με την πλειονότητα να κατευθύνεται κυρίως στις υψηλότερες κατηγορίες με έμφαση στα 5άστερα και στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, είπε ο κ. Τζούρος.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς ότι από τα 70 δισ. ευρώ που κατευθύνονται για χρηματοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν το ξενοδοχειακό κλάδο.
Σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς ήδη ξενοδοχειακά projects περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω αυτού σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς.