Υποκλοπές: Έρχονται διώξεις – Οι επόμενες κινήσεις στη Δικαιοσύνη
Οι πρώτες ενδείξεις που φέρνουν στον «προθάλαμο» του κατηγορουμένου συγκεκριμένα πρόσωπα στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και παραβίαση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα
Η είδηση ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης εντόπισε ενδείξεις τέτοιες που φέρνουν στον «προθάλαμο» του κατηγορουμένου συγκεκριμένα πρόσωπα στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μαρτυρά πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα «πιόνια» στη σκακιέρα της Δικαιοσύνης έχουν αρχίσει να κινούνται.
Ολα αυτά 25 μήνες από τότε που ξεκίνησε ξετυλίγεται το «κουβάρι» της ιστορίας και οκτώ μήνες από τότε που ο κ. Ζήσης πήρε στα χέρια του τον φάκελο της δικογραφίας.
Πόσα και ποια από τα «πιόνια» αυτά θα κινηθούν μέχρι το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού;
Πόσοι και ποιοι ακόμα θα πρέπει ενδεχομένως να αναμένουν στο… ακουστικό τους για να ενημερωθούν ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περάσουν από τον Αρειο Πάγο, όχι ως απλοί μάρτυρες αλλά ως ύποπτοι; Τα στοιχεία και οι ενδείξεις οδηγούν μόνο σε ιδιώτες ή βάζουν στο κάδρο και πρόσωπα κρατικών υπηρεσιών;
Τα ερωτήματα πολλά, με τις απαντήσεις που αφορούν τόσο τον ακριβή αριθμό των υπόπτων όσο και την ακριβή ιδιότητά τους να καλύπτονται – τουλάχιστον επί του παρόντος – από τη μυστικότητα της σοβαρής αυτής έρευνας, που δεν έχει μόνο ποινική διάσταση αλλά και θεσμική, καθώς η ουσία της ακουμπά τη λειτουργία του κράτους δικαίου, βασικά συνταγματικά αγαθά και εν τέλει την ίδια τη δημοκρατία.
Ο έλεγχος και οι καταθέσεις
Το πρώτο δείγμα γραφής που έδειχνε ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε μετά την πληροφορία για τον αυτοπρόσωπο και αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενήργησε στα αρχεία της ΕΥΠ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης συνεπικουρούμενος από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες από τον επίσημο κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών.
«Εφτασε η ώρα της διασταύρωσης της “λίστας Μενουδάκου” (σ.σ.: του προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που είχε διενεργήσει αυτοτελή έλεγχο για τα πρόσωπα που έλαβαν “μολυσμένο” SMS, για την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού Predator) με τη λίστα της ΕΥΠ, για να διαπιστωθεί αν και πόσα πρόσωπα είναι κοινά» έλεγαν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης.
«Η κίνηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα από τη Δικαιοσύνη και επίσης να είχαν αναζητηθεί ψηφιακά αρχεία απευθείας από τους παρόχους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας», ήταν το αντεπιχείρημα που ακούστηκε εκείνες τις ώρες.
Και προτού καλά-καλά κοπάσει η συζήτηση με φόντο τον έλεγχο του Αχιλλέα Ζήση στην ΕΥΠ, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης πέρασε το κατώφλι του Αρείου Πάγου ο δικηγόρος και άλλοτε γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος κατευθύνθηκε αμέσως στον 4ο όροφο όπου βρίσκεται στο γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα.
Σχεδόν δύο ώρες αργότερα ο μάρτυρας, αφού έδωσε ένορκη κατάθεση, έφυγε χωρίς να βγει ποτέ από την κεντρική είσοδο, προφανώς για να αποφύγει τις ερωτήσεις δημοσιογράφων και τηλεοπτικές κάμερες που τον ανέμεναν, όπως αποδείχθηκε μάταια.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο τελευταίος από τους 40 και πλέον μάρτυρες που εδώ και οκτώ μήνες εξετάστηκαν από τον κ. Ζήση, κάποιοι από αυτούς περισσότερες από μία φορές, όπως λένε αξιόπιστες πληροφορίες, εισφέροντας κρίσιμα στοιχεία για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Οι πρώτοι ύποπτοι
Την επόμενη ακριβώς ημέρα οι πρώτοι ύποπτοι βρέθηκαν στο ίδιο γραφείο απέναντι από τον εισαγγελέα, ο οποίος έχει εντοπίσει ενδείξεις για τη διάπραξη δύο αδικημάτων: της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και της παραβίασης του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα.
Μόλις είχε ξεκινήσει να γράφεται το επόμενο κεφάλαιο της έρευνας. Για την ταυτότητα και την ιδιότητά τους πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται. Ωστόσο, η Εισαγγελία τηρώντας απαρέγκλιτα τον νόμο τηρεί σιγή ιχθύος.
Τις επόμενες ημέρες τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, να παραδώσουν στον εισαγγελικό λειτουργό υπόμνημα παροχής εξηγήσεων για όσα τούς έφεραν μέχρι την πόρτα της Δικαιοσύνης. Οι ίδιοι μάλιστα, λόγω της ιδιότητάς τους, δηλαδή του υπόπτου, έχουν το… προνόμιο να γνωρίζουν το περιεχόμενο της «καυτής» αυτής δικογραφίας.
Μέσα στον Ιούλιο, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι ο κύκλος των υπόπτων θα έχει κλείσει. Ο Αχιλλέας Ζήσης θα σταθμίσει και θα αξιολογήσει όλο το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε και αφού κάνει πλήρη και λεπτομερή περιγραφή των πραγματικών περιστατικών μέσα στις σελίδες του πορίσματός του θα το υποβάλει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Ορισμένοι τοποθετούν την κίνηση αυτή στις αρχές Αυγούστου και κάποιοι άλλοι στις αρχές του φθινοπώρου.
Τα πιθανά σενάρια
Το ακριβές χρονικό σημείο λίγη σημασία έχει. Αυτό που προέχει είναι η τελική απόφαση, διά χειρός της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και σε περίπτωση που τα στοιχεία οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις, αυτό θα σημάνει την αρχή ενός ανακριτικού κύκλου, που το εύρος του δεν είναι δυνατόν να προδιαγραφεί.
Οσο για τους κληθέντες ως υπόπτους ή ως μάρτυρες, όπως εύστοχα σημειώνουν δικαστικές πηγές, η σημερινή δικονομική τους ιδιότητα δεν προδικάζει και το δικονομικό τους «status» στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν η εισαγγελική έρευνα οδηγηθεί στην οδό της ενδεχόμενης δίωξης και όχι στην αρχειοθέτηση, που θεωρητικά εξακολουθεί να είναι μία από τις δικονομικές δυνατότητες, όλοι συμφωνούν πως η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της ως την οριστική εκκαθάρισή της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ποινικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.