Υποδείξεις ΔΝΤ σε ΕΕ για τη δημοσιονομική πολιτική
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εφαρμογή των αναγκαίων δημοσιονομικών πολιτικών, επισημαίνοντας ότι η πολιτική βούληση παίζει κυρίαρχο ρόλο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, θα χρειαστεί οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους και μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα «να καταβάλουν πραγματική υλική και πολιτική προσπάθεια για να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους» και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με «σπρώξιμο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως τονίζει το Ταμείο, «το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα απαιτήσει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή σε πολλά κράτη – μέλη, καθώς και διαρκή πολιτική υποστήριξη για να εφαρμοστεί όπως προβλέπεται».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλες χώρες επιπλήχθηκαν από την ΕΕ την Τετάρτη για μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, κίνηση που θέλει να «δοκιμάσει» τις προθέσεις της Κομισιόν να επιβάλλει γραμμή δημοσιονομικής σταθερότητας.
«Τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια που αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2024, θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια σαφή δημοσιονομική στρατηγική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να ενισχύουν την ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα και μέτρα υψηλής ποιότητας», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ ενεργοποιήθηκαν εκ νέου στις αρχές του 2024, καθώς είχαν ανασταλεί από το 2020 για να διευκολυνθούν οι έκτακτες εθνικές δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Οι χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν μομφή από αξιωματούχους για τρέχοντα ελλείμματα που παραβιάζουν το όριο του 3% της ΕΕ, αφήνοντάς τες να υπόκεινται στη λεγόμενη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, η οποία απαιτεί διορθωτικά μέτρα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση.