Υπάρχει Ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές;
Το «φλερτ» Κασσελάκη με Κωνσταντοπούλου και τα σενάρια της επόμενης ημέρας.
Τα θερμά λόγια του Στέφανου Κασσελάκη για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσον αφορά την εκπροσώπηση που έχει προσφέρει σε οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών και την παρουσία της στη Βουλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση, γεννούν το εύλογο ερώτημα: «Υπάρχει “Ζωή” στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές;». Πληροφορίες της «Κ» μιλούν και για συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχτηκε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας από τον Στέφανο Κασσελάκη για τη στάση της κατά την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον Κώστα Καραμανλή στα τέλη Μαρτίου.
Το φλερτ στην πραγματική ζωή είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Εχει αρχή, μέση και τέλος. Στην πολιτική αυτός ο κανόνας δεν ισχύει. Δύο κόμματα μπορεί να ρίχνουν «λοξές ματιές» και τελικά να έρθουν κοντά ακόμη και έπειτα από έναν πλήρη κυβερνητικό κύκλο. Και ας έχουν ακουστεί βαριές κουβέντες ενδιάμεσα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει επιμείνει στον μοναχικό δρόμο παρά τα καλέσματα που είχε προεκλογικά για συνένωση των δυνάμεων της Αριστεράς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δικαιώθηκε. Δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη να βρεθεί στο συνέδριο του Φεβρουαρίου μιλώντας για «μεταλλαγμένο κόμμα», ενώ τον έχει αποκαλέσει «golden boy». Τώρα εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις ενισχυμένη με ποσοστό άνω του 4%.
Τα βλέπει όλα αυτά ο Στέφανος Κασσελάκης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον; Ενδεχομένως να έχει δώσει μεγαλύτερη σημασία στο προεκλογικό σύνθημα της Πλεύσης Ελευθερίας «δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά», καθώς και ο ίδιος δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Με αντισυστημική ροπή εστιάζει σε θέματα διαφθοράς, κράτους δικαίου και σκανδάλων, συμβαδίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις με το αυστηρό – εισαγγελικό ύφος της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οσοι πιστεύουν στα σημάδια δεν ξεχνούν πως κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το κεντρικό σύνθημα στο κόκκινο videο wall ακριβώς από πίσω του έγραφε «Για μια καλύτερη ζωή». Οι πιο πρακτικοί αναμένουν να δουν ποιο θα είναι το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων μετά τις ευρωεκλογές και τι μπορεί αυτό να σημαίνει στην πορεία προς το 2027.
Για την ώρα, η αυτονομία των δύο είναι αδιαπραγμάτευτη. Εχει αρκετούς «πονοκεφάλους» ο Στέφανος Κασσελάκης να ξεπεράσει μέχρι να αρχίσει να μετράει πιθανούς συμμάχους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης το επιτελείο που έχει αναλάβει τη διαφημιστική προβολή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζε για τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα. Θα υπάρχει ένα κεντρικό μήνυμα που θα συμπυκνώνει τα πάντα ή πολλά σήματα που θα εκπέμπουν θετικά vibes στην κοινωνία; Ενα πρώτο βήμα έγινε με την κατάθεση της πρότασης νόμου για την ακρίβεια.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει αποκαλέσει τον κ. Κασσελάκη «golden boy» και τον ΣΥΡΙΖΑ «μεταλλαγμένο» κόμμα. Φωτ. INTIME NEWS
Απομένουν 35 εικοσιτετράωρα μέχρι τις ευρωεκλογές, με στελέχη και βουλευτές να νιώθουν μέσα στο πνεύμα των ημερών πως όσο κοντά είναι η «Ανάσταση», άλλο τόσο κοντά είναι το «πυρ το εξώτερον». Το «θαύμα» για τον Στέφανο Κασσελάκη περιγράφεται μέσα από τρεις συνθήκες το βράδυ της 9ης Ιουνίου: ξεκάθαρη δεύτερη θέση με καλή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, ποσοστό που να πλησιάζει ή να ξεπερνάει το 20% και μείωση της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία στο μισό σε σχέση με τις προηγούμενες κάλπες (10%-12%). Με αυτόν τον συνδυασμό ο νέος πρόεδρος, αφού θα έχει περάσει από «χίλια κύματα», θα είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα του ανήκει.
Αν τα «μαντάτα» της κάλπης δεν είναι καλά, ακόμη και αν κερδίσει τη δεύτερη θέση, όμως με χαμηλό ποσοστό, η αμφισβήτηση δεν θα αργήσει να έρθει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στο κόμμα που «τον περιμένουν στη γωνία» προκειμένου να τον κατηγορήσουν για «δεξιά στροφή» και βίαιη αλλαγή του εκλογικού μείγματος. Μετά τα περί «ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ» και τις συνεχείς αναφορές στη θρησκεία, η είδηση για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο προβλημάτισε αρκετό κόσμο. Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να έχει επαφές με τον Μανώλη Καπνισάκη. Θα αναλάβει την ανάλυση μετρήσεων επικεντρώνοντας στα focus groups και στη μελέτη ποιοτικών δεδομένων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Καλές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Σπηλιωτόπουλο υπήρχαν από το 2019, χωρίς, ωστόσο, να έχει επισημοποιηθεί κάποια συνεργασία.