Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι κρυφά χριστιανός ορθόδοξος και αυτό έχει μία βάση
Η γιαγιά του η Αλίκη του Μπάττενμπεργκ ήταν ορθόδοξη μοναχή
Ο προπάππους του Κάρολου του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ της Ελλάδας, ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της σύγχρονης Ελλάδας, βασιλεύοντας από το 1863-1913. Γεννημένος στη Δανία το 1845, ο βασιλιάς Γεώργιος, που αρχικά ονομαζόταν, πρίγκιπας Γουλιέλμος της Δανίας, διορίστηκε στον ελληνικό θρόνο από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία μετά την απομάκρυνση του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.
Κάποιοι θα πούνε, ότι οποιαδήποτε σχέση του Κάρολου με την χώρα μας θα τελειώνει κάπου εκεί, αλλά υπάρχει κόσμος (πολύς) που πιστεύει, ότι ο Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, έχει ασπαστεί την ορθόδοξη πίστη.
Ο βασικός λόγος που πιστεύουν ότι για κάποιο λόγο έχει ασπαστεί την ορθοδοξία είναι ότι η γιαγιά του (μητέρα του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου) Αλίκη του Μπάττενμπεργκ ήταν Ορθόδοξη μοναχή, οπότε ίσως, μυστικά να τον έκανε και αυτόν ορθόδοξο χριστιανό.
Για να μπούμε στον κόσμο των θεωριών συνωμοσίας για τον κρυπτο-ορθόδοξο Κάρολο μπήκαμε αρχικά σε ελληνικές χριστιανικές, ορθόδοξες σελίδες. Στο Βήμα της Ορθοδοξίας διαβάζουμε:
“Οι επισκέψεις του Καρόλου στο Άγιο Όρος πυκνώνουν και ο “Guardian” το επισημαίνει και αναρωτιέται: “Βρήκε ο πρίγκιπας Κάρολος τo αληθινό πνευματικό του σπίτι σε έναν ελληνικό βράχο; Οι επισκέψεις πυροδοτούν ισχυρισμούς για αφοσίωση του γαλαζοαίματου στην Ορθοδοξία”.
Στα άρθρα φιλοξενούνται δηλώσεις μοναχών, που έχουν δεχτεί την ίδια ερώτηση από Βρετανούς δημοσιογράφους: Αν ο τότε διάδοχος του θρόνου και μελλοντικός ανώτατος κυβερνήτης της αγγλικανικής εκκλησίας έχει γίνει Χριστιανός ορθόδοξος.”
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βρετανός βασιλιάς είναι ορθόδοξος στην καρδιά του” εκμυστηρεύτηκε ένας αγιορείτης μοναχός. Τα σενάρια φουντώνουν και τα λόγια του σε συνεντεύξεις που δίνει, για το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την πίστη, είναι χαρακτηριστικά.
“Εγώ είμαι περισσότερο ένας υπερασπιστής της Πίστης, όχι της (αγγλικανικής) πίστης γιατί σημαίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της πίστης. Που πιστεύω ότι μερικές φορές δημιουργεί πολλά προβλήματα και έχει κάνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια τους ανθρώπους να μαλώνουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου για αυτά τα πράγματα”, δήλωνε ο Κάρολος.
Όλος αυτός ο θόρυβος για τις επισκέψεις του βασιλιά Καρόλου στο Άγιο Όρος, έκαναν από ένα σημείο και μετά τις επισκέψεις του να παραμένουν μυστικές.
“Η επίσκεψη του Καρόλου έμεινε μυστική και οι μοναχοί ως το πρωί διαβεβαίωναν ότι δεν είχε ζητήσει επίσημη άδεια να επισκεφτεί το Άγιον Όρος, κάτι όμως που είχε γίνει και στην προηγούμενη επίσκεψη του Καρόλου στην Αθωνική Πολιτεία”, έγραφε “Το Βήμα”.
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ζει πάντα στο Άγιο Όρος, όπως τότε που πήγε για πρώτη φορά. Περνάει τις ώρες του σε ένα κελί 30 τετραγωνικών, που έχει κρεβάτι εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μία απλωταριά. Η μόνη πολυτέλεια είναι ότι διαθέτει δικό του μπάνιο. Με το πρόγραμμά του, να είναι ίδιο με των μοναχών.
Ξύπνημα τα χαράματα, Θεία Λειτουργία και πολλές θρησκευτικές αλλά και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς, με τους οποίους έχτισε μια ιδιαίτερη σχέση με το πέρασμα των δεκαετιών.
“Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε. Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας”.
Το Άγιο Όρος γίνεται το ησυχαστήριο του βασιλιά Καρόλου που ζητάει να ενημερώνεται για τα όσα συμβαίνουν και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαθέτει 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής Μονής που είχε καταστραφεί από φωτιά το 2003.
“Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που ψάχνουν, ενδιαφέρομαι να ακολουθήσω ένα μονοπάτι που θα μπορέσω να το βρω περνώντας από θάμνους”, έχει πει σε συνέντευξή του.
Πέρα από τον ελληνικό τύπο, το θέμα έχει συζητηθεί ενδελεχώς και από μη Έλληνες ορθόδοξους στο Reddit:
“Μετά το θάνατο της βασίλισσας παρατήρησα πολλά άρθρα που λένε ότι ο Κάρολος είναι ορθόδοξος και πάντα υποστήριζε την ορθοδοξία κ.λπ. Αλλά ποτέ δεν το είχα ακούσει αυτό πριν, όμως τώρα είναι σε τόσα πολλά άρθρα και ένα υποτιθέμενο ορθόδοξο site στο youtube βγάζει συνεχώς βιντεάκια “ο Κάρολος είναι ένας μεγάλος ορθόδοξος αδερφός”. Κάτι μου μυρίζει άσχημα και δεν ξέρω γιατί το προωθούν ξαφνικά. Και προφανώς δεν είναι από τη γραμμή αίματος των Ρομανώφ;
Ακόμα και κάποιοι από ενορίες που λένε ότι μνημονεύουν τη βασίλισσα γιατί ήταν ορθόδοξη και θυμάμαι ότι το 2018 είχε τεθεί το πώς πρέπει να μνημονεύεται. Παρόλα αυτά ποτέ δεν άκουσα ότι είναι ορθόδοξη πριν και πως μπορεί να είναι αφού η Βρετανία εμπλέκεται σε επιθέσεις σε ορθόδοξες χώρες.”
Κάποιος άλλος γράφει:
“Ο βασιλιάς Κάρολος έχει κάποιο ενδιαφέρον και συμπάθεια προς την Ορθοδοξία. Όλες οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης ήταν συγγενείς, οπότε εκτέθηκε στην Ορθοδοξία και έχει δείξει θετικά αισθήματα απέναντί της (νομίζω ότι έχει εικόνες και έχει επισκεφθεί τον Άθωνα για παράδειγμα). Όμως, εξακολουθεί να είναι ο επικεφαλής της εκκλησίας της Αγγλίας και επομένως Αγγλικανός. Δεν θα μπορούσε να γίνει Ορθόδοξος, εκτός αν ενώσει ξανά τους Αγγλικανούς μαζί μας ή αν αρνηθεί το στέμμα.”
Πάντως, κάθε φορά που ο Κάρολος βάζει τη γραβάτα με την ελληνική σημαία, οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, πιστεύουν όλο και περισσότερο, ότι ο Κάρολος έχει απαρνηθεί μυστικά την Αγγλικανική εκκλησία και είναι “δικός μας”.