Υπό κατάρρευση οικονομικά και πολιτικά η Γερμανία – Σε εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου 2025, ευλογία να μην είσαι Γερμανός
«Μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία» αναφέρει ο Elon Musk…
Επί ξυρού ακμής κρέμεται η οικονομία της ευρωζώνηςκαι κυρίως η γερμανική οικονομία,στον απόηχο των καταστρεπτικών πολιτικών που έχουν επιλέξει να εφαρμόζουν οι ηγέτες της, γεγονός που κάνει την αποστολή της ΕΚΤ ολοένα και πιο δύσκολη.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι οικονομολόγοι λένε ότι ακόμα και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, βρίσκονται τώρα σε ισχυρότερη θέση από τη Γερμανία.
Σε μια αξιοσημείωτη ανατροπή σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη τουλάχιστον 2% το 2025 – περισσότερο από το διπλάσιο των ρυθμών που προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας μακροοικονομίας της ολλανδικής τράπεζας ING, δήλωσε: «Έχουν αλλάξει ρόλους. Υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτή την ιστορία. Η μία είναι η θετική: ότι ο Νότος τα έχει πάει πολύ καλύτερα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Βορράς παρουσιάζει αδυναμίες».
«Κατά την κρίση του ευρώ, πριν από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian, γινόταν πολλή συζήτηση για το πώς οι Έλληνες θα γίνουν περισσότερο Γερμανοί.
Πλέον είναι ευλογία να μην είσαι Γερμανός, τουλάχιστον όσον αφορά τη δομή της οικονομίας» σημειώνει ο Guardian.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία: να βοηθήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και, ταυτόχρονα, να μη βλάψει τις χώρες που επλήγησαν σκληρότερα από την κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010.
Στα όρια της ύφεσης η Γερμανία
Η γερμανική οικονομία βρέθηκε κοντά στην ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής και κατάρρευσης της βιομηχανικής παραγωγής, με τη χώρα να αγωνίζεται να προσαρμοστεί στη μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, αλλά και στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από Κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων που στοχεύουν στην αγορά της ΕΕ.
Παράλληλα, αντιμετώπισε εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού και την απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, στο οποίο η κυρίαρχη βιομηχανική της βάση είχε βασιστεί πριν από την εισβολή του Vladimir Putin στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, έχασε ψήφο εμπιστοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εθνικές εκλογές που αναμένονται στις 13 Φεβρουαρίου 2025, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες πολιτικές κρίσεις.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία έμεινε στάσιμη το 2024 και θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2025.
«Μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία»
Στο μεταξύ, σε μια βαρυσήμαντη παρέμβαση προχώρησε ενόψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 23 Φεβρουαρίου του 2025 ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και βασικό στέλεχος της νέας κυβέρνησης του Trump, Elon Musk, ο οποίος είπε πως μόνο το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μπορεί να σώσει τη Γερμανία.
«Μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Musk σχολιάζοντας ανάρτηση της νεαρής Γερμανίδας Youtuber και influencer, Naomi Seibt – με 300.000 ακολούθους –, η οποία επέκρινε τον Friedrich Merz, τον επικεφαλής του CDU και πιθανό επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας.
Στην ανάρτηση η νεαρή υποστήριζε πως ο Merz έχει τρομοκρατηθεί από την ιδέα ότι η Γερμανία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Elon Musk και του Javier Miller, του προέδρου της Αργεντινής.
«Απορρίπτει σθεναρά μια προσέγγιση υπέρ της ελευθερίας και αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση με το AfD» υποστήριζε η Youtuber αναφερόμενη στον Friedrich Merz.
Ουδέν σχόλιο από το Βερολίνο
Και στο παρελθόν ο Musk έχει εκφράσει τη στήριξη του σε ευρωπαϊκά κόμματα που είναι κατά της μετανάστευσης.
Μάλιστα και το 2023 ο Musk είχε εκφράσει την υποστήριξη του στο AfD, όταν και είχε επιτεθεί κατά της κυβέρνησης Scholz για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ενώ τον περασμένο μήνα, είχε ζητήσει την απόλυση Ιταλών δικαστών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη νομιμότητα των κυβερνητικών μέτρων για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.
Το Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία παρέμβαση του Musk, αν και επισήμανε πως είχε γνώση της σχετικής ανάρτησης.
Δεύτερο το AfD – Προς νέο ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό
Αν και το AfD θεωρείται ένα ακροδεξιό κόμμα με ιδιαίτερα σκληρές θέσεις σε ζητήματα μετανάστευσης και έχει χαρακτηριστεί ακόμα και από τη γερμανική Δικαιοσύνη ως «ύποπτο εξτρεμιστικό κόμμα», στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχει καταγράψει τεράστιες επιτυχίες ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φέρεται να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μένοντας πίσω μόνο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).
Μάλιστα, είναι τέτοια η δυναμική του που οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα καταφέρει να εμποδίσει τις δυνάμεις είτε της κεντροδεξιάς είτε της κεντροαριστεράς να φτάσουν στην πολυπόθητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Κάτι που σημαίνει πως η Γερμανία από έναν ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό που μόλις κατέρρευσε, οδηγείται… σε μια ακόμα ασταθή κυβέρνηση δεδομένου ότι όλα τα κόμματα αποκλείουν οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD.
Συνεπώς τo CDU/CSU ακόμα και εάν το FDP καταφέρει να περάσει το όριο του 5% δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, γεγονός που σημαίνει ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει έναν κυβερνητικό εταίρου μεταξύ του SPD και των Πρασίνων.
Βάσει δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από το Forsa για λογαριασμό του γερμανικού RTL την περίοδο 10 με 16 Δεκεμβρίου (την ημέρα δηλαδή που καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Scholz), το AfD καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση λαμβάνοντας το 19% στην πρόθεση ψήφου, πίσω μόνο από CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) που προηγούνται με 30%.
Στην τρίτη θέση με 17% είναι το SPD του Scholz ενώ στην τέταρτη θέση είναι οι Πράσινοι με 14%.
Φαβορί το CDU του Merz – Τι λέει για Ουκρανία, οικονομία
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι νικητής των εκλογών θα είναι οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές του Merz.
Ο Merz έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο, μεταξύ άλλων με την προμήθεια των πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία – μια κίνηση που ο Scholz αρνήθηκε σταθερά παρά τις ουκρανικές εκκλήσεις, επικαλούμενος τον κίνδυνο κλιμάκωσης.
Ωστόσο, οι Γερμανοί πολίτες δεν υποστηρίζουν πλέον σθεναρά τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, γεγονός που προβληματίζει τον Merz.
Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, o Merz είχε δηλώσει ότι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να δημιουργήσουν μια συμμαχία με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό όραμα για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Με την αλλαγή εξουσίας στις ΗΠΑ υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μια νέα κατάσταση και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.
Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινή στρατηγική εντός της Ευρώπης» είχε αναφέρει ο Merz.
Όσον αφορά την ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία, ο Merz έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει φόρους και θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης, ότι θα διατηρήσει το «φρένο χρέους» ενώ αποκλείει περικοπές συντάξεων και υιοθετεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, αναφέροντας πως «χρειάζεται επειγόντως αυστηρός περιορισμός της μετανάστευσης».
Προβλήματα και στο Παρίσι
Στη Γαλλία, ο Emmanuel Macron προσπαθεί να περάσει έναν προϋπολογισμό για να αποφύγει μια οικονομική κρίση, έχοντας διορίσει τον Francois Bayru ως τον τέταρτο πρωθυπουργό του μέσα στο έτος, αφού ο προκάτοχός του, Michel Barnier, ανατράπηκε από ψήφο δυσπιστίας.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί από 1,1% το 2024 σε 0,9% το 2025, καθώς οι κυβερνητικές προσπάθειες να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα εθνικού χρέους μέσω αύξησης φόρων και περικοπών δαπανών επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
O Οργανισμός δήλωσε ότι το γεγονός πως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες με θετικές προοπτικές ανάπτυξης υποδηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησαν υπό έντονη πίεση τη δεκαετία του 2010 τις έθεσαν σε ισχυρότερη θέση.
Έκαναν τη δουλειά τους
«Οι χώρες που έκαναν τη δουλειά τους απολαμβάνουν τώρα τα οφέλη», δήλωσε ο Fabio Balboni, ανώτερος οικονομολόγος της HSBC.
«Αυτό έγινε με σημαντικό κόστος σε όρους ΑΕΠ. Φυσικά, τώρα φαίνονται ισχυρές, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος – ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς την Ελλάδα. Υπάρχει η αντίληψη ότι αυτές οι οικονομίες αναπτύσσονται τώρα με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει δώσει σήμα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω το 2025, αφού δήλωσε ότι οι «σκοτεινότερες ημέρες» του υψηλού πληθωρισμού φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν για την ευρωζώνη.
Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δανεισμού το 2024 στο 3%, υπό την αυξανόμενη πίεση να παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη στις οικονομίες του βόρειου τμήματος της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο Balboni δήλωσε: «Δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας έχει γίνει ένα από τα «περιστέρια» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, από ευρωπαϊκή άποψη, χρειάζεσαι μια ισχυρή Γαλλία, οπότε αυτό θέτει ορισμένα υπαρξιακά ερωτήματα».
www.bankingnews.gr